Nro 3-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Päätoimittajalta, Ahti Oksman
Meitä suomalaisia sanotaan usein jäyhiksi ja vähän umpimielisiksikin, mutta näin kesän korvalla voi vain ihmetellä sitä ideoiden ja tarmon määrää, millä maassamme järjestetään erilaisia kesätapahtumia. 


  Tasokkaat, kansainvälistä arvostustakin keränneet musiikkitapahtumamme vaativat valtavan työpanoksen, samoin tuhansia kuulijoita joka kesä keräävät hengelliset kesäjuhlat. Suurien juhlien lisäksi lähes joka kylällä järjestetään talkoovoimin paikallisia kesäjuhlia, jotka nekin vaativat suurta innostusta ja tarmoa. 

  Suomalaiset ovat tunnetusti kilpailukansaa, joten ei ihme, että myös suomalaisten kesäjuhlien ohjelmassa on usein jonkinlainen kisa. Usein kilpaillaan heittämisessä, mutta se, mitä heitetään, vaihtelee. Uudenkaupungin Lokalahdella paanunheittokisassa ja Kontiolahdella tulitikunheittokisassa voittaja on julistettu peräti maailmanmestariksi, ja samasta tittelistä Tervolassa on heitetty sinkkiämpäreitä jo parinkymmenen vuoden ajan. Perinteisin heitettävä lienee kuitenkin saapas. Lajin innokkaimmat harrastajat järjestäytyivät viralliseksi yhdistyksesi jo vuonna 1992. 

  Pienestä kesätapahtumasta voi kasvaa suuri kansainvälinen tapahtuma Sonkajärven Eukonkantokisan tapaan. Koko ei kuitenkaan ole ratkaiseva, vaan pienetkin kesätapahtumat ovat tärkeitä, erityisesti paikallisille ja entisille asukkaille, jotka yhdistävät usein samaan reissuun joko vierailun sukulaisten luona tai lomailua mökillään. Kotikylän kesäjuhlat tuovat mieleen lapsuuden ihanat, aina niin aurinkoiset kesät. Juhlilla tavataan vanhoja tuttuja, muistellaan menneitä ja ihmetellään ajan kulumista. 

  Alati kiihtyvän globalisaation aikana tarvitsemme asioita, jotka muistuttavat meitä juuristamme. Se antaa pohjan, josta voi ponnistaa eteenpäin. 

  Koko toimituskuntamme puolesta haluan toivottaa kaikille lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme hyvää ja virkistävää kesää.
Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »