Nro 1-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Tampere, Poliisimuseo, Järjestys romahtaa 1917, Voimaa ja vaativia tilanteita, 900 vuotta poliisin historiaa, Pokela

Museot ja näyttelyt


Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo Tampereella Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä. Kuva: Poliisimuseo

Poliisimuseossa 
vallaton vuosi 1917

Tampereella palataan itsenäistymisen vuoden pelon ja hämmennyksen sekoittamiin tunnelmiin: miten käy, kun kansalla ei ole yhtenäistä käsitystä siitä, kenelle järjestysvalta kuuluu?


  Maaliskuussa avautuva erikoisnäyttely kuvaa vuoden 1917 tapahtumia järjestysvallan näkökulmasta. Vallankumouksen pakottamana keisari luopuu vallasta, ja tilalle jää tyhjiö. Syntyy porvarillisia ja sosiaalidemokraattisia kuppikuntia, joista kukin perustaa yksikköjä omaksi turvakseen.

  Vihapuhe ja vastakkaisen ryhmän demonisointi ottaa ohjat, mutta varsinainen valta ei kuulu kenellekään. Kaiken keskellä on tavallinen kansalainen, joka ei ymmärrä, mitä ympärillä tapahtuu. Mihin se lopulta johtaa?

Sekasorrosta kohti itsenäisyyttä

  Järjestys romahtaa 1917 on draamallinen, kuvapainotteinen kertomus siitä, miten itsenäistyvä Suomi selvisi syvästä epäluottamuksen aikakaudesta, millainen merkitys järjestyksenpidolla on yhteiskunnassa ja miten se on sadan vuoden kuluessa muuttunut.


Poliisimuseon perusnäyttely, 900 vuotta poliisin historiaa Suomessa. Kuva: Poliisimuseo
  – Näyttelyssä pohditaan esimerkkipaikkakuntien ja -henkilöiden myötä, keitä olivat suomalaiset sata vuotta sitten, kertoo Poliisimuseon intendenttinä vuoden alussa aloittanut Tiina Tuulasvaara-Kaleva.

  Kuvien ja dokumenttien lisäksi esillä on muun muassa kenraalikuvernööri Bobrikovin univormu sekä Jorma Gallen-Kallelan suunnitteleman, itsenäisen Suomen ensimmäisen kaupunkipoliisin virka-asun luonnokset, jotka eivät ole ennen olleet yleisön nähtävillä. 

  – Tärkeässä roolissa on myös Porvoon lähellä sijaitsevaan Saksanniemen kartanoon perustettu poliisikoulu, mistä monet rekrytoituivat myöhemmin poliisin palvelukseen, Tuulasvaara-Kaleva lisää.

  Ryhmien on mahdollista tutustua näyttelyyn mielenkiintoisen draamaopastuksen avulla.

Voimaa ja vaativia tilanteita

  Toinen Poliisimuseon teemanäyttelyistä kuvaa poliisin voimankäyttöä: kuinka poliisin rooli on muuttunut 1800-luvun kurittajasta nykypäivän järjestyksenvalvojaksi, jonka voimankäyttö on hyvin tarkasti laissa säädetty. Näyttelyssä esitellään poliisin erikoisjoukkojen, kuten joukkojenhallinnan, terroripommiryhmän ja valmiusyksikkö Karhun toimintaa.  – Näyttelyvieraat pääsevät kokeilemaan, olisiko heistä poliiseiksi. Miten reagoisit baaritappelutilanteessa tai kotihälytyksen edessä? Tuulasvaara-Kaleva kuvailee.


Lapsille on Poliisimuseossa oma peuhapaikka Pokela. Kuva: Poliisimuseo
  Avoinna ovat tietenkin myös Poliisimuseon perusnäyttely 900 vuotta poliisin historiaa Suomessa sekä lasten oma peuhapaikka Pokela.http://www.poliisimuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »