Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Hyvinkää, taidemuseo, Arkea ja unelmia, taiteilijayhteisö, taiteilijaseura

Suomi 100 Uusimaa


Yrjö Saarinen, Martta, 1947, öljy. Sonckin taidekokoelma/Hyvinkään taidemuseo Kuva: Ella Tommila

Suomalaisten taiteilijoiden 
arki ja unelmat avautuvat Hyvinkäällä 

Hyvinkää on houkutellut suomalaisia taiteilijoita asumaan ja työskentelemään jo sadan vuoden ajan.


  Hyvinkää juhlii tänä vuonna yhdessä Suomen kanssa sadatta syntymäpäiväänsä. Juhlavuoden kunniaksi Hyvinkään taidemuseossa nähdään 17.2.–28.5.2017 Arkea ja unelmia – 100 vuotta hyvinkääläistä kuvataidetta -näyttely, joka kokoaa yhteen sadan vuoden aikana toimineita taiteilijoita. Näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.


Yrjö Saarinen, Taloryhmä Hyvinkäällä, 1943, öljy. Sonckin taidekokoelma/Hyvinkään taidemuseo. Kuva: Ella Tommila
  Helene Schjerfbeck, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Yrjö Saarinen ja Terho Sakki ovat tunnetuimpia hyvinkääläisiä taiteilijoita – Schjerfbeck asettui paikkakunnalle jo vuonna 1902. Suurnimien lisäksi näyttelyssä nähdään laajasti muiden hyvinkääläistaiteilijoiden töitä.

Hyvinkää houkutteli elintasolla

  Hyvinkään taidemuseon amanuenssi Merja Ilola arvelee, että Hyvinkäälle taiteilijoita veti sijainti kohtalaisen lähellä Helsinkiä, mutta eläminen oli halvempaa kuin pääkaupungissa. Hyvinkäältä löytyi myös luontoa ja työskentelyrauhaa.

  Taiteilijat eivät heti muodostaneet tiivistä taiteilijayhteisöä, vaan sotiin asti he työskentelivät melko itsenäisesti.


Helvi Mustonen, Kumppani, 2006. Hyvinkään kaupungin kokoelma/Hyvinkään taidemuseo. Kuva: Ella Tommila 
  – Taiteilijayhteisö syntyi Hyvinkäälle vasta sotien jälkeen. Sodan jälkeen kaupunkiin asutettiin karjalaissiirtolaisia Viipurista. Heidän joukossaan oli myös taiteilijoita, mikä vaikutti aktiivisesti Hyvinkään taidetoimintaan, Ilola kertoo.

  – Vuonna 1958 perustettiin taiteilijaseura, joka vaikutti paljon esimerkiksi siihen, miten kaupunki toimi suhteessa taiteeseen. Taiteilijaseura edesauttoi mm. kunnollisen näyttelytilan saamisessa.

  Aktiivinen taideyhteisö vaikutti siihen, että myös jatkossa Hyvinkää houkutteli uusia taiteilijoita. Edelleenkin kaupungissa elää ja asuu useita taiteilijoita, pitkälti samoista syistä kuin menneet suuruudet.

Monipuolisesti kotimaista taidetta

  Arkea ja unelmia perustuu Hyvinkään taidemuseon omiin kokoelmiin, joita on täydennetty muualta tuoduilla teoksilla. Kaikkiaan esillä on yli 30 hyvinkääläistaiteilijan töitä – maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja myös mediataidetta. 


Lauri Räikkönen, Hevosen pää, 2003. Hyvinkään kaupungin kokoelma/Hyvinkään taidemuseo. Kuva: Ella Tommila
  Näyttelyä täydentää luentosarja, joka avaa hyvinkääläistaiteilijoiden elämää hieman toisesta näkökulmasta. Merja Ilola uskoo, että Arkea ja unelmia kiinnostaa suomalaista taideyleisöä.

  – Hyvinkään taiteilijayhteisö on poikkeus taiteilijakolonneissa. Tyypillisten maisemateosten lisäksi hyvinkääläistaiteilijat ovat kuvanneet jonkin verran myös toisiaan, Ilola kertoo.

 

http://www.hyvinkaantaidemuseo.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »