Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Savonlinna, Punkaharju, Kruunupuisto

Suomi 100 Savo


Kruunupuisto valmistui alunperin keuhkoparantolaksi vuonna 1903. Kuva: Kruunupuisto

Kruunupuisto on 
Punkaharjun helmi

Jääkauden muovaaman harjuluonnon hoivaavat vaikutukset aistittiin jo 1800-luvun puolivälissä, jolloin Venäjän keisari Aleksanteri I ihastui alueen ainutlaatuisuuteen ja määräsi Punkaharjun suojeluunsa.


  Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ovat olleet Punkaharjun helmenäkin kehutun Kruunupuiston toiminnan kulmakiviä vuodesta 1903, jolloin se valmistui keuhkoparantolaksi. Sotavuosina parantola palveli kenttäsairaalana, ja sen tunnetuin potilas lieneekin sodassa haavoittunut majuri Adolf Ehrnrooth, jota myös Mannerheim kävi katsomassa. Vuosien saatossa Kruunupuistossa ovat vierailleet monet valtioiden johtohenkilöt sekä silmäätekevät arvovieraat.

  – Kruunupuistolla on historiassa vahvat juuret. Vahvalle pohjalle on hyvä rakentaa uutta ja kehittää palveluja vastaamaan tämän päivän kysyntää, kuitenkin juuriamme kunnioittaen, toteaa markkinointijohtaja Birgitta Ojasalo.

Luonnossa, silti palvelujen luona

  Kruunupuiston majoitustilat on modernisoitu taidokkaasti kohtaamaan nykyajan vaatimukset arvokasta historiaa vaalien. Ylilääkärin asunnoksi rakennetussa jugendhuvila Urholassa on majoitustilaa 23 hengelle. Vieraiden käytössä on myös kokoustilat ja sauna. Urhola on intiimi, puuston suojassa lepäävä lomakeidas, jossa ryhmät voivat majoittua omassa rauhassaan.


Jugend-huvila Urhola. Kuva: Kruunupuisto
  – Ihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaiken toimintamme lähtökohta, Ojasalo avaa.

  – Siksi meillä käy kaikenlaisia ja -ikäisiä asiakkaita kuntoutujista isompiin ryhmiin ja yksittäisiin matkailijoihin, jotka haluavat luonnon rauhaan mutta palvelujen luo, Ojasalo kertoo.

  Vaikka harjuluonto on paikoin haastavaa, merkityt reitit on suunniteltu huolella. Jokainen voi valita mieluisan reitin oman kuntonsa mukaan ja liikkua luonnossa turvallisesti.

Paikallisten makuelämysten äärellä

  Kruunupuiston huonevaihtoehtojen joukosta löytyy joka majoittujan makuun ja tarpeisiin sopiva vaihtoehto: tyylikkäitä sviittejä, esteettömiä huoneita, majoitusta lemmikin kanssa matkustavalle ja edullista vaihtoehtoa etsivälle. Aamiainen ja kylpylän käyttö sisältyvät majoituksen hintaan. Lisäksi yöpyjä voi valita halutessaan puoli- tai täysihoidon.

  Ravintola Kruunupuiston suosikkeja ovat paikalliset kalaruoat, erityisesti maankuulu Puruveden muikku ja kalakukko. Myös perinteiset paistit ja sieniruoat ovat Kruunupuiston kiiteltyjä herkkuja.


Inkeritalo ja sauna. Kuva: Kruunupuisto
  Ihastuttavan Inkeritalon tiloissa palvelee kesäkahvila, jonka vohveleita kehutaan maakunnan parhaiksi. Kesäkuusta syyskuuhun Inkeritalossa voi ihailla taidemaalari Pentti Koivikon näyttelyä. Kesäiltoja ilostuttavat elävä musiikki sekä perinteiset latotanssit. Inkeritalon tiloja voi varata juhla- ja kokouskäyttöön ympäri vuoden, ja hiljattain valmistunut rantasauna tarjoaa upeat puitteet ikimuistoiseen illanviettoon Saimaan syleilyssä.

Uskomattoman paljon koettavaa

  Punkaharju antaa matkailijalle paljon, ja siksi alueen toimijat puhaltavat yhteen hiileen. Hotelli Punkaharjun sieniretket, Taidekartano Johanna Oras, Metsämuseo Lusto ja höyrylaivaristeilyt Saimaan laineilla saavat Ojasalolta täydet suositukset. Tänä kesänä Aurinkolaukan Hevostallin islanninhevoset laiduntavat harjualueella. Issikkaratsastus on turvallinen polku ratsastukseen ensikertalaisellekin.


Jokainen voi valita mieluisan luontoreitin oman kuntonsa mukaan. Kuva: Kruunupuisto
  Toisaalta ei Kruunupuistosta ole tarvetta poistua. Mahdollisuuksia on paljon hemmotteluhoidoista kylpylään ja Kruunupuiston erikoisuuteen, ulkoilmakuntosaliin. Kruunukeitaaksi nimetyllä sisäpihalla aika kuluu frisbeegolfin, pihapelien ja ohjelmallisten iltojen parissa. Jaloitella voi luonnonmateriaalein päällystetyillä terapiapoluilla.


Kruunukeidas tarjoaa virikkeitä monenlaiseen tekemiseen. Kuva: Kruunupuisto
  Täällä harjun laella, Puruveden ja Pihlajaveden välkehdinnän keskellä, ei tarvitse ihmetellä, miksi Kruunupuisto on rakennettu juuri tänne.http://www.kruunupuisto.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »