Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Utsjoki, Inari, Sodankylä, Kemijärvi, Rovaniemi

Nelostie Lappi


Lapissa poroilla on aina etuajo-oikeus. Kuva: Inari-Saariselkä Matkailu Oy

Lapin halki Nelostietä pitkin

”Etelästä pohjoiseen pirstoo järvet lahtineen, valtatie, Nelostie”, sanotaan Pasi Kauniston tulkitsemassa iskelmässäkin.


  Nelostie on Suomen pisin yhtäjaksoinen numeroitu tie, joka ulottuu Helsingistä Utsjoelle. Sen kokonaispituus on hieman vajaat 1 300 kilometriä.

Linjaukset vaihtuvat, merkitys säilyy

  Suomessa tienumerointi otettiin käyttöön vuonna 1938, jolloin syntyi myös koko Suomen yhdistävä valtaväylä Nelostie. Tiellä on ollut tärkeä merkitys reitin varren yhdyskuntiin, ja sen linjauksesta oman kunnan halki on käyty suorastaan kilpailua. Merkittävimmät reittimuutokset on tehty Lapissa ja Päijät-Hämeessä. Alkujaan Nelostie päättyi pohjoisessa Petsamoon, mutta kun se jäi sotien jälkeen luovutetulle alueelle, Nelostie linjattiin kulkemaan Ivalosta Kaamasen kautta Karigasniemelle. Etelä-Suomessa vuonna 1963 tie johdettiin kulkemaan Hyvinkään sijaan uudempia teitä pitkin Lahden kautta Päijänteen länsipuolta Padasjoelle. 

  Viimeisimmät merkittävät reittimuutokset Nelostiehen on tehty 1990-luvulla. Silloin tie johdettiin kulkemaan Lahdesta Jyväskylään Heinolan kautta, Päijänteen itäpuolitse, ja sen pohjoisin osuus linjattiin Kaamasesta Utsjoen kirkonkylään, jonne oli valmistunut Norjaan johtavan Saamen silta.  

  Nelostie on merkitty myös E75 tunnuksin, sillä se on osa Jäämereltä Norjasta Kreikan Kreetalle kulkevaa eurooppatietä 75.

Nelostie Lappi 

  Tässä numerossa esittelemme Nelostien Lapin osuutta Utsjoelta Rovaniemelle. 

  Koko Euroopan Unionin pohjoisin paikka on Utsjoen Nuorgam, joka sijaitsee Tenojoen varrella, noin 43 kilometriä koilliseen Utsjoen kirkonkylältä. Utsjoelle pääsee etelästä kahta upeaa reittiä. Nelostie Inarista pohjoiseen päin kulkee sekin upeissa maisemissa tunturiylängöllä, mutta Utsjoelta Karigasniemelle johtavaa Tenontietä sanotaan jopa Suomen kauneimmaksi tieosuudeksi. Tie mutkittelee vuoroin alhaalla jokilaaksossa ja vuoroin rantatörmällä. 


Tenojoen varren upeita maisemia. Kuva: Utsjoen kunta
  Karigasniementie yhtyy Nelostiehen Kaamasen pohjoispuolella. Kaamasesta on vajaa 30 kilometriä Inarin kirkonkylälle, jossa kannattaa pysähtyä ainakin saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa

  Inari on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta. Sen hallinnollinen keskus Ivalo sijaitsee 38 kilometrin päässä kirkonkylältä, ja siellä on muun muassa Suomen pohjoisin lentokenttä. Inarin kunnan matkailukeskittymä Saariselkä sijaitsee noin 30 kilometriä Ivalosta etelään. Kaunispäässä, vähän ennen Saariselän risteystä, Nelostie nousee toistamiseen tunturiin. Hieman Saariselän jälkeen reitin varrella on Laanilan kylä ja upea ruokapaikka Laanilan Kievari


Vaelluksella Saariselällä. Kuva: Inari-Saariselkä Matkailu Oy
  Sodankylän matkailukohteita on Kakslauttasessa, Kiilopäällä, Tankavaarassa, kirkonkylällä ja Luostolla
Pyhä-Luoston matkailualue levittäytyy Sodankylän, Pelkosenniemen kuntien ja Kemijärven kaupungin alueille, ja siksi mukaan on otettu myös lyhyt osuus Viitostietä, vaikka varsinainen teema onkin Nelostie. Nelos- ja Viitostien yhdistävä seututie 962 kulkee Pyhä-Luoston alueen halki ja on pituudeltaan 53 kilometriä. Viitostietä pitkin jatketaan 33 km Kemijärvelle ja edelleen 43 km Suomutunturille.


Pyhätunturin maisemahissi. Kuva: Pyhä-Luosto Matkailuyhdistys ry.
  Kemijärveltä matkataan noin 85 km Rovaniemelle, jonne tämänkertainen osuus päättyy. Rovaniemen kaupunki on Lapin maakuntakeskus, jossa kotiaan pitävä Joulupukki on tavattavissa vuoden jokaisena päivänä. Rovaniemen seudun suosittuihin retkikohteisiin kuuluu myös Ranua Zoo, johon on kaupungista tunnin ajomatka.


 

http://e75lapland.com/fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »