Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Lahti, Vesijärven satama, asemarakennus, kahvila Kariranta, käsityökauppa Ulpukka

Nelostie Päijät-Häme


Vesijärven sataman vanhassa asemarakennuksessa toimii viehättävä kahvila ja käsityökauppa.

Kahvihetkiä ja ostosretkiä 
sataman syleilyssä

Yli 20 vuotta sitten Lahden Vesijärven satama oli päättyneen raideliikenteen jäljiltä hiljainen. Kaksi lahtelaisrouvaa löysi entisestä rautatieasemasta idyllisen kodin kaipaamalleen kahvilalle.


  Kahvila Kariranta löysi nopeasti paikkansa lahtelaisten sydämissä. Sibeliustalon valmistuttua vuonna 2000 alkoi satama hiljalleen täyttyä elämästä. Tänä päivänä Vesijärven satama on lahtelaisten oma olohuone, ja vanhan rautatieaseman tiloissa toimivat Kahvila Kariranta ja Sataman käsityökauppa Ulpukka ovat sen sykkivä sydän.

Asiakkaat valitsivat Lahden parhaaksi

  Kahvila Karirannan yrittäjänä vuodesta 2008 alkaen toiminut Katri Kulovuori jatkaa lahtelaisrouvien jalanjäljissä alkuperäisiä arvoja kunnioittaen. Kaikki kahvilan herkut valmistetaan itse leipoen paikallisten toimittajien tuotteista: lähimyllyn jauhoista, paikallisen marjanpoimijan saaliista ja läheisen kanalan munista.


Kahvila Karirannan supersuositussa sunnuntaikakussa on suklaa-banaanitäyte.
  Makeat korvapuustit ja legendaarisiksi kuvaillut juustosarvet kuuluvat kahvilan kestosuosikkeihin.

  – Koskenlaskija-juustolla täytettyjen juustosarvien vuoksi tullaan varta vasten. Niitä tilataan myös tuliaisiksi ja oman kodin kahvivieraille, Kulovuori iloitsee.

  Suolaiset ja makeat makuelämykset ovat yksi syy siihen, miksi Etelä-Suomen Sanomien lukijat valitsivat vuonna 2014 Kahvila Karirannan Lahden parhaaksi kahvilaksi. Tunnelma on tärkeä osa kokemusta – 1900-luvun alkupuolella valmistuneen rakennuksen historiaa kunnioittaen huokuu kahvilan kodikas sisustus vanhanajan henkeä.

  Kahvilan saleissa on yhteensä noin 50 asiakaspaikkaa. Kesäisin lisätilaa tuo 100 paikan terassi, josta avautuu mieleenpainuvat näkymät järvenselälle. Ison salin seiniä koristaa kuukausittain vaihtuva taidenäyttely.

Ulpukka – taidokasta kotimaista käsityötä

  Kahvilasta käy kulku naapurissa sijaitsevaan käsityökauppa Ulpukkaan, joka säväyttää paikallisten käsityöläisten taidonnäytteillä. Osuuskunnan kuudella kädentaitajalla on jokaisella oma erikoisalansa, ja kiinnostavia tuotteita otetaan myyntiin toisinaan kauempaakin.


Varpu Kalenius käsityökauppa Ulpukan ovella.
  Ulpukan 15 vuotta sitten perustanut Varpu Kalenius valmistaa savesta persoonallisia hahmoja saunatontuista suloisiin eläimiin. Neulomalla ja huovuttamalla Kaleniuksen käsistä syntyy myös hattuja, pipoja, lapasia ja tossuja.


Ulpukassa on myynnissä monipuolinen valikoima käsitöitä.
Käsityöläisten välillä vallitsevan yhdessä tekemisen ilon voi aistia heti Ulpukkaan astuessaan. Valtavan monipuolisesta ja värikkäästä valikoimasta löytyvät niin neuleet, ryijyt, kynttilät, korut, lelut, laukut kuin koriste-esineetkin. Kuuluupa Ulpukan hyllyjen helmiin myös luonnonkosmetiikka ja kuivatut villiyrtit.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »