Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Tervola, Rieskapaikka, Räihän Leipomo, Sauli Räihä, perinnerieskat, lounas, mökkimajoitus

Nelostie, osa 2.


Rieskapaikan viihtyisä kahvila-ravintola on monen ohikulkevan ryhmän suosima ruokapaikka. Kuva: Rieskapaikka

Räihän perinnerieskat maistuvat Nelostietä matkaaville

Tervolassa vastaan leijuu houkutteleva, tuoreen rieskan tuoksu. Rieskapaikan maankuulujen rieskaleipien rinnalla matkailijoille maistuvat uunituoreet makeat ja suolaiset leivonnaiset sekä suussa sulava kotiruokalounas.


  Räihän Leipomon tarina kantaa pitkälle historiaan, aina 1920-luvulle asti, jolloin Sauli Räihän isoäiti Lyyli leipoi rieskoja kotikeittiössään. Lyylin mies Aarne sai rieskoja usein mukaansa evääksi savotalle. Lyylin leipomat rieskat kävivät kaupaksi muillekin savotalla ahertaville, eikä aikaakaan, kun Aarne kulkikin jo työmaalle mukanaan kärryllinen käsin leivottua ohrarieskaa.

  Lyylin rieskojen suosion myötä Räihät rakensivat leipomon Tervolan Koivuun. Tänä päivänä Rieskapaikka palvelee Nelostien kulkijoita tarjoamalla leipomotuotteidensa ohessa lounasta, iltaohjelmaa sekä mökkimajoitusta luonnonkauniissa maisemissa Kemijoen rannalla.

Nykyaikaisesti perinteitä kunnioittaen

  Isoäidin reseptin mukaan valmistuvat Räihän rieskat edelleenkin. Perinteisen Räihän Ohrarieskan lisäksi koko kansan kestosuosikkeja ovat Perunarieska sekä ohrasta ja perunasta valmistettu Ohranen.

  Suosittuja ruokaleipiä ovat myös imelletty perinneleipä Kuumaveenleipä, puolukalla viimeistelty Matkaajan Limppu ja raskiin tehdyt Ruissiivut. Täysjyväleivistä Valkosipulileipä lähtee ohikulkijoiden matkaan useimmin.


Kahvittelijoiden matkaan lähtee usein Räihän Leipomon herkullisia tuotteita. Kuva: Rieskapaikka
  Sauli Räihän leipurinhatun alla muhii ajatus uusista tuotteista, joista mies ei vielä halua paljastaa enempää.

  – Sanotaan vain, että uusia rieskavariaatioita on kehittelyn alla, Räihä vihjaa.

  Rieskanvalmistuksen pitkät perinteet ovat Rieskapaikassa arvossaan. Kaikki rieskat ovat lisä- ja säilöntäaineettomia, laktoosittomia tai maidottomia ja hiivattomia.

Jokimaisemien koristama taukotupa

  Rieskapaikan viihtyisä kahvila-ravintola on monen ohikulkevan ryhmän suosima ruokapaikka. Kahvitarjoilun kaveriksi katetaan toiveiden mukaan munkit, wienerit, täytekakut ja muut makupalat tai suolaiset ruokaleivät, sämpylät ja rieskat. Leipomon tuotteita voi ostaa mukaan kotiin vietäväksi, jos eivät tuliaiset jo matkan aikana päädy parempiin suihin. Polttoaineaseman ansiosta apetta saa matkailijoiden muassa myös menopeli.


Rieskapaikkaan mahtuu isompikin ryhmä. Kuva: Rieskapaikka 
  Kesällä Rieskapaikan pihaa koristaa aurinkoinen kesäterassi. Anniskeluoikeuksien lisäksi ravintolan varustukseen kuuluu komeat karaokelaitteet, ja toisinaan Rieskapaikan illassa tanssahdellaan karaoken tahdissa pikkutunneille asti.

  Tarjolla on myös mökkimajoitusta 20 hengen tarpeisiin. Mökkihuoneistoissa on oma minikeittiö ja sauna, ja uimapaikkakin löytyy pihapiiristä.


http://www.rieskapaikka.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »