Nro 1-2017
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Kuopio, Suomen ortodoksinen kirkkomuseo, RIISA, ikonit, sakraaliesineet, jakoivet, kirkkotekstiilit, kirkkomusiikki, muinaismuistokokoelma

Museot ja näyttelyt


Näkymä RIISAn Pyhyyden portailla -näyttelyn pääsalista. Kuva: Esa Kärki

Museo, 
jolla on sielu

Venäjän kielestä tuleva sana riisa tarkoittaa koristeellista metallivaippaa, joka suojaa maalattua ikonia, mutta myös koristaa ja paljastaa pyhän kuvan ainutlaatuisia yksityiskohtia. Sellainen on myös Kuopiossa sijaitseva Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA – mystinen, mielenkiintoinen, koristeellinen ja paljastava.


  Museonjohtaja Teresa Töntsin mukaan RIISAn tehtävänä on paljastaa, mitä koristeellisen vaipan alta löytyy.

  – RIISA on kaikille avoin foorumi. Paikka, jonne voi tulla avoimin mielin omasta maailmankatsomuksesta riippumatta. Paikka, jossa voi kohdata ekumeenisuuden ja peilata näkemäänsä omaan elämään ja ajatusmaailmaan, hän toteaa.


Eeva Zitting, Pyhä Äiti Teresa Kalkuttalainen. Kuva: RIISA
  Kevään näyttely Taivaallista Valoa – Ekumeeniset Ikonit toimii erinomaisena porttina tälle foorumille. Taiteilija Eeva Zittingin maalaamat ikonit yhdistävät ja käyvät vuoropuhelua katolisen, luterilaisen ja ortodoksisen uskonnon välillä. Näyttely on avoinna 21.1.–29.4.2017.

Suomalainen usko kohtaa Bysantin perinnön

  Käynti RIISAn ovista on kuin astuisi toiseen maailmaan. Arvokkaat, ihmeitä tekevät ikonit, jalokivet ja timantit, sakraaliesineet ja katseen vangitsevat kirkkotekstiilit muodostavat muinaisen Itä-Rooman valtakunnan perinnön, jota täydentää kirkkomusiikin kauneus.


Orantti-ikoni, Pyhyyden portailla -näyttely. Kuva: RIISA
  RIISAn Pyhyyden portailla -kokoelmanäyttelyn perustana on Laatokan Valamon luostarin muinaismuistokokoelma. Esineistö on evakuoitu luovutetun Karjalan ortodoksisista seurakunnista sekä Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostareista.


Maria Wiik, Madonna. Kuva: RIISA
  Vuonna 2017 RIISAssa juhlitaan 100-vuotiaan Suomen lisäksi museon 60-vuotista historiaa. Toukokuussa avautuvassa juhlavuoden päänäyttelyssä Kohtaamisia – Suomalainen usko Mestarin jälki -kokoelmasta kultakauden mestariteokset ja modernismin värikylläiset tulkinnat kohtaavat vuosituhantisen bysanttilaisen uskon. Juhlanäyttelyssä on esillä muun muassa Maria Wiikin, Albert Edelfeltin, Juho Rissasen ja Ina Collianderin teoksia itäsuomalaisen keräilijäsuvun kokoelmasta. Näyttely on avoinna vuoden loppuun asti.

Yhdessä koko perheen kanssa

  RIISAssa juhlavuotta vietetään Yhdessä-teemalla. Koko vuoden ajan yksittäisille museovieraille ja perheille suunnatut museokierrokset sisältyvät pääsylipun hintaan joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona kello 12 ja 17. Ryhmille järjestetään opastuksia myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.http://www.riisa.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »