Nro 3-2016
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Pyhäjärvi, Vaskikello, kellokokoelma, palvelu

Nelostie, osa 2.Vaskikello soi tuhansin äänin

Ravintola Vaskikello Pyhäjärvellä on kaikkea muuta kuin tavanomainen tienvarsikuppila.


  Nelostien ja valtatie 27:n risteyksessä sijaitseva Vaskikello tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Ravintolan yhteyteen on kerätty suuri kokoelma erilaisia kelloja, alkaen pienistä matkamuistokelloista aina 8 000 kiloa painaviin kirkonkelloihin. Kyseessä on maailman suurin yksityinen kellokokoelma, ja Pyhäjärven Vaskikello tunnetaankin laajalti maailman kelloharrastajien keskuudessa.

  Vaskikellon kokoelma sai alkunsa jo 1970-luvulla, kun nykyisen isännän Lassi Rönkön isä innostui keräilemään kelloja. Rönkkö jatkaa perinteitä, ja kokoelmiin on vuosien aikana kertynyt monta helmeä. Erikoisimmaksi kelloksi Rönkkö nimeää St. Helena -tulivuoren tuhkasta valmistetun kellon.

  – Se on pieni ja vaatimaton, mutta kätkee sisälleen mielenkiintoisen tarinan, Lassi Rönkkö kertoo.  Vaskikello ei ole museo, eli kelloihin saa koskea ja niitä saa soittaa – kohtuullisuuden rajoissa. Kokoelmiin nimittäin kuuluu myös useampi iso kirkonkello, jotka paitsi soivat todella kovaa, ovat myös pyhiä. Metelöidä ei saa.

Ruokailu on henkilökohtaista palvelua

  Vaskikellossa saa kulumaan useammankin tunnin kelloja katsellen ja ruokaillen. Kellojen lisäksi Vaskikello eroaa muista tienvarsipaikoista myös ruokansa ansiosta: Lassi Rönkkö kertoo, että listalla on jotain aivan muuta kuin kotiruokaa.

  – Kotiruokaa saa kotonakin. Kun ihminen tulee ravintolaan, hän haluaa jotain muuta. Meiltä saa kohtuuhintaista hyvää ruokaa: pihvejä, lohikeittoa, possua ja mahdollisuuksien mukaan myös lammaspataa paikallisesta karitsasta. Pääsääntöisesti ruoka tehdään paikanpäällä itse, eineksiä emme käytä, Rönkkö perustelee.  Vaskikellossa ei ole seisovaa pöytää, vaan jokainen annos valmistetaan tilaajalleen varta vasten. Lassi Rönkkö sanoo sen olevan tietoinen valinta.

  – Haluamme tarjota todella hyvää ruokaa, ja todella hyviä seisovia pöytiä on harvassa. Panostamme ruuan laatuun ja haluamme, että se on kullekin asiakkaalle henkilökohtaisesti tehtyä. Toki jos esimerkiksi joku ryhmä haluaa ruokailla seisovassa pöydässä, me voimme sellaisen järjestää, Rönkkö lupaa.  Vaskikellossa asiakas saa myös aidosti olla asiakas: ruokailun jälkeen jälkien korjaaminen hoituu henkilökunnan puolesta.

  – Asiakkaiden ei tarvitse ravintolassa siivota, Lassi Rönkkö toteaa.http://www.vaskikello.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »