Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Juva, Wehmaan kartano, TeaHouse of Wehmais, Deli&Deco

Suomi 100 Savo


Anna Grotenfelt-Paunosen Teehuoneen valikoimista löytyy yli 100 erilaista teetä. Kuvat: TeaHouse of Wehmais

TeaHouse of Wehmais on Suomen englantilaisin teehuone

Juvan maalaismaisemassa luomulehmät laiduntavat Wehmaan Kartanon mailla. Vanha, tunnelmallinen maatila, joka aikoinaan oli yksi Ruotsin kuninkaan ratsutiloista, kätkee sisäänsä Suomen ainoan englantilaisen teehuoneen.


  Kesäkuussa TeaHouse of Wehmais saa seurakseen täysin ainutlaatuisen tilamyymälän, joka kantaa nimeä Deli&Deco.  Anna Grotenfelt-Paunonen perusti teehuoneen vuonna 2010 tarjoamaan vaihtoehdon liikenneasemille ja kahviloille. Brittien vahva teekulttuuri on Suomessa melko tuntematon, mutta sen ympärille on helppo luoda teemoja ja tapahtumia. Vuosien varrella TeaHouse of Wehmais onkin tuonut teen rinnalle niin sushia kuin ravintolapäivän herkkuja loihtivia vierailevia keittiömestareita.

Suomen suurin ja monipuolisin teehuone

  Kaiken keskipisteenä on tee, jota teehuoneen valikoimista löytyy yli sata erilaista. Maistelutilaisuuksissa voidaan kokeilla vaikkapa kiinalaisia vihreitä teelajeja tai oppia, miten teen maku muuttuu ruoka-aineen vaikutuksesta. Erikoisimmaksi lajikkeeksi Grotenfelt-Paunonen nimeää keltaisen teen, joka on monelle kiinalaisellekin vieras. Suomessa sitä on saatavilla tiettävästi vain kolmesta paikasta.

  – Keltainen tee ei ole harvinainen lajike, mutta se on perinteisesti ollut vain keisarien ja kuninkaiden herkku. Meillä voi siis nautiskella teetä kuin kuninkaallinen, Grotenfelt-Paunonen vinkkaa.  Mittava teevalikoima sekä paikan päällä valmistuvat suolaiset ja makeat leivonnaiset saavat juuri valmistuneen remontin ja Deli&Deco -myymälän myötä rinnalleen valtavasti uusia tuotteita ja palveluja.

  – Englantilaisten teekattausten lisäksi jatkossa meillä järjestyvät ohjelmalliset juhlatilaisuudet ja kokoukset. Yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa voimme järjestää niin valokuvauskursseja, joogatunteja, asiantuntijaluentoja kuin leivontakurssejakin.

Ei mikään perinteinen tilakauppa

  Grotenfelt-Paunonen kuvailee Deli&Decoa keskieurooppalaisuutta henkivänä herkku- ja sisustusmyymälänä. Irtoteen lisäksi valikoimista löytyy seudun tuottajien antimia, kuten makkaroita, juustoja ja ilmakuivattua kinkkua sekä paikallisten käsityöläisten tuotteita, kuten kierrätysmateriaaleista askarreltuja koruja ja lampaanvillasta valmistettuja räsymattoja. Näiden lisäksi Deli&Deco maahantuo sisustustuotteita, joita ei saa mistään muualta Suomesta. Kaikki myymälän tuotteet ovat saatavilla myös verkkokaupasta.  Uudistunut TeaHouse of Wehmais ja Deli&Deco viettävät avajaisia 17.–18. kesäkuuta. Kesäkuusta elokuuhun ovet ovat avoinna päivittäin, muina aikoina keskiviikosta sunnuntaihin.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »