Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Tuusniemi, satama, Juojärvi, M/S Juovesi, Rantabulevardi, Kahvila Rantamylly, Juojärven Uateliset, Seinävuoren Rotkolaakso, Kutujuhlat

Suomi 100 Savo


Tuusniemen satamalaturissa ravintola- ja majoituspalveluja tarjoava M/S Juovesi on osa sisävesilaivojen historiaa. Kuva: Tuusniemen kunta

Tuusniemi – valtatien varren iloinen yllättäjä

Sinisen tien varrella välkehtii Suomen puhtaimpiin järviin kuuluva Juojärvi. Pohjois-Savon kirkasvetinen maakuntajärvi on Tuusniemen kunnan sininen sydän ja ”oikeitten immeisten” ylpeydenaihe.


  Juojärven rannalle vilinää tuo kuntalaisten ja lomalaisten yhteinen kesähuone, Tuusniemen luonnonkaunis satama puistoineen ja palveluineen. Satama sijaitsee näppärästi kuntakeskuksen kyljessä aivan Ysitien vierellä. Keskustassa ja satama-alueella käy aurinkoisena kesäpäivänä tuttavallinen puheensorina. Täällä kesävieraat tapaavat parhaiten aitoja tuusniemeläisiä – niitä oikeita immeisiä.

Satamapuistossa vierähtää vaikka koko päivä

  Tuusniemen satamalaiturissa lepäävä ravintola- ja majoituspalveluja tarjoava M/S Juovesi on osa sisävesilaivojen historiaa ja jo siksi tutustumisen arvoinen. Juojärvi toimii porttina Heinävedelle ja jopa merelle asti. M/S Juovesi ei enää järvellä liikennöi, mutta Valto Holopaisen tilausveneellä tehdä päiväretken Tuusniemeltä vaikkapa Valamon ja Lintulan luostareihin.


Pohjois-Savon maakuntajärvi Juojärvi on Tuusniemen kunnan sininen sydän. Kuva: Tuusniemen kunta
  Tuusniemen satamassa matkalaisia palvelevat mökkimajoitustakin tarjoavat leirintäalueet, kahvila-ravintolat sekä Viihdekeskus HojoHojo, jonka tanssilattialla pääsee pyörähtelemään kesäkuukausina useana iltana viikossa elävän musiikin tahtiin. Rantabulevardin varrella sijaitseva tunnelmallinen vanha myllyrakennus palvelee kesäisin Kahvila Rantamyllynä, jossa auringossa kimaltelevan Juojärven lisäksi voi ihastella vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kahvilassa palvelee myös paikallisten käsitöiden myymälä.

Makuelämyksiä ja maalauksellisia maisemia

  Tuusniemellä rakastetaan paikallisia muikkuja, Juojärven Uatelisia, joihin hullaantuvat herkästi myös matkailijat. Nauttivathan uatelismuikkuja entisaikoina erityisellä antaumuksella niin herrat kuin narritkin. Tuoreena paistettuja muikkuja tarjoillaan muun muassa Juovesi-laivan ravintolassa. Pyyntipäivänä muikkusaaliin pääse näkemään läheltä kalalaiturissa. 


Juojärven Uatelisia syödään usein perunamuusin kera. Kuva: Tuusniemen kunta
  Sataman ja Juojärven ohessa Tuusniemen ylpeydenaihe on jääkauden muovaama Seinävuoren Rotkolaakso, jonka 2,5 kilometrin mittaiselle patikointipolulle voi varata oppaan alueen historiasta kertomaan. Ryhmille järjestetään tulokahvit rotkolaakson esteettömällä laavulla kauniin lammen rannalla. 


Seinävuoren Rotkolaakso on vaikuttava. Kuva: Tuusniemen kunta
Käymisen arvoinen kohde on myös kuntakeskuksen 1800-luvulla valmistunut harvinainen pystyhirsikirkko sekä sen vieressä sijaitseva kotiseutumuseo. Pysähtymättä ei kannata Ohtaansalmen siltoja sekä niiden luona lepäävää Täyssinän rauhan muistomerkkiäkään ohittaa.

  Satama-alueen lisäksi ryhmille soveltuvaa majoitusta Tuusniemessä tarjoaa herkullisesta kotiruoastaan tunnettu maaseutumatkailukohde Viitakko, jossa järjestetään ympäri vuoden perhejuhlia, kursseja, koulutuksia, tykypäiviä ja rippikoululeirejä. Toinen isompi majoittaja on kristillisen Hengen Voimaa -yhdistyksen ylläpitämä majoituskohde Kosulan kylässä.

Lempeä ja lämpöä satamapuistossa

  Tuusniemen kesän kärkitapahtuma on satamapuiston toistamiseen valtaava maalaisromanttinen Kutujuhlat 14.–15. heinäkuuta. Kuten tapahtuman slogankin kuvailee, luvassa on ”lämpöä, lempeä ja kireitä siimoja” markkinameininkiä unohtamatta. 


Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani nähdään heinäkuussa satamapuistossa Kutujuhlilla. Kuva: Tuusniemen kunta
Nimekkäiden esiintyjien, kuten Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin, Jenna Bågebergin sekä Jaakko Tepon lisäksi Kutujuhlien ohjelmassa on Suomi 100 -perinnenäytöksiä, hauska romantiikkarata, kalareseptikilpailu sekä yllätyskosinta.


Savettaren keraamiset Kutukalat elokuun illassa. Kuva: Tuusniemen kunta
  Lemmekkään ja hyväntuulisen tapahtuman maskottina on keraaminen, kiukaan kivillä kurlutteleva löylynhenki Kutukala, joka on täydellinen matkamuisto tai Tuusniemen-tuliainen. Kutukaloja valmistaa satamassa toimiva Keramiikkapaja Savetar.

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »