Nro 3-2016
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Raasepori, Tammisaaren museokeskus EKTA, vallan linnake, juhlanäyttely, rooliopastus


EKTAn uusi näyttely lähestyy keskiajan elämää ihmisen tasolta. Kuvat: Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo

Juhlanäyttely avaa portit Raaseporin keskiaikaan

110-vuotisjuhlan kunniaksi Tammisaaren museokeskus EKTA esittelee uudessa näyttelyssään viime vuosien ainutlaatuisia löytöjä ja tutkimustuloksia, jotka kertovat keskiajan elämästä Raaseporin linnan ympärillä tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.


  Raaseporin linnaa ja sen lähiympäristöä asuttivat keskiajalla käsityöläiset, kauppiaat ja sotilaat sekä arvovaltaiset linnanherrat rouvineen. Heidän elämäänsä voi kurkistaa uudessa Raasepori – vallan linnake -juhlanäyttelyssä.


Valokuva Raaseporin linnasta vuonna 1895.
  Museonjohtaja Dan Lindholm esittelee pronssista, nyrkin muotoista sotanuijaa, joka kuuluu vuonna 2008 käynnistyneiden kaivausten vaikuttavimpiin löytöihin.   Hän kertoo nuijan olleen ennen kaikkea sotaherrojen vallan symboli ja mainitsee piirroksesta, jossa 1300- ja 1400-lukujen taitteessa vaikuttanut tsekkikenraali Jan Žižka pitelee samanlaista nuijaa kädessään.

– Voimme vain arvailla, miten nuija on päätynyt Raaseporiin. Joka tapauksessa kyseessä on merkittävä löytö, jollaista ei Suomessa ennen olla tavattu.

Millaista oli arki keskiajalla?

Näyttely lähestyy keskiajan elämää ihmisen tasolta. Raaseporin linna oli Ruotsi-Suomen aikana Länsi-Uudenmaan taloudellinen, hallinnollinen ja sotilaallinen keskus. Kaupankäynti oli kiihkeää ja illallispöydässä syötiin ja juotiin hyvin, mistä kielivät kaivausten myötä löytyneet lasipikareiden sirpaleet.


Pienoismalli Raaseporin linnasta 1470-luvulla. 
  – Naisen asema oli keskiajalla hyvin erilainen tähän päivään verrattuna. Näyttely ei kerro vain linnanherrojen prameasta elämästä, vaan tavallisen ihmisen – piian, oluenpanijan ja kirjurin – jokapäiväisestä arjesta, Lindholm kuvailee.

  Näyttelyssä tutustutaan myös traagisiin ihmiskohtaloihin, joilla oli vaikutuksensa muun muassa siihen, miten me tänä päivänä purjehdimme.

Eläytymällä enemmän irti

  Näyttelyvieraat voivat astua sisään Ritarisaliin ja istahtaa illalliselle sen ajan silmäätekevien viereen. Kosketuksen keskiaikaan saa myös kokeilemalla erilaisia asusteita tai sonnustautumalla ritarin sotisopaan. Pikkuvieraille on varattu kevyemmät tamineet, mutta aikuiset voivat kokeilla, miltä tuntuisi kantaa mukanaan painavaa miekkaa.

  Perinteisen näyttelykierroksen sijaan ryhmät voivat varata rooliopastuksen, johon oppaan keskiaikaiset asusteet luovat juuri oikeanlaista tunnelmaa. EKTAn pysyvissä näyttelyissä voi tutustua Tammisaaren historiaan sekä Helene Schjerfbeckin elämään ja taiteeseen.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »