Panssarimuseo on tekniikasta tai sotahistoriasta kiinnostuneiden ehdoton käyntikohde. Perheet ovat tuttu näky, sillä Panssariprikaatin tuntumassa sijaitsevan museon laitteet liittyvät monen suvun omaan historiaan, joko sodan tai varusmiespalvelun vuoksi. Panssarimuseo on myös yksi koululaisretkien vakiokohteista.
– Nykypäivän nuorilla on yllättävänkin hyvä tietämys sodanajan laitteista johtuen verkossa pelattavasta World of Tanks -tankkisotapelistä, kertoo Panssarimuseon amanuenssi Jari Saurio.
Perinteikkäitä tapahtumia
Panssarimuseon kesäkauden avaa vapunpäivänä vietettävä Kewätsawutus, jossa on museokaluston lisäksi ihailtavana Hämeen Mobilistien vanhoja ajoneuvoja. Tapahtuman ajonäytöksessä on tänä vuonna mukana myös museon ajoneuvoista kaksi neuvostoliittolaisvalmisteista panssariautoa BA-10 ja BA-20. Kuorma-auton alustalle rakennettu BA-10 on kyseisen mallin ainoa alkuperäinen, edelleen ajokunnossa oleva yksilö maailmassa ja henkilöauton alustalle rakennettu BA-20 on harvinainen sekin. Näihin 1930-luvulta peräisin oleviin erikoisuuksiin pääsee tapahtumapäivänä tutustumaan myös lähietäisyydeltä museon pihalla.
Museon suurin tapahtuma on heinäkuun ensimmäisenä lauantaina järjestettävä Perhepäivä, jolloin lapsille on järjestetty erityisohjelmaa eläimineen, esityksineen ja pomppulinnoineen. Ohjelmassa on myös sotilasajoneuvojen kokoontuminen, ja tapahtumaa värittävät sota-ajan asusteisiin pukeutuneet sotahistorian harrastajat. Tapahtumassa liikkuvat myös museovaunut.
Aina uutta nähtävää
Museossa on laajin 1930–1940-lukujen neuvostopanssarikalustokokoelma Venäjän ulkopuolella, ja se sisältää sellaisiakin panssarivaunuja, joita ei löydy edes Venäjältä. Sodan päättymisen jälkeen monissa maissa sotakalustoa uusittiin ja vanhaa kalustoa hävitettiin. Saurion mukaan täällä kalusto säilyi, koska köyhässä Suomessa sota-ajan koneet olivat palveluskäytössä vielä 20 vuotta sodan jälkeen. Kaluston lisäksi myös niiden historia on tallella hyvinkin tarkasti.
Museon laaja kokoelma kasvaa edelleen muun muassa lahjoitusten ansiosta. Uusimpana esillä on rynnäkkötykkipataljoonan komentaja Eric Åkermanin esineistöä. Hänen henkilöhistoriansa avulla tuodaan esille sodan inhimillistä puolta.
Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tämän vuoden kolme teemanäyttelyä kertovat panssariautoista talvi- ja jatkosodassa, Sturmgeschütz-rynnäkkötykkien vaiheista Suomessa sodan jälkeen sekä panssariaseen synnystä 100 vuotta sitten.
Museossa vierailee vuosittain yli 30 000 kävijää.
|