Nro 4-2016
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: teatteri, Pohjanmaa, Vaasa, On kesäyö, Topi Sorsakoski, Niin kuin taivaassa, Saman katon alla

Teatterit


On kesäyö kuljettaa katsojan läpi Topi Sorsakosken elämän. Kuva: Jyrki Tervo

Kaamos kaatuu 
musiikin voimalla

Laulajasuosikki Topi Sorsakosken elämän vaiheet heräävät eloon Vaasan kaupunginteatterin näyttämöllä.


  Topi Sorsakoski loi huikean uran ainutlaatuisella tyylillään, jossa yhdistyivät rautalankamusiikki, Suomi-iskelmä ja rock. Sorsakosken kynästä syntyi lukemattomia ikivihreitä, jotka ovat jääneet elämään suomalaisten sydämissä.

”Miestä sekä kitaraa tämä juna kuljettaa…”

  Heikki Paavilaisen kirjoittama ja ohjaama On kesäyö nähtiin ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten Valkeakosken Apianniemessä. Nyt laulajalegendan suosituimmat kappaleet karkottavat kaamosta Vaasan kaupunginteatterissa, jonne Paavilainen on uudelleen kirjoittanut ja ohjannut musikaalin. Joitakin kappaleita on vaihdettu, hahmoja poistettu ja uusia lisätty, mutta perusidea on pysynyt samana: Topi nukahtaa junaan ja näkee unta, jossa hän tapaa tangon kuningas Olavi Virran


On kesäyö, Ilkka Koivula ja Annika Eklund. Kuva: Jyrki Tervo
  Tarina kuljettaa katsojan läpi Topi Sorsakosken elämän, ja rinnalla kuljetetaan vaiheita Olavi Virran elämästä. Sorsakosken unohtumattomat kappaleet toimivat tekstin liimana. Pääosassa nähdään jo alkuperäisestä versiosta tuttu Ilkka Koivula, joka saa Sorsakosken persoonan ja tulkinnan heräämään henkiin upealla tavalla. Rooliin ei voisi kuvitella ketään muuta.

Ihmissuhteiden monet kiemurat

  Vaasan musiikkipitoista syksyä täydentää marraskuussa ensi-iltaan tuleva musiikillinen draamanäytelmä Niin kuin taivaassa. Se kertoo menestyvästä kapellimestarista, joka sydänkohtauksen saatuaan joutuu luopumaan urastaan ja palaamaan kotiseudulleen pieneen maalaiskylään. Siellä hän alkaa johtaa paikallista kuoroa, mutta tehtävä ei ole helppo. Kapellimestarin omintakeisiin harjoittelumetodeihin suhtaudutaan karsaasti, ja kuoron sisällä vellovat ristiriidat aiheuttavat johtajalle harmia. Kuoron avulla kapellimestari kuitenkin löytää uudelleen musiikin ilon, ja koko kyläyhteisö herää yhdessä kuoron kanssa uuteen kukoistukseen.


Saman katon alla. Kuva: Vaasan kaupunginteatteri
  Ihmissuhteet ja niiden kiemurat ovat vahvassa osassa myös Vaasan syksyn kolmannessa ensi-illassa, pohjalaisen Taina Latvalan näytelmässä Saman katon alla. Se on hyvin pohjalainen näytelmä, joka tarkkasilmäisesti kuvaa alueen asukkaiden luonteenpiirteitä, joten pohjalaiselle yleisölle näytelmä tarjoaa paljon samastumispintaa. 

  Saman katon alla kertoo Helsingissä asuvasta Matiaksesta, joka tuo ensimmäistä kertaa kihlattunsa näytille lapsuudenkotiinsa eteläpohjalaiselle karjatilalle. Miniäkokelas ei kuitenkaan ole aivan sellainen kuin isäntä ja emäntä olivat odottaneet, ja perheen joulurauha on uhattuna. Saman katon alla kuvaa koskettavasti, mutta huumorin keinoin pohjalaisuutta, perhesiteitä ja maaseudun muutosten tuulia. 

http://www.vaasankaupunginteatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »