Nro 2-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Ahti Oksman, pääkirjoitus, Päätoimittajalta, E75 Lapland, matkailutiet, Lappi, markkinointi
Olemme esitelleet lehdessämme jo kaikki Suomen viralliset matkailutiet. Kun näitä kymmentä reittiä katsoo kartalta, voi havaita, etteivät ne ulotu läheskään kaikkialle Suomeen. 


  Esimerkiksi Oulun pohjoispuolella kulkee vain kaksi matkailutietä, Revontultentie lännessä ja Via Karelia idässä – ja sekin vain Sallaan asti. Keskisessä ja pohjoisessa Lapissa ei ole virallista matkailutietä, vaikka alueen matkailullinen historia Ruijanreitteineen, Jäämerenteineen ja kullankaivajineen on vuosisatojen mittainen. 

  Varsinaisen Lapin matkailun sanotaan alkaneen Petsamosta. Rovaniemeltä Petsamoon johtava Jäämerentie valmistui kokonaisuudessaan vuonna 1931, ja vuonna 1938 siitä tuli osa valtatietä 4. Nykyään Nelostie kulkee halki koko Suomen ja on yksi tärkeimmistä valtateistämme. Tässä numerossa jatkamme tieteemaa pitkin Nelostietä Utsjoelta Rovaniemelle. 
Meille etelänihmisille Lappi käsitetään usein yhtenä kokonaisuutena, mutta sielläkin alueelliset erot ihmisten, maisemien, kielen ja kulttuurin osalta ovat paikoin huomattavia, aivan kuten muuallakin Suomessa. 

  Kaikki kolme tieteemoihin liittyvää Lapin-matkaani ovat olleet mielenkiintoisia ja kokemuksiani rikastuttavia, mutta tämä viimeisin matkani on varmasti ikimuistoisin. Olin toki tietoinen Lapin matkailun kansainvälisyydestä erityisesti joulun ja uudenvuoden sesonkien aikaan, mutta helmikuun lopun kokemukseni Joulupukin Pajakylässä ja rovaniemeläisessä ostoskeskuksessa oli sittenkin hämmentävä.  

  Joulupukin Pajakylässä kiinnitin huomiota suuriin matkailijaryhmiin Ranskasta, Belgiasta, Israelista ja Kiinasta, jotka olivat innoissaan Lapin talvesta. Illalla rovaniemeläismarketin ruokaosastolla kokemus oli lähes epätodellinen: Olin keskellä valtavaa kiinalaisten matkailijoiden joukkoa, joiden puheesta en luonnollisestikaan käsittänyt mitään. 

  Kertoessani kokemuksestani lappilaisille matkailuihmisille sain kuulla, että markkinointityö Kiinaan on aloitettu jo parikymmentä vuotta sitten. Nyt pitkäjänteinen työ alkaa tuottaa hedelmää Lapissa, ja hyödyttää se varmasti myös koko Suomea.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »