Nro 1-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ;  Talvi ;  Kevät ; 
Avainsanat: Turku, Forum Marinum, lapset, Matkalla Sally Jonesin kanssa, Kultaranta-alukset, presidenttien veneet

Museot ja näyttelyt


Matkalla Sally Jonesin kanssa perustuu ruotsalaiskirjailija Jakob Wegeliuksen lastenkirjaan, mutta näyttely antaa paljon, vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan. Kuva: Forum Marinum

Forum Marinum tavoittelee uusia yleisöjä

Forum Marinumin vuosi tuo merikeskukseen gorillan ja Suomen presidenttien veneitä.


  Merikeskus Forum Marinum Turussa lähtee uuteen vuoteen rohkealla otteella. Keväällä keskuksessa nähdään erilainen, uusia yleisöjä houkutteleva näyttely Matkalla Sally Jonesin kanssa. Se on suunnattu ensisijaisesti alakouluikäisille lapsille, mutta soveltuu hyvin koko perheelle. 

Gorillan ja konemestarin ystävyys

  Matkalla Sally Jonesin kanssa perustuu ruotsalaiskirjailija Jakob Wegeliuksen lastenkirjaan, mutta näyttely antaa paljon, vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan. Suunnittelija Otto Holmborg kertoo, että näyttely sopii hyvin Forum Marinumin ohjelmaan, sillä sen keskiössä ovat merelliset teemat, kuten kauppareitit, laivatyöt, salakuljetus ja satamaelämä. Teemoja kuljetetaan läpi näyttelyn toiminnallisin keinoin. Ympäristö on mielikuvitusta ruokkiva ja näyttelyesineisiin saa koskea.


Näyttelyssä on esillä mm. ison rahtilaivan malli ja esineisiin saa koskea. Kuva: Forum Marinum
  – Näyttelyssä on esillä mm. ison rahtilaivan malli. Näyttely on hyvin toiminnallinen ja leikkiin kutsuva, joten se on meillä jotain hyvin erilaista, Holmborg sanoo.

  Matkalla Sally Jonesin kanssa kertoo Sally Jones -nimisen gorillan ja suomalaisen konemestarin ystävyydestä ja seikkailuista maailman merillä. Se ohjaa myös pohtimaan syvällisempiä teemoja kuten koti-ikävää ja kasvua ihmissuhteessa.

  – Helmikuun alusta toukokuun loppuun asti esillä oleva näyttely on Maarianhaminan merenkulkumuseon tuottama, ja Ahvenanmaalla se saavutti suuren suosion. Se löytää varmasti yleisönsä myös Turussa, Otto Holmborg uskoo.

Kuusi Kultarantaa

  Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi Forum Marinum tuo kesällä näytille kaikki säilyneet Suomen presidenttien veneet. Niitä on ollut kaiken kaikkiaan kahdeksan kappaletta, tyypeiltään erilaisia, mutta kaikki Kultaranta-nimisiä. Alkuperäisiä veneitä lainataan mm. Suomen Mesrimuseosta Kotkasta ja yksityisiltä keräilijöiltä. Kaksi Kultaranta-veneistä on aikanaan tuhoutunut tulipalossa, mutta jokaisesta Kultarannasta on tarjolla tietoa ja tunnelmapaloja.  


Kultaranta II. Kuva: Suomen merimuseon kuvakokoelmat.
  Presidenttien veneet ovat olleet kovassa käytössä ja presidenttien kuljettamisen lisäksi niillä on ollut monenlaista muutakin käyttöä. Itse veneiden lisäksi näyttely kertoo tarinoita veneiden taustoilta, sattumuksia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Taustatietojen hankkimiseksi näyttelyä varten haastatellaan entisiä ja nykyisiä presidentin adjutantteja.http://www.forum-marinum.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »