Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, E75 Lapland, Sodankylä, Potkuriparkki, Arja Niesniemi, maailman suurin Martta

Nelostie Lappi


Maailman suurin Martta on kahdeksanmetrinen, eikä hänen potkukelkkansakaan ole siis kovin pieni. Kuva: Potkuriparkki

Hyvän mielen Potkuriparkissa jokainen on kunniavieras

Arja Niesniemen avatessa kahvila-myymälänsä ovia ensimmäistä kertaa seisoi Sodankylän Raudanjoen kylässä, Nelostien varrella sijaitsevan kiinteistön parkkipaikalla potkukelkka. Kahvila tarvitsi osuvan nimen, ja hetken tuumittuaan Niesniemi hoksasi vastauksen seisovan aivan silmiensä edessä. Pian ikkunan yläpuolella koreilikin komea kyltti kutsuen vieraat tervetulleiksi Potkuriparkkiin.


  Tuosta päivästä on kulunut 10 vuotta, mutta potkurit ovat yhä Potkuriparkin kantava teema. Potkureita onkin kahvilan edustalla parkissa jonoksi asti. Potkureita on kaikkialla – tuikkutelineinä pöytien kattausta koristamassa ja tunnelmaa luomassa, matkamuistomyymälän valikoimissa ja maailman suurinta Marttaa tukemassa.


Potkkuriparkissa potkureita on kaikkialla, myös tuikkutelineinä. Kuva: Potkuriparkki
  Kahdeksanmetrinen Martta onkin melkoinen mamma.

  – Martasta riittää tarinoita, sen äärellä on sattunut ja tapahtunut. Hiljattain täällä kävi vaarinsa kanssa eräs nuoriherra, joka on syntynyt Martan luona, Niesniemi muistelee.

  – Martan valtavaa potkuria saa lainatakin, kunhan se tuo takaisin, hän naurahtaa.

  Martta on maamerkkinä niin tunnettu, että sitä käytetään matkaa mittaamaan. Paikallisten keskusteluista kuuleekin, sijaitseeko jokin Martan pohjois- vai eteläpuolella.

Helppo ja herkullinen lounaspaikka

  Martan lisäksi Potkuriparkki tunnetaan erinomaisesta palvelustaan, siisteydestään ja omin käsin laitetuista herkuistaan. Potkuriparkin kuuluisa lohikeitto on lounaspöydän kunkku. Kesäksi on ruokalistalle tulossa myös tuoresalaattia.


Arja Niesniemi työn touhussa. Kuva: Potkuriparkki
  – Vieraillemme maistuvat myös leipomamme makeat ja suolaiset herkut, kuten liha- ja lohipiiraat. Ehdoton bravuurimme on kuitenkin speciaalilätty.

  Spesiaalia lätyissä on siemenetön lakkahillo, jota ei ihan joka paikassa tarjotakaan.

  – Siitä meitä eniten kiitellään. Kyllä olisi jäänyt moni lettu syömättä, jos siemenet olisi hilloon jätetty, Niesniemi toteaa tyytyväisenä.

Mahtavan monipuolinen myymälä

  Potkuriparkki on taukopaikkana helppo ja nopea – pihaan pysäköi ketterästi useampikin bussi, ja aterian jälkeen pöydät tyhjenevät, kun iso myymälä vetää vieraita puoleensa. Paikallisten käsitöiden lisäksi myymälästä löytyvät käyttöesineet, korut, retkeilyvälineet, mökkieväät sekä laadukkaat vaatteet tohveleista villapaitoihin.


Potkuriparkissa on myös monipuolinen myymälä. Kuva: Potkuriparkki
  Kesäkuisen 10-vuotisjuhlan kunniaksi suunnitteilla on teemaviikkoja ja erikoistarjouksia. Meneillään on myös keräys, jotta Martta saisi uudet juhlavaatteet.

  – Martta tosin vaatii vaatetukseen nosturin, ja pitäähän samalla laittaa hiukset ja meikkikin kuntoon, Potkuriparkin iloinen emäntä naurahtaa.


http://www.potkuriparkki.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »