Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, Kerava, taidemuseo, Sinkka, käsityöt, Näkyväksi neulottu, Vihreä maa - kukkiva kaupunki

Suomi 100 Uusimaa


Liisa Hietanen: Weijo sekä oikea Weijo Näkyväksi neulottu -näyttelyssä. Kuva: Keravan taidemuseo Sinkka

Käsityö taipuu 
taiteeksi Keravalla

Keravan taidemuseo Sinkan näyttelyssä pääosassa on lanka ja pehmeä taide.


  Käsityöt ja monenlainen itse tekeminen on noussut 2000-luvun ilmiöksi. Käsityötrendi on nostanut profiiliaan erityisesti nuorten kaupunkilaisten keskuudessa, ja se heijastuu voimakkaasti myös nykytaiteessa. Siitä osoituksena on Keravan taidemuseo Sinkassa nähtävä näyttely Näkyväksi neulottu. Näyttely osoittaa, että lanka taipuu moneksi – taiteeksikin.

  Näyttelyn kuratoinut taiteen tohtori Minna Haveri kertoo, että Näkyväksi neulottu tuo esille monipuolisesti sitä, mihin kaikkeen neulomisesta on. 


Melek Mazici, Wings of Eternity, 2007, 32x1 cm diameter, feather, embroidery and pencil on silk_II. Kuva: Keravan taidemuseo Sinkka
  – Näyttelyä varten on piirretty, maalattu ja veistetty langalla. Esillä on mm. realistisen kokoinen ihminen, erehdyttävän aidon näköinen wc, graffitiryijyjä ja poliisiauto – kaikki käsityötekniikoilla tehtyjä, Haveri sanoo.

  Käsityöllä on suomalaisessakin kulttuurissa vankka asema ja kädentaitojen hiljainen tieto siirtyy sukupolvelta toiselle. Käsitöiden tekeminen onkin perinteisesti ollut myös hyvin yhteisöllistä toimintaa. Tämä näkyy myös Sinkan näyttelyssä.

  – Mukana on 26 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää. Joukossa on niin kuvataiteilijoita kuin tekstiilitaiteilijoitakin.

  – Näyttely osoittaa sen, että näiden taiteenlajien välinen raja on hämärtymässä, Minna Haveri sanoo.

  Näkyväksi neulottu on jatkoa kuvataiteilija Olekin viime kesänä keravalaisten kanssa toteuttamalle Our Pink House -teokselle, joka verhosi kokonaisen talon pinkkiin virkkaukseen. Marraskuun lopussa avautunut Näkyväksi neulottu on osoittautumassa yhdeksi Sinkan suosituimmista näyttelyistä.

Kaupunki kukkii 

  Maaliskuussa Sinkassa avautuvassa näyttelyssä juhlitaan luontoa – sen kauneutta ja hyvää tekeviä voimia. Luonnon merkitys esi-isillemme oli mittamaattoman tärkeä, elinehto. Nykyään luonnon hyvä vaikutus mm. terveyteen tunnustetaan, ja kukapa meistä ei kaipaisi välillä luontoon –  kuuntelemaan linnunlaulua tai nauttimaan auringonpaisteesta kasvoilla? Vihreä maa – kukkiva kaupunki on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta, mikä sopii hyvin, sillä Suomi tunnetaan maailmalla juuri mm. luontonsa ansiosta.


Vihreä maa  Kukkiva kaupunki -näyttelyssä on mukana mm. Jennifer Steinkamp mykistävine kasvianimaatioineen. Kuva: Keravan taidemuseo Sinkka
  Vihreä maa – Kukkiva kaupunki tuo Sinkkaan niin elävistä kasveista tehtyjä installaatioita, videoprojisointeja, valokuvia kuin perinteisillä menetelmillä tehtyjä teoksia. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan professori Yrjö Sepänmaan kirja vihertaiteesta. http://www.sinkka.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »