Nro 2-2017
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 kotimaassa, Pirkanmaa, Urjala, Väinö Linna, tori, Varstatori, Vinö Linnan reitti, Pentinkulman päivät, kirjallisuustapahtuma, Runousaamiainen

Suomi 100 Pirkanmaa


Kuva: Heli's Photography / Heli Manninen

Taikayön Urjala on kulttuuripitäjä

Pirkanmaan sydämessä sijaitseva Urjala tunnetaan erityisesti Nuutajärven lasikylästä. Mutta Taikayön pitäjä tarjoaa myös paljon muuta koettavaa.


  Urjala on aktiivinen kunta eteläisellä Pirkanmaalla, reilun 50 kilometrin päässä Tampereelta. Väinö Linnan lapsuusmaisemissa eletään kulttuurin ja tapahtumien täyteistä elämää, jossa yhteisöllisyydellä ja omien juurien arvostamisella on pitkät perinteet.


Urjala tunnetaan erityisesti Nuutajärven lasikylästä. Kuva: Heli's Photography / Heli Manninen
Hirveä jyske varstojen!

  Urjalan sydämenä sykkii sen tori – paikallisten kauppiaiden, muiden yrittäjien ja kuntalaisten kohtauspaikka, jossa kauppaa tehdään joka perjantai vuoden ympäri. Urjalan toritoiminta tunnetaan laajalti ja kunnan tori on haluttu kauppapaikka myös muualta tulevien myyjien keskuudessa. Kautta aikojen toreilla on paitsi tehty kauppaa myös tavattu tuttuja ja vaihdettu kuulumisia. Perinne elää Urjalassa edelleen vahvana.


Tori on Urjalan sydän. Kuva: Eija Haapalainen
  Heinäkuun 7. päivä vietetään laajennettua toritapahtumaa, paikallisen yrittäjäyhdistyksen organisoimaa Varstatoria, joka yhdistää toritapahtuman ja kunnan kesäjuhlan. Ohjelmassa on esiintyjiä niin aikuiseen kuin lapselliseen makuun ja kirsikkana kakun päällä ovat tonttiarpajaiset ja vuoden urjalalaisen nimeäminen. Tapahtuma laajenee myös iltaan, jolloin vietetään Varstajaisia hyvän musiikin ja ruuan parissa. 

Täällä Pohjantähden alla 

  Urjala on toiminut innoittajana Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian tapahtumapaikoille. Lapsuutensa Urjalassa viettänyt kirjailija on itse kertonut, että hänen kasvuympäristönsä ja romaanien maiseman ja maantieteen välillä on selviä yhteyksiä. Linna itse olikin perustamassa Urjalaan Väinö Linnan reittiä, joka polveilee Urjalan luonnossa ja vie kulkijansa Pohjantähden maisemiin. 


Yksi Väinö Linnan reitin kohteista on Ittellisen pirtti. Kuva: Eija Haapalainen
Reitin voi kiertää omatoimisesti, ja sen varrella on Linnan elämän avainkohteita, kuten syntymäkoti, koulu ja kirjastoon rakennettu kopio Linnan työhuoneesta. Reitille on mahdollista saada myös opas, jonka kertomana siitä saakin enemmän irti.

40 vuotta kirjallisuuden juhlaa 

  Pohjantähden perintö elää vahvasti myös Pentinkulman päivillä, jokavuotisessa kirjallisuustapahtumassa, jota tänä kesänä vietetään jo 40. kerran. Pentinkulman päivät on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu tapahtuma, jossa Väinö Linnan perintöä pidetään yllä keskittymällä pääasiassa suomeksi kirjoitettuun kirjallisuuteen. 


Pentinkulman päivien ohjelmassa on aina mielenkiintoisia keskusteluja. Kuva: Suomen yrityskuvaus / Markku Heikkilä
  Pentinkulman päivillä kirjallisuuden harrastajat ja kirjailijat kohtaavat, ja ohjelmassa on aina niin puheita ja keskusteluja kuin näyttämötaidettakin. Tänä vuonna Pentinkulman päiviä vietetään 29.7.–6.8., ja festivaalin teemana on maa. Kenelle Jussi maansa kuokki? -kysymyksen kautta lähestytään laajempia teemoja, kuten mikä on ihmisen oikeus maahan ja kenellä on oikeus pitää Suomea kotimaanaan. Entä suhtaudummeko maahan pelkästään omaisuutena ja hyödyntämisen kohteena, vai liittyykö siihen syvempiä henkisiä arvoja?Kuva: Suomen yrityskuvaus / Markku Heikkilä
  Tavalliseen tapaan Pentinkulman päivien vieraat ovat ajankohtaisia ihmisiä kirjallisuuden eri alueilta. Toiminnanjohtaja Laura Jänisniemen mukaan tarkoitus on tavoittaa yleisöä mahdollisimman laajalti.


Pentinkulman päivillä on myös näyttämötaidetta. Kuva: Suomen yrityskuvaus / Markku Heikkilä
  – Pyrimme tuottamaan viihdyttävän ja elämyksellisen tapahtuman. Kirjailijan kohtaaminen ja kirjasta keskusteleminen voi syventää lukukokemusta merkittävästi, Jänisniemi sanoo.

  – Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävälle Runousaamiaiselle harrastajat voivat tuoda omia runojaan ja joko lukea niitä itse tai antaa tapahtuman lukijalle esitettäväksi. Järjestämme myös kursseja kirjoittajille: luvassa on ohjausta niin esikoisteoksensa jo julkaisseille kirjailijoille kuin aikuisille ja nuorille harrastajakirjoittajille. Suomessa harrastetaan kirjallisuutta ja lukemista edelleen paljon, ja haluamme olla tukemassa sitä, Jänisniemi sanoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »