Nro 4-2016
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Asuntomessut, Mikkeli, Kirkonvarkaus, Kenkävero, Mikkelipuisto, luonto

Erikoisartikkeli


Vuoden 2017 asuntomessualue rakentuu Mikkelin Kirkonvarkauden alueelle. Kuva: Asuntomessut 2017 Mikkelissä

Asuntomessut Saimaan sylissä

Asuntomessumatkaan Mikkelissä voi yhdistää ostos- ja puutarhavierailun.


  Vuoden 2017 asuntomessualue rakentuu Mikkelin Kirkonvarkauden alueelle paikalle, jossa on ollut asutusta jo tuhansia vuosia. 

Liito-oravan ja viitasammakon naapurissa

  Vain kolmisen kilometriä Mikkelin keskustasta sijaitseva messualue poikkeaa monella tavalla aikaisemmista asuntomessualueista – jo kokonsa puolesta: Mikkelin messualue on 1,5 kertaa suurempi kuin messualueet yleensä, joten messuvierailuun kannattaa varata aikaa, painottaa Mikkelin asuntomessutoimiston tiedottaja Piia Mäkilä

  – Kannattaa ostaa messuluettelo etukäteen, jotta ehtii ennakkoon tutustua itseä kiinnostaviin kohteisiin. Valintoja pitää tehdä jo ennen kuin tulee messuille, sillä nähtävää on paljon ja alueen laajuuden vuoksi kaikki kohteet eivät sijaitse aivan vierekkäin, Mäkilä vinkkaa.


Asuntomessualueelle rakentuva rantareitti. Kuva: Asuntomessut 2017 Mikkelissä
  Kirkonvarkauden alueella on tavattu kaksi harvinaista eläinlajia, rauhoitettu viitasammakko ja vaarantunut liito-orava, joilla on ollut ratkaiseva merkitys myös alueen suunnittelussa. Puustoa ja rantakasvillisuutta on säilytetty enemmän kuin normaalisti, ja muutenkin alue on monin paikoin luonnontilainen. Myös pihat ovat paljolti luonnontilaisia – tarkoin suunniteltuja muotopuutarhoja ei Mikkelissä juurikaan nähdä. 

  Leimallisinta Mikkelin asuntomessualueelle ovat sen upeat puistoalueet, joihin on panostettu paljon. Paikallisten historiallisten vaikuttajien mukaan nimetyt puistot tuovat alueelle vehreyttä ja toimivat alueen asukkaiden ulko-olohuoneina. 

Jokainen rakentaja on erilainen

  Olennaisinta asuntomessuilla on tietenkin rakentamistekniikat, uudet asumisen ja sisustamisen ideat sekä inspiraatiot. Piia Mäkilän mukaan Kirkonvarkauden alueella nähdään nykyaikaista suomalaista asumista sen monissa eri muodoissa. Tontteja on niin Saimaan rannalla, järvinäkymin kuin metsäisillä sisämaan alueilla. 

  – Rakentajat ovat erilaisia ja se näkyy kohteissa. On lapsiperheitä, lapsettomia pariskuntia ja yksin rakentavia. Niin on myös erilaisia taloja ja erilaisia ratkaisuja niin piha-alueilla, valaistuksessa kuin huonejärjestyksessä, Mäkilä kertoo.

  – Lopputuloksena on moni-ilmeinen ja moderni asuinalue.

Viivy vaikka pari päivää!

  Asuntomessut on perinteisesti ollut ryhmämatkailijoita kiinnostava vierailukohde. Mikkelin messumatkaan kannattaa yhdistää myös muita kiinnostavia kohteita, joita kaupungissa onkin jokaiseen makuun.


Kenkävero on suomen vanhin puupappila ja suosittu kesän käyntikohde. Kuva: Visit Mikkeli
  Maankuulu Kenkävero on asuntomessujen virallinen oheiskohde ja kiehtova kaikenikäisille. Upeassa pitsihuvilassa ja sen ympäristössä yhdistyvät kulttuuri, hyvä ruoka, ostosmahdollisuudet ja upeat järvimaisemat. Ympäri vuoden avoinna olevassa myymälässä on myynnissä monipuolinen valikoima suomalaista designia, käsitöitä ja lähiruokatuotteita. Upean puutarhan sadat eri kasvit kutsuvat käyskentelemään Saimaan rannalle, samoille sijoille, joilla ovat kulkeneet monet suomalaiset merkkihenkilöt marsalkka Mannerheimista lähtien. 


Mikkelipuistosta voi viettää kivan kesäpäivän ja kerätä ideoita omaan puutarhaan. Kuva: Visit Mikkeli
  Toinen hyvä ryhmäkohde aivan Kenkäveron naapurissa sijaitseva Mikkelipuisto. Sen monipuolisissa mallipuutarhoissa upeat kasvit tarjoavat viherpeukaloille ideoita omien puutarhojen ratkaisuihin. Esillä on erilaisia puutarhoja, joissa kasvien ohella esillä on puutarhan oheistuotteita, vinkkejä ja ideoita. Puutarhoihin tutustumisen lomassa on hyvä istahtaa vaikkapa kahvikupposelle Kesäkahvila Keijunmekon aurinkoiselle terassille ja hankkia tuliaiset Puutarhamyymälästä. Mikkelipuisto on Kenkäveron lisäksi messujen toinen virallinen oheiskohde, jossa tulee olemaan messukesänä myös erilaisia koko perheen tapahtumia. 

  Historiallinen Mikkeli tarjoaa paljon nähtävää myös esimerkiksi sotahistoriasta kiinnostuneille. Asuntomessuretkelle kannattaakin ensi vuonna lähteä ajan kanssa, sillä Mikkelissä on kaikkea.


MESSUINFO
Ajankohta: 14.7.–13.8.2017
Aukioloajat: 10–18 
Etäisyys keskustaan: 3 km
Messuravintolat: useita
Näyttelykohteita: yli kolmekymmentä 
Majoitukset: visitmikkeli.fi/majoitus 
Oheiskohteet: Kenkävero ja Mikkelipuisto  
Kortteleita: 4

Tilaa ryhmämatkapaketti:
Mikkelin asuntomessutoimisto 
tiedottaja Piia Mäkilä, piia.makila@mikkeli.fi 

http://www.asuntomessut.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »