Nro 5-2016
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Nelostie, Päijät-Häme, Hollola, Kinnarin Tila, Pioni ja Piironki, kahvila, Okeroisten Mylly, kahvila-herkkumyymämälä, jauhot, herkkukorit, sisustus, lahjatavarat, ryhmät, kota

Nelostie Päijät-Häme


Maanviljely on yhä Kinnarin Tilan sydän. Kuvat: Kinnarin Tila

Elinvoimaa ja elämyksiä viljatilalla jo 350 vuoden ajan

Kinnarin Tilalla, melkein Hollolan Hirven naapurissa, on viljelty maata vuodesta 1667 alkaen. Maatilan pidon perinteet, maanviljelystaito ja luontoa kunnioittavat arvot ovat periytyneet sukupolvelta toiselle ja säilyneet elinvoimaisena tähän päivään asti.


  Suvun 14. isäntäpari Terhi ja Teemu Kinnari on luonut Hollolan Vesalassa sijaitsevalle sukutilalle tilamyymälä Pionin ja Piirongin, josta löytyy omin käsin loihdittuja herkkuja tarjoileva kahvila sekä maatilan täydeltä elämyksiä vain muutaman kilometrin päässä Lahden keskustasta.  Maanviljely on yhä Kinnarin Tilan sydän, ja suvun perinteistä kiinni pitäen nykyinen isäntäpari haluaa sen tuleville polville säilyttää.

Maaseudun makuja omasta myllystä

  Avarien peltomaiden antimista jalostetut jauhot jauhetaan Lahden Okeroisissa sijaitsevassa tilan omassa myllyssä. Tilan tavoin myös myllyllä on taustallaan pitkä historia, joka juontaa aina 1500-luvulle asti. Tilan entisten isäntien ja emäntien elämäntyötä kunnioittaen Kinnarin jauhoperheen jäsenet ovat saaneet nimensä Vanhan Hjalmarin, Amanda-emännän ja Kullervo-isännän mukaan. Ympäri vuoden palvelevan myllypuodin lisäksi kesäisin myllyn vanhassa ohravarastossa ovensa avaa viihtyisä ja vanhanajan tunnelmaa huokuva kahvila-herkkumyymälä.

Ostosretkelle tunnelmalliseen tilapuotiin ympäri vuoden

  Terhi Kinnari kertoo, että eri puolilta Suomea saapuvat matkailijaryhmät ovat tärkeä osa tilamyymälän arkea. Pienellä varoitusajalla isotkin bussiryhmät saadaan kahvitettua sujuvasti ja ryhmä saa tehtyä mukavat kotiinpaluuostokset. 

  – Meille ryhmät ovat sydämellisesti tervetulleita, pihassa kääntyy isompikin auto, Terhi vakuuttaa.

  Kinnarin Tilan omat jauhot ja kaurahiutaleet kuuluvat tilamyymälä Pionin ja Piirongin suosikkeihin. Jauhojen, herkkukorien sekä itse leivottujen piparien ja näkkileipien lisäksi tilamyymälän valikoimiin kuuluvat kauniit ja kekseliäät sisustus- ja lahjatavaratuotteet: rustiikkiset ja romanttiset pienkalusteet kodin lämpöön ja puutarhaan, talven pimeisiin iltoihin tunnelmaa tuovat kynttilät, taivaalliselta tuoksuvat saippuat ja pirteät pellava- ja puuvillatekstiilit.   – Ja kuten puodin nimestä kuuluukin, kesäkaudella puutarhan piristykseksi valikoimistamme löytyy yli 60 pionilajiketta, Terhi Kinnari täydentää.

  Kesäkaudella pihapiirissä käyskentelevät lampaat ja kanat vieraita ilahduttamassa. Myös ryhmille sopiva kota sijaitsee pihapiirissä tammien katveessa. Kodassa kahvitellaan ja paistellaan makkaroita isommillekin ryhmille.   Kinnarin kahvilassa tarjolla ovat päivittäin tuoreet, vastajauhetuista jauhoista leivotut suolaiset ja makeat piirakat, juustokakut ja kääretortut. Herkuttelu- ja ostoshetkien lomassa Kinnarin hymyilevä isäntäpari viihdyttää vieraitaan tarinoilla tilan historiasta ja toiminnasta. http://www.kinnarintila.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »