Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Ruovesi, Helvetin Portti, ravintola, villisika, strutsi, jurtta

Suomi 100 Pirkanmaa


Helvetin Portin ulkoilmaravintolassa tarjolla on hieman eksoottisempaa ruokaa. Kuvat: Helvetin Portti

Helvetin Portti on 
väyläuusille kokemuksille

Helvetinjärven kansallispuiston suulla kuuset vaikuttavat kasvavan kierosti maan uumenista, juuret kohti taivasta kurkottaen. Kuusipuiden välissä puinen kyltti toivottaa tervetulleeksi helvettiin. Onko tuomiopäivä koittanut?


  Portista kulkeva huomaa pian, ettei ole joutunut kadotukseen. Liekkien sijaan vastassa on lämminhenkinen tunnelma sekä ravintoloitsijat Mirja ja Mika Vilén, jotka kestitsevät kansallispuiston kulkijoita ulkoilmaravintolassaan.


Portti Helvettiin Helvetinjärven kansallispuiston suulla.
  Helvetin Portissa ruokailijat voivat luottaa saavansa lautaselleen lähellä tuotettua. Vilénien kotitilalla kasvatettujen villisian ja strutsin kruunaamia annoksia täydentävät lähimetsien ja -vesien antimista valmistetut lisukkeet sekä kala- ja kasvisateriat.


Ravintola Helvetin Portin tuotteet ovat todellista lähiruokaa.
Kesäkahvilasta ravintolaksi

  Helvetin Portin tarina otti ensiaskeleensa 17 vuotta sitten Vilénien paettua kaupungin kiireitä sukutilan suojiin kansallispuiston kynnykselle. Tilan asukasluku kasvoi ensin villisian poikasilla. Myöhemmin tulivat strutsit ja silkkikanat, joita tepastelee tiluksilla taas tulevana kesänä. Kanojen muassa tilalle muuttaa kolme vuohta.


Viléinin kotilaalla kasvavia suloisia villisian porsaita.
  Naapurin emännän laittaessa lapun kesäkahvilansa luukulle Vilénit eivät epäröineet hetkeäkään. Kansallispuiston pysäköintialueen laidalla sijaitsevan Helvetin Portin suosio kasvaa niin hurjaa vauhtia, että terassia laajennetaan joka kesä. C-oikeuksin palvelevassa kesäravintolassa on nyt 100 asiakaspaikkaa.

Elämyksiä lautasella ja jurtan alla

  Helvetin Portin annoksista villisikaburger on ehdoton ykkönen. Se voidaan valmistaa jauhelihasta tai pulled porkista eli nyhtöpossusta. Villisikaa voisi jollakin tasolla verrata sianlihaan, mutta strutsi on omaa luokkaansa.


Strutsi on komea lintu!
  – Moni kysyy, miltä strutsi maistuu, mutta sitä ei voi verrata muuhun lihaan. Strutsi maistuu strutsilta, Mirja Vilén toteaa hymyillen.

  Helvetin Portissa lihansyöjäkin ruokailee paremmin mielin, sillä eettisyys ja eläinten hyvinvointi ovat 700 metrin päässä sijaitsevan tilan prioriteetit. Eläinaitaukset levittäytyvät Helvetin Portille johtavan tien varrelle, ja niiden asukkaita saa käydä katsomassa maksutta. Ryhmille järjestetään tutustumisretkiä eläintilalle ruokailuineen myös ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella.


Eläinaitaukset levittäytyvät Helvetin Portille johtavan tien varrelle, ja niiden asukkaita saa käydä aidan takaa katsomassa maksutta.
  Nyt Helvetin Portin rinnalle nousee saunajurtta sekä kaksi yöpymiseen tarkoitettua jurttaa. Suosiosta riippuen saattaa paikalle kehittyä kokonainen jurttakylä.

  – Saunajurtassa järjestetään myös saunajoogaa. Jurtan ja joogaohjaajan voi varata omalle ryhmälle vaikkapa tyky-päivän ohjelmaksi, Mirja Vilén vinkkaa.http://www.helvetinportti.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »