Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Enonkoski, Koloveden kansallispuisto, Hiekanveiston EM-kilpailut, Luontotupa, Wanha Kauppiastalo, luostari. lossi

Suomi 100 Savo


Idyllinen Enonkosken kirkonkylä. Kuva: Enonkosken kunta

Idyllinen Enonkoski 
juhlii 100-vuotiasta näkyvästi

Pieni ja vireä Enonkosken kunta Savonlinnan naapurissa tarjoaa elämyksiä ja elämänlaatua.


  Saimaan rannalla Etelä-Savossa sijaitseva 1450 asukkaan Enonkoski on kuin Suomi: ison naapurin kupeessa sijaitseva, pieni ja sinnikäs, omasta itsenäisyydestä vahvasti kiinni pitävä. Onkin siis perin osuvaa, että juuri Enonkoski on Etelä-Savon kunnista ainoa, jolla kuntana on virallinen Suomi 100 -status. 


Enonkoski tarjoaa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn. Kuva: Enonkosken kunta
  Suomen juhlavuosi näkyy Enonkoskella lukuisina tapahtumina, joissa juhlinnasta osallisiksi pääsevät niin kuntalaiset, kesäasukkaat kuin matkailijatkin. ”Yhteisöllistä Suomi 100 -juhlintaa Enonkoskella” -teeman alle koottujen tapahtumien ideana on tarjota jokaiselle jotain: listalla on niin liikuntaa, kulttuuria kuin luontoaktiviteettejakin.


Enonkosken Jäänveistotapahtumassa 22.-23.2.2107 luotuja teoksia oli esillä Jääveistosnäyttelyssä. Kuva: Enonkosken kunta 
  – Enonkoskella järjestetään vuoden aikana kaikkiaan 26 virallista Suomi 100 -tapahtumaa, kertoo hankekoordinaattori Tuija Valkeapää.


Teos Hiekanveiston viime vuoden EM-kisoista. Tänä vuonna kisa järjestetään 28.6.-2.7.2017. Kuva: Enonkosken kunta
  –  Myös jäänveistonäyttely ja Hiekanveiston EM-kilpailut huomioivat Suomi 100 -juhlan teemoissaan. 

Historiallinen Kolovesi – saimaannorpan koti

  Enonkoskea ympäröi Saimaa. Kunnalla on rantaviivaa jopa 840 kilometriä, mikä tarkoittaa paitsi upeita maisemia myös monipuolisia luontoharrastusmahdollisuuksia ympäri vuoden.

  Saimaalla levittäytyvässä Koloveden kansallispuistossa kohtisuoraan järven pinnasta kohoavat jylhät kalliojyrkänteet ja jääkauden muokkaamat pirunpellot yhdessä paikoin jopa yli 40 metrin syvyyteen yltävän vesistön kanssa luovat tunnelman, jota ei voi kokea missään muualla. Kallioseinämien kivikautiset maalaukset kertovat siitä, että Koloveden maisemat ovat houkutelleet kulkijoita jo tuhansia vuosia sitten. 


Koloveden kansallispuistoa. Kuva: Enonkosken kunta
  Kolovedellä viihtyy myös saimaannorppa: vajaa kymmenesosa Saimaan norpista elelee kansallispuiston alueella. Siksi talviaikaista liikkumista Kolovedellä on rajoitettu, ja muutenkin kansallispuiston alueella saa liikkua pääasiassa vain kanootilla tai soutuveneellä. Ryhmille tarjolla on sähköveneristeilyjä, joilla katetussa veneessä istuen pääsee helposti tutustumaan upean Koloveden maisemiin.

Kirkonkylän puutalomiljöö on kaunis ja kompakti

  Koloveden kansallispuiston neuvontapiste Luontotupa sijaitsee Enonkosken idyllisellä kirkonkylällä ja on avoinna kesäkaudella. 


Koloveden kansallispuiston Luontotupa. Kuva: Enonkosken kunta
Luontotuvasta saa paitsi kansallispuiston myös muun lähialueen matkailu- ja retkeilyneuvontaa ja karttoja. Luontotuvassa voi myös nauttia kupposen kuumaa ja tutkailla vuosittain vaihtuvia näyttelyitä.


Enonkosken kirkko ja kirjasto. Kuva: Enonkosken kunta
  Kivenheiton päässä Kolotuvasta sijaitsevat myös Enonkosken kirkko, kotiseutumuseo sekä vasta uudelleen avattu Wanha Kauppiastalo, josta on muodostumassa kyläläisten olohuone: rakennukseen on suunnitteilla mm. näyttelytoimintaa, kahvila ja tapahtumia – tavoitteena on saada kirkonkylän keskeinen rakennus taas sykkimään kunnan sydämenä. Upea vanha kauppa on aikamatka, jossa paikallishistoria herää eloon tavaroiden ja sisustuksen myötä.

Lomaile luostarissa

  Enonkoskella on Suomen ainoa evankelis-luterilainen luostari, joka on yleisölle avoinna tapahtumien yhteydessä ja ryhmille tilauksesta. Ryhmille luostari onkin hyvä kohde, sillä se mahdollistaa erilaisen tekemisen ympäri vuoden niin sisällä kuin ulkona omassa rauhassa. Entisen kyläkoulun tilat, kappeli, iso puutarha, metsäluonto ja Kolovesi mahdollistavat ryhmän oman ohjelman toteuttamisen luostarin arvojen puitteissa. Luostarissa on myös majoitustiloja maksimissaan 15 hengen ryhmille. 


Hanhivirran lossi. Kuva: Enonkosken kunta
  – Luostari sijaitsee Ihamaniemessä, Koloveden kansallispuiston lähellä. Sinne kuljetaan Hanhivirran lossilla, jonka monet kokevat portiksi niin luonnonkauniiseen Ihamaniemeen kuin luostariinkin, Tuija Valkeapää kuvailee.

    

http://www.enonkoski.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »