Nro 1-2016
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Joensuun taidemuseo, Rooman ja Kreikan antiikki, Kiinan dynastiat, suomalainen kulta-aika, Kasaritaidetta Leningradista, Anita Kiiski, Karen Bit Velje, paperileikkaustaide

Museot ja näyttelyt


Karen Bit Vejlen paperileikkaustaidetta. Kuva: Joensuun taidemuseo

Onni elää Joensuun taidemuseossa

Joensuun taidemuseo seisoo ylväänä kauppatorin laidalla. Arkkitehti Theodor Deckerin suunnittelema uusrenessanssia edustava rakennus on yksi Joensuun tunnetuimmista maamerkeistä ja epäilemättä kaupungin parhaalla paikalla.


  Rakennuksessa toimi klassinen poikalyseo vuoteen 1974. Yksi lyseon tunnetuimmista oppilaista oli akateemikko Onni Okkonen, jonka merkittävä taidekokoelma on esillä taidemuseossa – sen kunniaksi museo sai 50-vuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 2012 erisnimen ONNI.

Kulttuurimatkalle taiteen siivin 

  Taidemuseon pysyvät näyttelyt koostuvat yksityisten keräilijöiden kokoelmista. Erityisen vahvasti esillä ovat Rooman ja Kreikan antiikki, Kiinan dynastiat eri aikakausilta, keskieurooppalainen renessanssi sekä suomalainen kulta-ajan taide.

 
Haudanvartija, varhainen Tang-dynastia (618-907), Onni Okkosen kokoelma, Joensuun taidemuseon pysyväisnäyttely
  – Albert Edefeltin Pariisitar on hurjan suosittu teos kävijöiden keskuudessa. Esillä on runsaasti 1800-luvun suomalaista taidetta, jota täydentää modernismi 50-luvulta tähän päivään, kertoo museon intendentti Ulla Pennanen.

Kasaritaidetta Leningradista

  Vaihtuvien näyttelyjen vuosi avautui 21. tammikuuta ainutlaatuisella Kasaritaidetta Lengingradista -näyttelyllä, joka esittelee venäläistä 1980-luvun taidetta. Kokoelma on saatu lahjoituksena Liisa ja Otto Kotovuorelta. Heidän lahjoituksiaan on nähtävillä myös kiinalaisen taiteen näyttelyssä.


Bella Matvejeva: "Kunnianosoitus Louise Brooksille". Joensuun taidemuseo
  – Vastaavaa ei ole Suomessa ennen julkisesti nähty. Monipuolinen kokoelma kuvaa venäläistä undergroundia, vastataidetta, ja mukana on teoksia erittäin vaikuttavilta nimiltä, kuten Andrei Gennadiev, Juri Ljukšin, Bella Matvejeva ja Vjatseslav Mihailov, Pennanen esittelee.

Satumaailmasta paperileikkaustaiteen taikaan

  25. helmikuuta vuoronsa saa Anita Kiiskin Prinsessa Ruusunen ja muita satuja -näyttely. Tekstiilitaiteen keinoin esitellään tunnettuja taruja Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä Peppi Pitkätossuun, mutta myös vieraampia satuja. Helmikuun lopulle sijoittuvan Onnin nimipäivän ympärillä järjestetään perinteisesti työpajaviikko, jonka avulla halutaan tuoda taide osaksi myös lasten elämää.


Anita Kiiski: "Prinsessa Ruususen mekko", 2015
  12. toukokuuta näyttelytilan valtaa tanskalais-norjalaisen Karen Bit Vejlen uskomattomat paperileikkausteokset. Lasilevyjen väliin asetetut valaistut paperiteokset katosta ripustettuina pimennetyssä huoneessa luovat tilaan suorastaan taianomaisen tunnelman.

  Syksyn myötä Joensuussa nautitaan myös itäsuomalaisesta nykytaidegrafiikasta erilaisten tekniikoiden turvin. Vuoden päättää Pauno Pohjolaisen retrospektiivinen näyttely Mandoliinimiehen matka.

http://www.joensuu.fi/taidemuseo

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »