Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Mäntsälä, Sälinkää, kartano pitopalvelu, juhlat, kokoukset, lounastarjoilu, tapahtumat, salakapakka, talvicafé,

Suomi 100 Uusimaa


Sälinkään kartano toimii tilausravintolana. Kuvat: Sälinkään Kartanoseura

Kartanomiljöö luo
lounastauosta juhlan

Mäntsälän Sälinkään kylässä, vehreän puutarhan ja luonnonkauniin järvimaiseman syleilyssä, tilausravintolana toimiva Sälinkään kartano isännöi juhlia, ryhmälounaita, kokous- ja koulutustilaisuuksia sekä monia yleisölle avoimia tapahtumia ympäri vuoden.


  Ensimmäiset maininnat Sälinkään kartanosta yltävät 1600-luvun alkuun, jolloin Ruotsin kuningas Kaarle XI lahjoitti ratsumestari Henrik Wreden leskelle tiloja Sälinkään alueelta. Monien vaiheiden kautta kartano päätyi Mäntsälän kunnan omistukseen, ja vuodesta 1946 kartanossa toimi Mäntsälän lastenkoti.


Sälinkään kartanossa voi järjestää ryhmäruokailuja, juhlia ja kokouksia ympräri vuoden.
  Lastenkodin lopettaessa vuonna 1976 oli kartanon jatko uhattuna. Kyläläiset perustivat Sälinkään Kartanoseuran, joka vuokrasi kartanon tontteineen Mäntsälän kunnalta 50 vuodeksi yhden markan vuosivuokralla. Kiinteistönhoito jäi yhdistyksen vastuulle, ja kunnostustalkoot ovat poikineet kartanolle monia perinteikkäitä tapahtumia, jotka tuovat kyläläiset yhteen useita kertoja vuodessa.


Tunnelmallinen huvimaja järven rannalla. 

Noutopöytä, joka ei jätä nälkäiseksi

  Kartanoseuran syntymästä, vuodesta 1978, on kartanolla ollut oma pitopalvelu, joka valmistaa tarjottavia kartanolla ja muissa tiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin. Kartanokeittiössä valmistuvat herkkuja notkuvan noutopöydän antimet, kuten perinteisin menetelmin kypsennettyä karjalanpaistia, kanelilla höystettyä wanhanajan makaronilaatikkoa, omin käsin valmistettua kotijuustoa ja raikkaita salaatteja.


Isänpäiväkattaus Sälinkään kartanossa.
  Juhlien ja kokouspäivien ohessa kartanon avaraan saliin katetaan matkailijaryhmille lounastarjoilut toiveiden mukaan räätälöiden ja ruoka-aineallergiat huomioiden. Kattaukseen kuuluu runsas alkuruokapöytä, lämmin ruoka sekä jälkiruokakahvit kakkuineen. Sälinkään kartanossa on myös A-oikeudet, ja kesällä kaunis puutarha tuo tunnelmallisen lisän niin arkeen kuin juhlaan.

Teematapahtumia perinteisten rinnalle

  Sälinkään kartano ympäristöineen on kyläläisten yhteinen kokoontumispaikka, jossa äitien- ja isänpäivän juhlalounaiden ohessa järjestetään monipuolista ohjelmaa ympäri vuoden. 28. tammikuuta 2017 kartano muuttuu 20-luvun salakapakaksi. 12. helmikuuta on Talvicafén vuoro, jolloin tarjolla on muun muassa kuumaa kaakaota ja kardemummakahvia suolaista ja makeaa unohtamatta.


Torpparihulinat järjestetään aina syyskuussa.
  Perinteisiin tapahtumiin kuuluvat myös kesäinen kartanokahvila leivospöytineen, yhdessä Sälinkään perinneseuran kanssa järjestettävä syyskuinen Torpparihulinat sekä joulun alla pidettävät joulumyyjäiset.

 

http://www.salinkaankartano.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »