Nro 5-2016
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Matkan varrelta, Matleena Ikonen

Matkan varrelta


Matleena Ikonen on Matkailu kotimaassa.fi -lehden toimittaja, joka kirjoittaa kolumnissaan matkan varrella tekemistään havainnoista. Kuva: Petteri Ikonen

Huvitammeko itsemme hengiltä?

  Sanottakoon heti aluksi, että pelkään lentämistä. Siksi koinkin pahemmanlaatuisia sydämentykytyksiä huomatessani muutaman viikon takaisilla lentomatkoilla, että kanssamatkustajillani oli käytössä jos jonkinlaisia elektronisia vempaimia: puhelimia, kannettavia tietokoneita ja tabletteja. Olen aivan varma, että jonain päivänä joku lentokone putoaa siksi, että jonkun laitteen kenttä on häirinnyt navigointijärjestelmää tai muita ohjauslaitteita. 

  Eräällä lennolla edessäni istuvalla herrasmiehellä oli yhtä aikaa käytössä sekä tabletti että kännykkä, jotka hän nousun ajaksi laittoi pois vasta lentoemännän siitä erikseen huomautettua. Heti nousukiidon loputtua ja ”kiinnittäkää turvavyöt” -valon sammuttua laitteet tulivat takaisin esiin. Samalla penkkirivillä istuva nuori nainen katseli elokuvia sylitietokoneelta. 

  Kyseinen lento kesti nousuineen ja laskuineen muutaman minuutin päälle kaksi tuntia. Kaksi tuntia. 120 minuuttia. Jäin pohtimaan, olemmeko todella niin koukussa kaikkiin laitteisiimme, että emme pysty istumaan rauhassa paikoillamme muutamaa tuntia. Aikuiset ihmiset? Olemmeko jokapäiväisessä elämässämme niin informaatiotulvan koukuttamia, että koemme vieroitusoireita jo muutamassa hiljaisessa hetkessä? Pelkäämmekö joutenoloa ja omia ajatuksiamme niin paljon, että ne täytyy peittää musiikin, elokuvien ja netin uutisvirran alle?

  Yhdysvaltalainen yhteiskuntatieteilijä ja mediatutkija Neil Postman kirjoitti jo vuonna 1985 kirjan Huvitamme itsemme hengiltä. Vaikka Postman kantoi kirjassaan huolta lähinnä viihteen luomasta kulttuurirappiosta, kirjan otsikko on nyt todempi kuin koskaan. Tutkimusten mukaan tietokoneiden ja älypuhelinten näyttöjen sininen valo jarruttaa pimeähormonin tuotantoa aivoissa ja huonontaa unen laatua. Liian vähäinen tai huonolaatuinen uni puolestaan aiheuttaa elimistölle stressireaktion, joka altistaa mm. sydäninfarktille, sepelvaltimotaudille ja kakkostyypin diabetekselle. 

  Vältellessämme viimeiseen asti toimettomuutta me todellakin huvitamme itsemme hengiltä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »