Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Tampere, Lenin-museo

Suomi 100 Pirkanmaa


Opastettu museokierros on elämys! Kuva: Olli-Pekka Latvala

Uudistunut Lenin-museo hylkäsi henkilöpalvonnan

Historiallinen Lenin-museo Tampereella on uudistunut täysin.


  Työväenmuseo Werstaan hallinnoimaksi kolme vuotta sitten siirtynyt Lenin-museo sai kokonaan uuden elämän, kun uudistettu museo avattiin yleisölle viime kesänä. Uudessa museossa henkilönpalvontaa muistuttavat osuudet on karsittu kokonaan pois, ja nyt se kertoo Neuvostoliiton noususta ja tuhosta realistisesti ja kaunistelematta. 


Lenin-museossa voi mm. katsoa Stalinia silmästä silmään ja poseerata Leninin näköisnuken kanssa. Kuva: Olli-Pekka Latvala.
  Tampereen työväentalo näytteli maailmanhistoriassa merkittävää roolia joulukuussa 1905, kun venäläiset vallankumoukselliset Lenin ja Stalin kohtasivat siellä salaisessa tapaamisessa. 40 vuotta myöhemmin samoihin saleihin perustettiin Lenin-museo.


Lenin-museo on onnistunut luomaan neuvostovallasta todenmukaisen ja monipuolisen kuvan. Kuva: Tiia Hietasarka.
  Kylmän sodan aikana Tampereen Lenin-museo ei ollut harvinaisuus: bolsevikkijohtajan kulttiin perustuvia museoita oli useita ympäri Itä-Eurooppaa. Neuvostovallan hajottua ja Moskovan Lenin-museon sulkeuduttua vuonna 1993 Tampereen museo jäi kuitenkin lajissaan ainoaksi maailmassa ja se saavutti maailmanlaajuista mainetta neuvostonostalgian kulttikohteena. Lenin-museon 1980-luvulla rakennettu bolsevikkijohtajan elämään ja henkilöön perustuva näyttely tuli kuitenkin 2010-luvulla tiensä päähän. Pysähtyneisyyden ajasta ja henkilöpalvonnasta muistuttava Lenin-museo oli kaatuneen suurvallan viimeisiä muistomerkkejä Suomessa.

Ehdolla vuoden museoksi

  Museota uudistettaessa kävijöiden mielipiteitä ja toiveita on kuunneltu herkällä korvalla: kävijät saivat äänestää omia suosikkiteemojaan uuteen näyttelyyn, ja eniten ääniä saaneet teemat on toteutettu. Teemat ovat kipeitäkin ja vanha museo vaikeni niistä, mutta uusi museo käsittelee aiheita avoimesti ja kriittisesti.


Museokaupan valikoimaa. Kuva: Olli-Pekka Latvala
  Uusi museo on valoisa, moderni ja elämyksellinen kohde, jossa kävijät voivat oppia, viihtyä ja kokea. Vakavia ja kipeitäkään aiheita ei kaihdeta: nähtävillä on mm. Stalinin pahamaineisen vankileirin pienoismalli, sotavangin reppu sekä desanttiradio. Toisaalta teemaa lähestytään myös huumorin keinoin. Yleisö voi mm. katsoa Stalinia silmästä silmään ja poseerata Leninin näköisnuken kanssa. Lenin-museon tavoitteena on luoda neuvostovallasta todenmukainen ja monipuolinen kuva, ja se onnistuu siinä hyvin. Jopa niin hyvin, että se on valittu Vuoden museo -kilpailun finaaliin.


Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »