Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Syksy ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Lahti, kaupunginteatteri, Harmony Sisters, Pohjantähti, Alfanaaras, Ilkka Laaksonen

Nelostie Päijät-Häme


Lahden Harmony Sisters eli Raisa Vattulainen, Petriikka Pohjanheimo ja Maiju_Saarinen. Kuva: Aki Loponen

Lahden kaupunginteatteri luottaa kotimaiseen

Kun hyvällä työryhmällä tehdään hyvää teatteria, syntyy menestystä myös tiukasti kilpaillulla teatterikentällä.


  Lahden kaupunginteatterin ohjelmistovalintoja leimaa olennaisesti yksi ominaisuus: monipuolisuus. Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen kertoo, että teatterin tavoitteena on tarjota katsottavaa ja elämyksiä kaikille kohderyhmille.

  – Meillä ohjelmisto painottuu kotimaiseen näytelmäkirjallisuuteen – teemme paljon sekä klassikoita että uusia suomalaisia näytelmiä. Toisaalta esitämme paljon myös musikaaleja, ja ne ovat useimmiten ulkomaisia – kotimaisia musikaaleja kun yksinkertaisesti on vähemmän, Laasonen sanoo.

Suomalaisuuden monet kasvot

  Suomalaisuus näkyy Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa erityisesti ensi vuonna, kun maamme täyttää 100 vuotta. Tammikuussa ensi-iltaan tuleva Harmony Sisters -musiikkinäytelmä myötäilee Suomen itsenäisyyden historiaa aina 1920-luvun lopusta 1940-luvun loppuun ja kertoo Hollywood-tähteydestä unelmoivan sisarustrion tarinan. Sodan myötä unelmat muuttuivat ja Hollywood vaihtui Berliiniin. Elina Snickerin kirjoittama näytelmä perustuu Harmony Sistersin, Vera, Maire ja Raija Valtosen, elämäntarinaan.


Harmony Sisters paparazzien ympäröimänä. Kuva: Ari Loponen
  Modernimpaa suomalaista naiskuvaa nähdään ensi vuonna näytelmässä Alfanaaras, joka peilaa suomalaista nyky-yhteiskuntaa ja naisen roolia siinä. Kantaesityksenä nähtävän näytelmän keskeisiä kysymyksiä ovat, onko naisen mahdollista saada sekä perhe että työ – ja millainen rooli jää miehelle, kun nainen luo uraa?


Alfanaaras, kantaesitys 15.2.2017 Eero-näyttämöllä. Kuva: Lahden kaupunginteatteri
  Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu Lahdessa 2-osaisena esitettävään suomalaiseen suurteokseen Täällä Pohjantähden alla. Pohjantähti on lahtelaisten suursatsaus, josta järjestetään kaksi eri ensi-iltaa, 5.01. ja 15.11.2017. Toinenkin osa valmistuu ensi-iltaan ennen itsenäisyyspäivää.

Hyvä henki välittyy katsomoon

  Valinta tarjota monipuolista teatteria on osoittautunut toimivaksi linjaksi Lahdessa, ja kaupunginteatteri on onnistunut keräämään yleisöä myös muualta Suomesta. Ilkka Laasonen uskoo, että teatterin hyvä maine kantaa kauas.

  – Pyrimme vaalimaan mainettamme sillä, että teemme hyviä esityksiä. Meillä on erittäin lahjakas näyttelijäkunta ja muu henkilöstö, ja täällä on hyvä yhteen hiileen puhaltamisen henki, Laasonen kehuu.

  – Ollaksemme kohtuullisen iso teatteri olemme onnistuneet luomaan läheisesti toimivan kulttuurin: ammatti- ja työryhmien välillä ei ole etäisyyttä. Uskon, että keskuudessamme vallitseva hyvä tekemisen meininki näkyy myös katsojille. http://www.lahdenkaupunginteatteri.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »