Nro 3-2016
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Tervola, Mäkipeura, Peuran Esso, ravintola, kahvila, terassi, kauppa, sähköauton latauspiste, myymälä

Nelostie, osa 2.


St1 Mäkipeura on täyden palvelun liikenneasema. Kuva: St1 Mäkipeura

Nelostien ihme – St1 Mäkipeura palvelee monipuolisemmin kuin koskaan

Vain pari vuotta sitten Olli-Pekka Mäkipeura joutui katselemaan sivusta, kuinka perheen elämäntyö katosi savupilvenä taivaalle. Luovuttaminen ei kuitenkaan kuulunut toisen polven liikenneasemayrittäjän sanavarastoon.


  1970-luvulta asti Tervolan Peurassa Nelostien kulkijoita palvellut taukotupa tunnetaan yhä tiellä liikkujien keskuudessa Peuran Essona. Maankuulut lätyt ja munkit paistetaan nyt entistä upeammissa tiloissa, jotka palvelevat autoilijoita paremmin kuin koskaan. Uudistunut liikenneasema nousi tutulle paikalleen erityisenä kohderyhmänään pitkiä matkoja taittavat bussiryhmät.


40-paikkainen kesäterassi on viihtyisä ruokailupaikka pitkälle syksyyn. Kuva: St1 Mäkipeura
  Yli 120 asiakaspaikan ansiosta ruokailemaan mahtuu useampikin linja-autollinen kerrallaan. Alle 30 hengen ryhmät voivat varata ruokailulle tai kahvitauolle rauhallisen kabinetin. 40-paikkainen kesäterassi pysyy suurten lasi-ikkunoidensa ansiosta viihtyisänä pitkälle syksyyn.

Peuran herkut tunnetaan kautta maan

  Suussa sulavat lätyt ja perheen reseptillä jo 30 vuoden ajan valmistuneet munkit tunnetaan ympäri Suomea. Perinteinen hillolätty maistuu monelle, mutta talon suosituin lätty pitääkin sisällään jotain aivan muuta: huoltoaseman hittituote on gluteeniton savuporo-aurajuustolätty.


Mäkipeuran perinteinen hillolätty. Kuva: St1 Mäkipeura
  Itse tehtyä ja lähellä tuotettua arvostetaan myös St1 Mäkipeuran lounaspöydässä. Kemiläisen Röngän jalostamon lappilainen naudanliha saa lounastajilta erityisen suurta kiitosta. Päivittäisen keitto- ja lihavaihtoehdon lisäksi salaattilounas kasvattaa suosiotaan. Tänä päivänä ei ole ollenkaan omituista, vaikka ryhmä rahtareita lappaisi lautasensa täyteen pelkkiä kasviksia.

  – Vältämme puolivalmisteiden käyttöä niin paljon kuin mahdollista. Niinpä meidän kehutun salaattipöydän kasviksetkin tulevat pelloilta eikä pakastealtaasta, Mäkipeura toteaa.

  Lounaspöytä katetaan jouluaattoa lukuun ottamatta vuoden jokaisena päivänä. Ruokailijoita palvelevat lisäksi Kotipizza ja Rolls Express.

Täyden palvelun liikenneasema

  Harvan huoltoaseman Facebook-sivulla kiitellään yhtä ahkerasti erinomaisesta palvelusta. Erään autoilijan matka oli katketa rengasrikkoon, bussilta taas hyytyi akku kesken ajon. Tervolassa apu on aina saatavilla. Viime syksynä autoilijoiden palvelut lisääntyivät sähköautojen latauspisteellä. Ammattiautoilijoiden käytössä on taukotila, jossa levähtää tai peseytyä kahvitauon ohessa.

  Myymälästä löytyvät niin mökkieväät kuin matkamuistotkin. Peuran sekatavarakaupasta myydään mitä erikoisimpia tarvikkeita uretaanista silikoniin ja Husqvarnan pienkoneisiin.

  – Kaikkea vähän, mutta mitään ei kunnolla, yrittäjä naurahtaa.


Myymälän tuotevalikoima on laaja. Kuva: St1 Mäkipeura
  Myymälän tuotevalikoima saattaa olla erikoinen, mutta eipä monen liikenneaseman pihamaalla bänditkään esiinny. St1 Mäkipeuran kesäilloissa elävää musiikkia kuitenkin kuullaan. Anniskeluoikeuksien ansiosta voi jammailun ohessa nauttia oluen tai lasin viiniä.

  – Tapahtumaillat palvelevat ennen kaikkea täällä maaseudulla asustelevia, Mäkipeura toteaa.

  – Ensisijaisesti keskitymme kuitenkin Nelostien kulkijoihin tapahtumatarjonnan sijaan.

  Mäkipeura kehottaakin bussiryhmiä ilmoittamaan tulostaan viimeistään puoli tuntia ennen saapumista. Näin varmistetaan palvelun sujuvuus ja tuotteiden riittävyys.

  – Haluamme palvella jokaista asiakasta parhaamme mukaan. Olemme mukana ammattiliikenteen työhyvinvointihankkeessa, ja tulevaisuudessa asemalla tullaan huomioimaan entistä paremmin tiellä liikkujien tarpeita myös fyysisesti, Mäkipeura tiivistää.www.makipeura.fi (sivusto avautuu kesäkuussa 2016)
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »