Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Hollola, Hollolan Hirvi, maaseuturavintola, riistaruoka, Ville Pukero, Leena Steidle, panimo, kivisahti, Oktoberfest, kokous, juhat, grilli-iilat

Nelostie Päijät-Häme


Kuvat: Hollolan Hirvi ja Johannes Wilenius

Maaseuturavintola 
Hollolan Hirvi kuljettaa 
aitojen makujen äärelle

Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa Pyhän Hubertuksen hirvenmetsästystä kuvaavan taontatyön jäljet johtavat yli 500 vuoden päähän Aikkalan kylässä sijaitsevan maatilan pajaan.


  Tänä päivänä tilalla toimii sen historiasta nimensä perinyt, aitoa maalaistunnelmaa tihkuva tilausravintola Hollolan Hirvi. 


Maaseuturavintola Hollolan Hirvi sijaitsee vanhassa kivinavetassa.
Vuonna 1900 valmistuneessa kivinavetassa perinteikästä päijäthämäläistä lähiruokaa ja oman panimon oluita tarjoilevan maaseuturavintolan erikoisuus on maistuvat riistaruoat: hirvenlihakeitto, hirvipyörykät ja olutmarinoitu hirvenpaisti tai -filee, joihin liha saadaan paikallisilta metsästysseuroilta. Hollolan Hirvi on yksi seitsemästä Vellamo Menua tarjoavasta ravintolasta, ja riistan lisäksi myös muut raaka-aineet hankitaan niin läheltä kuin mahdollista.  – Marjat kerätään omin käsin tai ostetaan paikallisilta poimijoilta. Jauhot tulevat läheiseltä Kinnarin Tilalta, jotta leivät ja leivonnaiset voidaan valmistaa alusta alkaen itse, ravintolayrittäjänä keittiömestari Ville Pukeron kanssa vuodesta 2015 toiminut ravintolapäällikkö Leena Steidle kertoo.


Yrittäjäkaksikko Ville Pukero ja Leena Steidle. 
  Yrittäjäkaksikko oli työskennellyt vuonna 1999 avatussa maaseuturavintolassa usean vuoden ajan. Kun tilan isäntä Ilkka Sipilä etsi ravintolalle jatkajaa, ei päätöstä pitkään tarvinnut harkita.

  – Päätöksenteko taisi viedä kokonaiset kolme sekuntia, Steidle naurahtaa.

Riistamenun seurana maistuu oman panimon olut

  Intohimoisena metsästäjänä ja oluen ystävänä tilan isäntä vastaa yhä ravintolasalin perällä sijaitsevan panimon toiminnasta. Hirvieläinten mukaan nimettyjen tummien ja vaaleiden oluiden lisäksi Maatilapanimo Hollolan Hirvi on ainoa kaupallisen kivisahdin valmistaja koko maailmassa.


Hollolan Hirven Oktoberfest tuo aina tuvan täyteen oluenystäviä. 
  Oluen ympärille ovat syntyneet myös joka syksy tuvan täyteen tuova Oktoberfest sekä ryhmien suosiossa olevat olutkoulut, joissa perehdytään oluen valmistukseen ja historiaan maistiaisia unohtamatta. Kokous- tai virkistyspäivää siivittävät hirviaiheiset visailut, pihapiirin frisbeegolfrata tai kalliokiipeily kokeneen kouluttajan johdolla.

Monipuoliset tilat muuntautuvat tarpeen mukaan

  Nostalgisen ravintolasalin 130 asiakaspaikan lisäksi kesällä tilaa tuovat avara kesäterassi sekä kivinavetan parvi tanssilavoineen. Terassia hyödynnetään myös kesäkeskiviikkojen kaikille avoimiin grilli-iltoihin, joissa keittiömestari valmistaa Hollolan Hirven herkkuja perinteisessä puuhiiligrillissä elävän musiikin tahdittamana. Kesälauantaisin Hollolan Hirvi on suosittu hääjuhlien pitopaikka.http://www.hollolanhirvi.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »