Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Tapahtumat ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Tankavaara, Kultamuseo, Kultasymposium

Nelostie Lappi


Suomen kultahistoriasta kertova Kultamuseo on avoinna ympäri vuoden. Kuva: Marko Lauronen

Kullanhohtoista historiaa Tankavaaran Kultamuseossa

Tankavaaran Kultakylän kupeessa sijaitseva Kultamuseo esittelee kullankaivuun historiaa ja nykypäivää ihmisten ja tarinoiden kautta. Suomen kultahistorian lisäksi museossa on esillä näyttelyosioita yli 20 eri maasta, ja se onkin ainoa kansainvälinen kultamuseo koko maailmassa.


  Kultamuseon toiminta käynnistyi Tankavaaran kullanhuuhdontakisojen myötä. Vuonna 1977 ensimmäisen kerran järjestetyt MM-kilpailut kiertävät nyt ympäri maailmaa, ja tapahtuman myötä karttuu myös Tankavaaran Kultamuseon esineistö. Museonjohtaja Heli Heinäaho laskeskelee näyttelyn kattavan kaikki mantereet Etelämannerta lukuun ottamatta.  Suomen kultahistoriasta kertova näyttely esittelee, kuinka ensimmäinen kultaryntäys kansoitti Ivalojoen vartta 1870-luvulla, ja kuinka Lemmenjoen ja Tankavaaran piilevät rikkaudet löydettiin. Tankavaarassa kullankaivuuyhteisö elää vireänä – siellä kullanhuuhdonta on yhä arkipäivää ja Kultamuseo olennainen osa elämystä ympäri vuoden.

Ei kulissia, vaan aitoja kokemuksia

  Lapin Kullan entisessä päärakennuksessa sijaitseva kivi- ja mineraalinäyttely perehdyttää museovieraat geologian pariin. Näyttelyssä tutustutaan myös kaivostoimintaan ja kullan syntyhistoriaan.

  – Näyttelyssä selviää, miten kulta saa alkunsa avaruudessa, ja miten se päätyy kullankaivajan vaskooliin, kertoo Heinäaho.

  – Oppaidemme joukossa on oikeita kullankaivajia, ja heidän johdollaan museovieraatkin pääsevät kokeilemaan kullanhuuhdontaa. Löydetyt kultahiput saa pitää itsellään, hän lisää.

  Aitoja elämyksiä koetaan myös ryhmäopastuksilla. Kultakenttien koulu on erityisesti leirikouluryhmille suunnattu historian oppitunti, jossa sekä opettaja että oppilaat pukeutuvat 1800-luvun asuihin. Vanhanajan luokkahuoneessa käy kova kuri eikä älypuhelimen käsitettä tunneta.

Kultakohteet kuntoon talkoovoimin

  Vapaaehtoistoiminta on Kultamuseolle elinehto. Viiden päivän mittaisilla leireillä kunnostetaan maastossa sijaitsevia kultahistoriallisia kohteita yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Talkooviikonloput kuluvat omassa pihapiirissä museoalueesta huolehtien.  Kultamuseon vuoteen kuuluu myös tapahtumia, kuten jokasyksyinen Kultasymposium, jota Heinäaho pilke silmäkulmassa kuvailee ”poikkitieteellisenä kokoontumisena kulta-asioista ja vähän niiden vierestäkin”. Mielenkiintoisten luentojen lisäksi kaikille avoimeen kaksipäiväiseen tapahtumaan sisältyy opastettu päiväretki johonkin lähialueen kiehtovista kultahistoriallisista kohteista.


http://www.kultamuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »