Nro 3-2016
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Kärsämäki, Paanukirkko, Musiikkia Paanukirkossa, festivaali, musiikkijuhla, konsertti, opastetut kierrokset

Nelostie, osa 2.


Kärsämäen Paanukirkko sijaitsee kauniilla paikalla Pyhäjoen rannalla. Kuva: Jussi Tiainen

Musiikki soi kauniisti Kärsämäen Paanukirkossa

Kärsämäen ainutlaatuinen paanukirkko tarjoaa erinomaiset puitteet jo perinteeksi muodostuneelle musiikkifestivaalille.


  Musiikkia Paanukirkossa on musiikkitapahtuma, joka tarjoaa loppukesän viikonloppuun mielenkiintoisen musiikillisen kokonaisuuden. Tänä vuonna jo 11. kertaa vietettävä festivaali on vakiinnuttanut asemansa seutukunnallisena tapahtumana, ja joka vuosi konsertit ovat olleet loppuunmyytyjä. Tapahtuman toinen taiteellinen johtaja Katriina Leppänen kertoo, että ihmiset osaavat jo odottaa Paanukirkon konsertteja.


Musiikkia Paanukirkossa. Kuva: Pekka Luukkonen
  –Musiikkijuhlilla on ollut joka vuosi tasokkaita artisteja, ja konserttitarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Tänä vuonna esiintyjinä ovat mm. oopperalaulaja Soile Isokoski, näyttelijä Merja Larivaara ja bluestaituri Heikki Silvennoinen. Lapsille on tarjolla musiikkinäytelmä Molli, kertoo Leppänen, joka toimii sisarensa Kristina Leskisen kanssa tapahtuman taiteellisessa johdossa. 

  – Kärsämäen Paanukirkko on akustisesti loistava ja tarjoaa musiikkitapahtumalle ainutlaatuiset puitteet, Leppänen kehuu.

Moderni ja muinainen lyövät kättä Paanukirkossa

  Kannatusyhdistyksen ylläpitämä kirkkorakennus nousi vuonna 2004 Pyhäjoen rannalle paikalle, jolla on sijainnut kirkko jo 1700-luvulla. 

  Alkuperäinen kirkko purettiin vuonna 1841 ja tilalle rakennettiin C.L. Engelin piirtämä uusi kirkko. Ajan myötä kuntalaisten keskuudessa virisi haave saada Kärsämäelle jonkinlainen jäljitelmä alkuperäisestä pienestä kirkosta, ja 1990-luvun lopulla tehtiinkin päätös rakentaa uusi kirkko aivan uudenlaisella konseptilla: tavoitteena oli moderni kirkkorakennus, joka rakennettaisiin kokonaan 1700-luvun työmenetelmin ja -välinein. Kirkosta järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti Anssi Lassilan ehdotus Kärsämäen kantaatti.


Paanukirkko on suosittu vierailukohde. Kuva: Pekka Luukkonen
  Rakennustyöt kestivät viisi vuotta, ja käyttöön kirkko vihittiin heinäkuussa 2004. Musiikkitapahtuman lisäksi kirkkoa vuokrataan vihki- ja kastetilaisuuksiin, musiikki- ja draamaesityksiin, kuorovierailuihin ja muihin kirkkoon sopiviin tapahtumiin.


Paanukirkossa on muun muassa erikoiset ikkunaratkaisut. Kuva: Jussi Tiainen
  Paanukirkko on upea kokonaisuus. Jokainen paanu rakennuksessa on tehty käsin vanhoilla menetelmillä ja kalusteet, ikkunat, lampetit ja sakraalikalusto on teetetty oppilastöinä käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksissa. 

  Kirkko on avoinna kesäisin tiistaista sunnuntaihin, ja kannatusyhdistys järjestää sinne opastettuja kierroksia. Kirkon viereisessä kesäkahvilassa voi nauttia kahvit kierroksen päätteeksi.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »