Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Savonlinna, Punkaharju, Taidekartano, Johanna Oras, 25-vuotisjuhla, Sivellin, joka soi Suomelle, Suomi 100

Suomi 100 Savo


Johanna Oraksen "Sivellin, joka soi Suomelle" on helposti lähestyttävä. Kuvassa teos "This is Finland" Kuva: Jouko Järvinen

Johanna Oraksen juhlanäyttely 
on ylistyslaulu suomalaisuudelle

Vuoden retkikohteena palkitun Punkaharjun lumoavissa harjumaisemissa sijaitseva Taidekartano ihastuttaa joka kesä uudella taiteella. Perjantaina 26. toukokuuta avautuvan Sivellin, joka soi Suomelle -näyttelyn lisäksi Taidekartanon ateljeessa voi seurata kuvataiteilija Johanna Orasta työssään.


  100-vuotiaan Suomen juhlavuosi on Orakselle myös menestyksekkään taiteilijanuran 25-vuotisjuhla. Sivellin soi tänä vuonna Suomelle, mutta taiteilija lupaa jatkaa merkkipaalunsa juhlistamista ensi vuonna.


Johanna Oraksen sivellin soi tänä vuonna Suomelle. Kuva: Harri Virta
Luonto saa luovuuden kukkaan

  Oras toivoo Kalevalan tarujen ja suomalaisen luonnon innoittamien teosten synnyttävän voimakkaita tunnereaktioita. Öljyvärimaalauksissaan hän käyttää vahvoja värejä ja voimakkaita linjoja, mutta teoksista on aistittavissa myös herkkyyttä ja huumoria.

  – Näyttely on ylistyslauluni itsenäiselle Suomelle ja suomalaiselle identiteetille, Oras kertoo.


Johanna Oras: Neiti Kesäheinä, öljy kankaalle, Suomi 100, 2017. Kuva: Jouko Järvinen
  Visio alkoi hahmottua viimekesäisen Metsän tarina -näyttelyn pohjalta. Inspiraationsa Oras saa metsästä, vehreistä sammalmättäistä ja eläimistä. Maalauksissa esiintyvät niin Suomen leijona, karhu kuin joutsenkin. Luontoaiheita korostaa kotimaisten klassikkotaiteilijoiden, kuten Jean Sibeliuksen ja Eino Leinon töistä ammennettu kansallisromanttinen noste, jota taiteilija itse kuvailee mummolaromantiikaksi.

  – Pohdin, miten Suomi itsenäistyi sekä millaisia olivat vuodet ja vuosikymmenet ennen itsenäistymistä. Ihastelin suomalaisen kulttuurin rikkautta, heimojen ja genetiikan yhdistymistä. Sivellin alkoi kulkea kuin itsestään, Oras kuvailee luomisprosessia.

Seuraa taiteilijaa työssään

  Avajaispäivän lähestyessä uudet ideat lisääntyvät. Vaikka näyttely on ollut esillä jo Luxemburgissa ja Kittilässä, Punkaharjulla se on laajimmillaan ja uusia maalauksia syntyy läpi kesän. Kaikki esillä olevat taulut ovat myynnissä, ja näyttelyyn on vapaa pääsy.

  Kesän 2010 avajaisista alkaen Taidekartanon näyttelyt ovat vaihtuneet joka kesä.

  – Esillä on aina uudet teokset. Vierailulle kannattaa tulla, vaikka Taidekartanossa olisi aiemmin käynyt, Oras kehottaa.

  Punkaharjulla on mahdollisuus seurata taiteilijaa työn touhussa, erityisesti kesä- ja elokuussa. Heinäkuun Oras pyhittää ryhmävieraille, joiden varaukseen sisältyy aina opastettu näyttelyesittely.

”Taiteeseen ei voi reagoida väärin”

  Oras haluaa kannustaa suomalaisia tutustumaan taiteeseen ennakkoluulottomasti.

  – Turhan moni arastaa taidetta, koska kuvittelee, ettei ymmärrä siitä mitään. Haluan ihmisten ymmärtävän, ettei taide ole vaikea asia. Taide on makuasia. Teos joko herättää tunteita – tai sitten ei. Kumpikin reaktio on ihan oikein.

  Kuten vanha sanontakin sanoo, makuasioista ei voi kiistellä. Oras on samaa mieltä.

  – Ei oma maku tee ihmistä huonoksi tai tyhmäksi. Yksi rakastaa kissatauluja, toinen pronssipatsaita. Kumpikaan ei ole toista parempi tai pahempi.


Johanna Oras: Sampo, öljy kankaalle, SF 100, 2016-2017. Kuva: Jouko Järvinen
  Sivellin, joka soi Suomelle on helposti lähestyttävä, sillä aihe koskettaa meitä jokaista. Oraksen näyttelyissä tunteet saa näyttää avoimesti.

  – Jos taulussa huomaa hauskan yksityiskohdan, sille on lupa nauraa ääneen. Tunteitaan ei pidä piilotella, sillä tunnereaktioiden synnyttäminen on taiteilijan paras palkinto. 

  Näyttely on esillä Alavudella 21.6–31.7.2017, osittain samaan aikaan Taidekartanon kanssa. Alavudelta näyttely jatkaa Turkuun. Ensi vuonna Oras juhlistaa 25-vuotista uraansa. Visio on jo kirkkaana taiteilijan mielessä.

  – Ensi kesänä palaan juurilleni. Silloin Taidekartanossa nähdään huikeita asetelmakokonaisuuksia aivan uudenlaisella tavalla. Enempää en vielä halua paljastaa, Johanna Oras vihjaa salamyhkäisesti.

  


http://www.johannaoras.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »