Nro 1-2016
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Taide- ja museokeskus Sinkka, Kerava, Keravan museo, Keravan taidemuseo, Alpo Jaakola, Heikki W. Virolainen, Sirkka-Liisa Lonka, kustom-kulttuuri

Museot ja näyttelyt


Näkijöitten sukua – Alpo Jaakola ja Heikki W. Virolainen Keravan taidemuseossa. Kuva: Pekka Elomaa

Sinkan näyttelyt vievät 
arjen yläpuolelle

Helmikuun loppuun asti Keravan taidemuseon näyttelyssä on esillä kahden omintakeisen ja alkuvoimaisen suomalaistaitelijan töitä. Sen jälkeen sukelletaan Amazonin sademetsän tunnelmiin, ja kesän kynnyksellä tutustutaan vielä urbaaniksi kansantaiteeksikin kutsuttuun kustom-kulttuuriin.


Taide- ja museokeskus Sinkka sijaitsee aivan Keravan rautatieaseman tuntumassa. Sinkka tarkoittaa vahvaa, lovettua puuliitosta. Taide- ja museokeskus Sinkka nivoo saman katon alle Keravan museon ja Keravan taidemuseon tarjoten laadukkaita ja monipuolisia näyttelyjä ja kulttuuritapahtumia.

Näkijöitten sukua – Alpo Jaakola ja Heikki W. Virolainen 

  Loimaalainen Alpo Jaakola (1929-1997) ja helsinkiläinen Heikki W. Virolainen (1936-2004) olivat kumpikin näkijöitten sukua ja totuuden etsijöitä. Näyttely johdattaa Pro Finlandia -mitaleillakin palkittujen taiteilijoiden salaperäiseen maailmaan.

  Loimaan shamaanina tunnetun Alpo Jaakolan maalaustapa oli villi, mutta teoksista hehkuu alkuvoimaisuus ja luonnon syvä kunnioitus. Hänen teoksiaan sävyttää musta huumori ja ikiaikainen mystiikka. Tuottelias Jaakola rakensi kotinsa ympärille Loimaalle kokonaisen patsaspuiston seinämaalauksin koristeltuine rakennuksineen.


Alpo Jaakola: "Lehdon hävitys", 1973, öljy levylle 62 x 64cm, yksityiskokoelma. Kuva: Pekka Elomaa, Keravan taidemuseo
  Heikki W. Virolainen tunnetaan erityisesti Kalevala-aiheisista teoksistaan ja eläinveistoksistaan. Häntä kiehtoivat suomalaisten myyttien ohella muun muassa egyptiläinen taide ja primitivismi. 


Heikki W. Virolainen: "Vänkyräkala", 1978-1980, Keravan taidemuseo. Kuva: Pekka Elomaa
  Jaakolalle ja Virolaiselle yhteisiä teemoja olivat luonnon täydellinen tajuaminen, pelon voittaminen ja toivon viriäminen. Molempien teoksia voi nähdä myös Keravan katukuvassa. 

Viidakko tulvii 
12.3.–22.5.2016

  Sirkka-Liisa Lonka (s. 1943) on tehnyt pitkän elämäntyön kuvataitelijana ja asuu nykyään osan vuotta Perussa. Viidakko tulvii -näyttelyn ytimen muodostavat Longan uran varrelta valikoidut teokset, joissa eksotiikka, kaukokaipuu ja omat matkakokemukset kietoutuvat kiehtovaksi kuvasarjaksi. Niiden tunnelmia täydentävät Sandra Kantasen itämaissävyiset valokuvat sekä Erno Enkenbergin, Tamara Piilolan ja Perttu Saksan teokset.

The World of Kustom Kulture 
27.5.–12.6.2106

Kustom-kulttuurin ympärille on kehittynyt omanlaisensa estetiikka ja kuvamaailma, joka saa vaikutteita monista populaarikulttuurin ilmiöistä. The World of Kustom Kulture esittelee kansainvälisten ja kotimaisten maalareiden teoksia, jotka on tehty autoihin, prätkiin ja fillareihin, mutta myös seinälle ja iholle. Vain noin kaksi viikkoa kestävän näyttelyn ohella luvassa on työnäytöksiä, esityksiä ja messutunnelmaa. 

http://www.sinkka.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »