Nro 1-2017
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100, Uusimaa, barokkimusiikki, Suomalainen barokkiorkesteri, FiBO, Ritarihuoneen residenssisarja

Suomi 100 Uusimaa


Suomalainen barokkiorkesteri haluaa osoittaa, että barokkimusiikki ei ole elitististä jäykistelyä, vaan iloista ja arkipäiväistä laadukasta nautintoa. Kuva: Jaakko Paarvala

Barokkimusiikin lähettiläät

Suomalaisen barokkiorkesterin missiona on korkeatasoisen taiteen saavutettavuus.


  Suomalainen barokkiorkesteri syntyi vuonna 1989, jolloin joukko barokkimusiikkiin perehtyneitä muusikoita alkoi soittaa yhdessä. ”Kuudennen kerroksen orkesterina” tunnetuksi tulleen kokoonpanon intohimo barokkiin on kantanut näihin päiviin saakka, ja nykyisin Suomalainen barokkiorkesteri eli FiBO, on vakiintunut toimija, joka oman Helsingissä järjestettävän Ritarihuoneen residenssisarjan lisäksi konsertoi niin Suomessa kuin ulkomailla. 

Barokkimusiikin ilosanomaa maan jokaiseen kolkkaan

  FiBO kiertää ahkerasti Suomen konserttisaleja viemässä barokkimusiikkia kaikkialle.

  – Meidän yhteistyökumppaneitamme ovat festivaalijärjestäjät ja konserttitalot, mutta myös seurakunnat ja pienemmät kunnat, joilla ei ole omaa kaupunginorkesteria. Olemme ketterä kumppani ja pystymme sopeuttamaan ohjelmistoa hinnan ja sisällön puolesta erilaisiin tarpeisiin. Omien kiertuekonserttien lisäksi yhteistyö paikallisten muusikoiden ja kuorojen kanssa on antoisaa, kertoo FiBOn toiminnanjohtaja, alttoviulisti Laura Kajander.


Suomalainen barokkiorkesteri. Kuva: Jaakko Paarvala
  Vuosittain orkesteri tekee noin 100 projektia, joihin kuuluu myös opetusta, laitosvierailuja esimerkiksi sairaaloissa ja yritysyhteistyötä. Barokkiorkesteri haluaa osoittaa, että klassinen musiikki ei ole elitististä jäykistelyä, vaan iloista ja arkipäiväistä laadukasta nautintoa. Orkesterin tai sen osan voi tilata esimerkiksi omaan kotiinsa, tai yritys voi järjestää työntekijöilleen makoilukonsertin, jossa musiikkia kuunnellaan patjoilla maaten.

Asiantuntijuus on parasta jaettuna

  Jo yli neljännesvuosisadan barokin lähettiläänä toiminut FiBO tietää, että barokki uppoaa suomalaisiin. 

  – Suomessa on meneillään barokkibuumi! iloitsee Kajander.

  – Se johtuu varmaan siitä, että barokkimusiikki on kaunista ja tunteisiin vetoavaa ja se saattaa joidenkin mielestä olla hieman helpommin lähestyttävä klassisen musiikin genre kuin esimerkiksi sinfoniamusiikki. 


Viulisti Antti Tikkanen on toiminut FiBO:n taiteellisena johtajana vuodesta 2014. Kuva: Jaakko Paarvala
  Yleisön lisäksi FiBo haluaa jakaa barokkitietämystä ja -osaamista muille muusikoille ja musiikin opiskelijoille järjestämällä kursseja ja tekemällä yhteistyötä paikallisten muusikoiden kanssa. Orkesterin kaikilla jäsenillä on syvä tietämys barokkimusiikista. 

  – Eri puolilla Suomea on paljon taitavia soittajia. On tosi hienoa päästä tekemään töitä heidän kanssaan, Laura Kajander sanoo.http://www.fibo.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »