Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Enonkoski, Kievari Enonhovi

Suomi 100 Savo


Kievari Enonhovi sijaitsee kahden järven välisellä rantatörmällä. Kuva: Eero J. Laamanen, Kuvatoimisto Vastavalo.fi

Kievari Enonhovissa 
jokainen on kunniavieras

Hovimäen kartanossa on kestitty vieraita 1800-luvulta asti. Kauppaneuvos Michael Tiehanoffin vuonna 1854 rakennuttama kartano tunnetaan nykyisin Kievari Enonhovina – majatalona, jossa vieraiden viihtyvyys on kunnia-asia.


  Kievari Enonhovilla on Enonkosken kunnalle aivan erityinen merkitys, sillä kirkonkylä rakentui aikoinaan kartanon ympärille.

  – Koskilan lasitehdasta ja Enonkosken alajuoksulla sijainnutta sahaa johtanut kauppaneuvos asui kartanossa ja kestitsi siellä vieraitaan, kertoo 33 vuoden ajan kievarin yrittäjänä toiminut Raili Pölönen.

  – Tiehanoff rakennutti Enonkosken kirkon vuoden 1858 syysmyrskyssä sattuneen kohtalokkaan kirkkoveneonnettomuuden jälkeen. Hän päätti, ettei yksikään työntekijä enää hukkuisi matkalla kirkkoon, Pölönen jatkaa.


110-paikkaisen ravintolan lisäksi kesällä käytössä on 80-paikkainen terassi. Kuva: Kievari Enonhovi
  Kievarin emännällä on Enonkosken historia hallussaan, ja hän kertookin tarinoita vieraille mielellään. Vanhat valokuvat kievarin seinillä kertovat sahan toiminnasta sekä entisajan elämästä kartanon mailla.

Luontoelämyksiä monella tapaa

  Kievari Enonhovi sijaitsee kahden järven välisellä rantatörmällä Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen puolimatkassa, Saimaan suulla. Kievarin avaralta terassilta voi ihailla Enonkosken kuohuntaa, eikä yrittäjän mukaan muuta taustamusiikkia tarvita.


Kievari Enonhovin alkupaloja. Kuva: Antti Martikainen
  Lähiluonto näkyy ja maistuu myös lautasella. Sienet, yrtit ja marjat kerätään lähimetsistä, kala on peräisin lähimmistä järvistä ja vilja saadaan seudun pelloilta. Omassa leipomossa valmistuvia suolaisia ja makeita leivonnaisia voi ostaa myös kotiinviemisiksi.

Aitoa kotiruokaa – mutta parempaa

  Raikkaan alkusalaatin lisäksi lounaspöydässä on aina tarjolla useampi lämmin ruoka kasvisvaihtoehtoineen, paikallista jälkiruokaa sekä perinteistä Kievarin kotikaljaa. À la carte -listan kiiteltyjä herkkuja ovat maanmainiot muikut, joita saavutaan syömään kauempaakin. Kehuja keräävät myös Kievarin tapaan valmistettu härkä sekä talon ainutlaatuinen pippuripihvi, jonka kruunaavat tomaattinen ja sinappinen kermakastike sekä rosvoperunat. Sunnuntaisin kievariin katetaan perinteinen pitopöytä.


Lounaspöydän antimia. Kuva: Antti Martikainen
  Kesäiltojen ja tilausryhmien iloksi Kievari Enonhovissa järjestetään teemailtoja – lettukestejä ja grillijuhlia. Toisinaan savustetaan kalaa, valmistetaan seudun juhlaruokaa eli rantakalaa, toisinaan jopa särää. Kievarin kotoisissa huoneissa on vuodepaikkoja 30 hengelle, mutta vieraanvarainen emäntä järjestää tarvittaessa tilaa isommallekin ryhmälle.http://www.norppateam.com/enonhovi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »