Nro 3-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen, vapaa-ajanasukas, mökkiläiset, alkuasukas, maalaiset

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen

Vapaa-ajanasukkaasta vähäsen

  Mökkikausi on alkanut. Sen huomaa perjantaisin ja sunnuntaisin kotikuntani maanteillä: liikennemäärä lisääntyy ja tien päällä olevien autojen peräkärryihin on lastattu jos jonkinlaista olennaista mökkielämän tykötarvetta. Laitureita ja paljuja menomatkalla, roskakuormia takaisin tullessa. Ydinkesä antaa vielä odottaa itseään, mutta kesäasuntojen varustelu käy kuumimmillaan. 

  Kesäasukkaat näkyvät myös katukuvassa. Sisäänpäinkääntynyt alkuasukas pohtii, milloin uskaltautua jompaankumpaan kotikylän kaupoista, jotta ei joutuisi jonottamaan kassalla tuskallisen pitkään. Ehkä joku niistä jopa kysyisi jotain, neuvoa satamaan tai kampaamon aukioloaikoja! Ihmeellisesti niistä tulee sosiaalisia, kun ne tulevat maalle. Kaupunkihisseissä ja -busseissa ne vain tuijottelevat seiniä tai puhelimiaan, täällä ne solmivat kontakteja paikallisiin. Alkuasukas murahtelee jotain kauppakassilleen, hosuu epämääräisesti sataman suuntaan. Kassatyttö hoitaa loput.

  Toisaalta on mukavaa seurata kaupunkilaisten touhuja turvallisesti matkan päästä. Kyllä ne helposti erottaa, valkoiset tekojalokivillä koristellut sandaletit pellonreunassa elämää nähneistä reinoista. Sitä vähän häpeillen katselee omia raappahousujaan ja pihakenkiään – sen melkein kuulee, kuinka kaupunkilaiset omilla seinillään somettavat maalaiselämän ihanuudesta ja maalaisten hellyttävästä ”luonnollisuudesta”. Siellä ne sitten vertailevat kokemuksiaan. Kuka on taas hakenut luomuperunoita naapurin isännältä, ketä on tervehditty morjestamalla ohiajaneesta traktorista ja mistä murteesta on vaikein saada selvää. Kuinka kuikka huutaa järvellä ja miten ihania ovat elokuun pimentyvät illat, joita valosaaste ei pilaa. Melkein alkaa naurattaa, eihän siitä niin kauaa ole kun itsekin olin kaupunkilainen. 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »