Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Varkaus, Kaks Ruusua, ravintola, Ruusukymppi

Suomi 100 Savo


Upean miljöön, tilavan ravintolasalin ja monien kabinettien ansiosta Ravintola Kaks Ruusua on lunastanut paikkansa erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Kuvat: Kaks Ruusua

Ravintola Kaks Ruusua on lähiruoan ja kulttuurin kehto

Leijonanpääpuiston päässä komeileva suojeltu 104-vuotias talovanhus on osa Varkauden historiaa. 1900- luvulla Kansankeittiönä tunnettu tehtaanruokala on nykyisin juhlava lounasravintola ja tapahtumamiljöö Ravintola Kaks Ruusua.


  Ivar ja Walter Thomenin suunnittelema rakennus on kiehtova kokonaisuus sokkeloisia käytäviä, korkeita huoneita ja juhlavia yksityiskohtia – pylväitä, funkkiskaaria ja kristallikruunuja. Vuonna 2007 Pekka Kinnunen astui sattuman saattelemana ravintolayrittäjän saappaisiin. Loppu onkin pala Kansankeittiön nykyhistoriaa.

  Nimestä kiisteltiin yhtiökumppanin kanssa pitkään. Lopulta Kinnunen taipui, mutta päivääkään hän ei ole valintaa katunut.

  – Yhtiökumppanini mieleen oli painunut taulu, jossa pyöreän terassipöydän maljakossa koreili kaksi ruusua. Ruusujen takana pilkahti kyltti, jossa luki ”Ravintola Kaks Ruusua”. Jo tuolloin hän päätti, että jonakin päivänä hän omistaisi samannimisen ravintolan, Kinnunen kertoo.


Ravintola Kaks Ruusua sijaitsee Leijonanpääpuiston päässä. Kuva: Kaks Ruusua.
  Avajaispäivän lähestyessä vain nimi oli päättämättä. Kinnunen muistelee omasta nimiehdotuksesta luopumisen kirpaisseen, mutta erikoinen nimi kiinnostaa lähes jokaista asiakasta. 10 vuodessa siitä on tullut pysyvä osa talon tarinaa.

Juhlavat tilat joka tilaisuuteen

  Upean miljöön, tilavan ravintolasalin ja monien kabinettien ansiosta Ravintola Kaks Ruusua on lunastanut paikkansa erilaisten tilaisuuksien pitopaikkana. Kinnunen sanookin, että tänä vuonna ravintolassa juhlitaan sekä Suomisataa että Ruusukymppiä tasapuolisesti koko vuoden ajan.  – Vain harvassa paikassa 200 vierasta mahtuu samaan saliin niin, että näköyhteys säilyy eikä tunnelma ole tukala. Uniikit yksityiskohdat ja korkea katto tuovat juhlavaa tunnelmaa arkiseenkin tilaisuuteen, hän kuvailee.


Kaks Ruusun ravintolasaliin mahtuu 200 henkeä. Kuva: Kaks Ruusua
  Ravintolasta on muotoutunut varkautelaisen kulttuurin kehto. Yksityistilaisuuksien lisäksi ravintola isännöi joka vuosi lukuisia konsertteja, Jazz-klubeja, tansseja sekä teatteri-, elokuva- ja kirjallisuustapahtumia.

Maistuvaa lähiruokaa miellyttävässä miljöössä

  Ravintola Kaks Ruusua on avoinna arkisin lounasaikaan. Noutopöydässä ja à la carte -listalla on tarjolla monipuolinen valikoima puhdasta ja maistuvaa lähiruokaa. Varkaus on Suomen ainoa kaupunki, jossa kaviaarikin on lähiruokaa, ja se näkyy myös ravintolan menussa. Kalaruokien lisäksi tarjolla on runsaasti paikallisia kasviksia, lihaa sekä vastaleivottua leipää.   Muina aikoina Ravintola Kaks Ruusua palvelee tilausravintolana. Valittavana on valmiit, suussasulavat menut, mutta tarjoilut voidaan räätälöidä jokaiselle ryhmälle myös toiveiden mukaan. http://www.kaksruusua.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »