Nro 2-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Lappi, Rovaniemi, Marttiini, puukko, Lapinleuku, Ilvespuukko, Janne Marttiini, tehtaanmyymälä, näyttely, verkkokauppa

Nelostie Lappi


Marttiinin legendaarinen Lapinleuku. Kuva: Marttiini Oy

Kestävä, käytännöllinen ja kaunis: menestystarina nimeltä Marttiini

Terävyydestään tunnetut Marttiinin puukot ovat olleet eränkävijän luottokumppaneita jo lähes 90 vuoden ajan. Kotimainen menestysbrändi on ylpeä pohjoisista juuristaan – pääkonttorin ja tuotannon lisäksi Rovaniemellä palvelee kolme tehtaanmyymälää.


  Vuonna 1940 valmistunut funkkistyylinen Wanha Tehdas kohoaa näyttävällä paikalla Rovaniemen keskustassa. Se on yksi kaupungin harvoista rakennuksista, jotka selvisivät Lapin sodasta tuhoutumatta. Wanha Tehdas on käymisen arvoinen kohde jo pelkästään historiansa ja arkkitehtuurinsa vuoksi. Sen seinien sisäpuolella elävät myös historiankirjoihin jääneet menestystarinat – tarina Marttiinista.


Ilvespuukon ja nokipannun yhteispeliä. Kuva: Marttiini Oy
  Tosin tarinan alkaessa vuonna 1928 Wanhan Tehtaan paikalla tönötti vain pieni puuhökkeli, jossa Janne Marttiini valmisti ensimmäistä Ilves-puukkoaan.

Täyden palvelun tehtaanmyymälät

  Janne Marttiini oli melkoinen kauppamies. Jo 1930-luvulla hän osoitti puukkojensa terävyyden ihmisten niskavilloja raakaamalla ja sai syystäkin kansan huomion kääntymään puukkoihinsa. Tuo sama terävyys – ja terävyyden säilyminen – ovat Marttiinin ammattitaidon kulmakiviä yhä edelleen.

  Tehtaanmyymälän lisäksi Wanhan Tehtaan alakerrassa on Marttiinin historiasta kertova näyttely, jossa esillä on puukkoja ja tarinoita alkuajoista tähän päivään. Vaikka jälleenmyyjien verkosto kattaakin koko Suomen, on tehtaanmyymälöissä yhä oma viehätyksensä – ja palvelu ylitse muiden. Viestintävastaava Ari Paksuniemi tietää, miksi.

  – Tehtaanmyymälässä työskentelevät alan ammattilaiset, jotka opastavat puukon valinnassa ja käytössä henkilökohtaisesti. He tuntevat Marttiinin tarinan ja kertovat sitä mielellään eteenpäin – vastaavaa asiantuntijuutta harvoin löytyy suurten markettien kauppakäytäviltä.

  Marttiinin tehtaanmyymälät löytyvät myös Rovaniemen keskustan kauppakeskus Rinteenkulmasta sekä Joulupukin Pajakylästä. Myös Helsingissä on oma tehtaanmyymälä, joka sijaitsee Aleksanterinkadulla Senaatintorin kupeessa.

Perinnepuukko on arvostettu lahja

  Marttiinin laajasta puukkovalikoimasta löytyvät laadukkaat välineet niin metsästykseen, retkeilyyn kuin keittiöönkin. Poronhoitoalueilla syntyneet puu- ja luukahvaiset perinnepuukot, Lapinleuku ja palkittu Ilves, ilmentävät lappilaista historiaa parhaimmillaan. Näyttäviä ja koreita kotimaisen käsityön helmiä hankitaan käyttötarkoituksensa ja kestävän laatunsa lisäksi myös arvolahjoiksi, koristeiksi ja keräilyesineiksi.

  – Kahvojen materiaaleina käytetään poron- ja hirvensarviluuta, joita yhdistellään kotimaiseen loimukuvioiseen visakoivuun. Heloissa käytetään myös valettua pronssia. Nämä käsityönä valmistuvat perinnepuukot vaalivat syvää, sukupolvelta toiselle periytynyttä ammattitaitoa ja asiantuntemusta, Paksuniemi kertoo.


Takepuukko ja kuksa. Kuva: Marttiini Oy
  Karun pohjoisen arktista osaamista ja Lapin eksotiikkaa osataan arvostaa muuallakin kuin Suomessa: Marttiinin puukkoja viedään yli 40 maahan.

Aidosti kotimainen, aidosti asiantuntija

  Puukko ei koskaan ole vain puukko. Sen on oltava käyttötarkoitustaan varten luotu. Leipäveitsen kanssa ei fileoida kalaa, eikä taittoveitsen kanssa leikata leipää. Kotimaisuus korostuu myös tuotekehityksessä: suomalainen puukko on suunniteltu suomalaisiin olosuhteisiin.


Marttiinin Vintro-keittiöveitsi. Kuva: Marttiini Oy
  Kevään aikana aukeaa Marttiinin täysin uudistettu verkkokauppa, joka on erinomainen apuväline omiin tarpeisiin sopivan puukon valinnassa.

  – Verkkokauppa on hyvä paikka puukkojen vertailuun oman suosikin löytämiseksi, vaikka osto tapahtuisikin fyysisesti myymälässä, sillä verkkokaupassa on nähtävillä koko valikoima kuvineen ja tuotetietoineen, Paksuniemi vihjaa.http://www.marttiini.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »