Nro 1-2016
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Luomus, Luonnontieteellinen museo, ilmastonmuutos, näyttelyt, Leif Schulman

Museot ja näyttelyt


Viimeisimmässä ilmastonmuutoksessa hävinnyt luolaleijona ajamassa takaa peuroja. Kuva: Salla Mehtälä, Luomus

Näyttelyn voimin ilmastonmuutosta vastaan

Helsingin Luonnontieteellisessä museossa avautui marraskuun lopulla uusi pysyvä näyttely, Muutosta ilmassa. Näyttely havainnollistaa vaikuttavin keinoin ilmastonmuutoksia, nykyistä ja menneitä, sekä niiden vaikutusta Suomen luontoon.


  Näyttely on suunnattu erityisesti 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille kävijöille, mutta upeat rekonstruktiot sukupuuttoon kuolleista jättiläisnisäkkäistä sekä kivikauden ihmisten asumuksista hurmaavat nuoremmatkin kävijät, vaikka asiasisältö voikin vielä mennä yli ymmärryksen.


Luomuksen johtaja Leif Schulman. Kuva: Luomus
  Luonnontieteellisen keskusmuseon eli Luomuksen johtaja Leif Schulman uskoo, että näyttelyssä pääosaa esittävät villamammutit, villasarvikuonot, luolaleijona ja jättiläishirvi – viimeisimmän ilmastonmuutoksen häviäjät – vakuuttavat epäluuloisimmankin vieraan.

  – Enää ei tarvitse arvuutella, muuttuuko ilmastomme vai ei. Se on tieteellisesti todistettu fakta, ja näyttelyn avulla haluamme konkretisoida, mitä muutaman asteen lämpeneminen voi pahimmillaan saada aikaan, Schulman kuvaa.

Vielä ei ole liian myöhäistä!

  Muutosta ilmassa -näyttelyssä nostetaan esiin pienen pieniä asioita, joiden avulla jokainen voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun ihan tavallisessa arjessa.

  – Vielä voimme toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Viimeksi vain viiden asteen muutos ilmaston lämpötilassa toi metsät mannerjäätiköiden tilalle ja hävitti isoja eläinlajeja muokaten elinympäristömme täysin uuteen uskoon. Mitä voikaan tapahtua tällä kerralla, Schulman arvuuttelee.

  Vaikutukset ovat silminnähtävissä jo nyt. Etelä-Suomessa lumiset ja kylmät talvet ovat harvinaistuneet, ja keväisin muuttolinnut saapuvat ja kukat kukkivat entistä aikaisemmin.

Museo täynnä silkkaa asiaa

  Kyseessä on yli 10 vuotta kestänyt projekti. Luomus astui mukaan kuvioihin nelisen vuotta sitten yksityishenkilöiden perustaman Jääkausi ry:n otettua yhteyttä.

  – Laaja yhteistyö on ollut äärimmäisen palkitsevaa. Näyttelyn toteutumisesta saamme kiittää montaa eri tahoa Helsingin yliopiston tutkijoista alkaen, Schulman toteaa.

  Aalto-yliopiston kanssa kehitettiin interaktiivinen peli, jota vieraat pääsevät kokeilemaan näyttelyyn tutustumisen yhteydessä.


Mammutit-diodraama. Kuva: Salla Mehtälä, Luomus
  Ajattelemisen aihetta antavat myös museon Suomen ja koko maailman luonnosta sekä elämän historiasta kertovat näyttelyt, sanoo Schulman ja kehottaakin varaamaan museokäyntiin koko päivän.  

  – Vaikka kyllä tunnissakin ehtii saamaan irti runsaasti tietoa ja elämyksiä, hän toteaa.


http://www.luomus.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »