Nro 3-2017
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Savo, Siilinjärvi, Ilmestys, kesäteatteri, Siilifolk, Pöljän kotiseutumuseo, Harjamäen sairaalamuseo, Pirkku-Marjan keppihevoskisat

Suomi 100 Savo


Pesis kuuluu Siilinjärven kesään! Kuva: Ahti Räsänen

Siilinjärvellä riittää säpinää

Järvi-Suomen sydämessä Viitostien kulkijoita tervehtii Pekka Jylhän ikonisen maineen saanut Ilmestys-veistos. Kallionkielekkeeltä maisemia tähyilevästä kultaisesta kauriista on tullut yksi Siilinjärven kunnan tunnetuimmista maamerkeistä.


  Vuonna 2000 käynnistyneeseen Maisemagalleria-hankkeeseen valmistunut kauris on alkanut elää omaa elämäänsä, ja hahmo koristaa nykyään Siilinjärven kunnan tapahtumia ja logoja. Mutta miksi kauris eikä siili?


Pekka Jylhän Ilmestys-veistos. Kuva: Juha Koljonen
  – Toisin kuin luullaan, kunnan nimi ei viittaa siilieläimeen, vaan se on muotoutunut sanasta siida, joka tarkoittaa itäsaamelaisissa kielissä talvikylää. Siilinjärvi esiintyy asiakirjoissa jo 1600-luvulla, kun taas siili on tavattu Suomen luonnossa vasta 1800-luvulla, selvittää kunnan kulttuurikoordinaattori Hanna Kauhanen.

Urheilua, teatteria ja kansanmusiikkia

  Siilinjärvi on Pohjois-Savon vireä urheilu- ja tapahtumakunta, jossa asuu Suomen neljänneksi tyytyväisimmät kuntalaiset. Kunniamaininnat yrittäjä- ja asukasystävällisyydestä näkyvät kunnan palveluissa ja viihtyvyydessä. Elinvoimaa tuo myös Kuopion lentoasema, joka sijaitsee Siilinjärven kunnan alueella.

  Siilijärven Pesiksen ottelut kuuluvat lähtemättömästi Siilinjärven kesään. Erityisesti paikallisotteluissa Kuopiota vastaan tunnelma on huipussaan, ja ykköspesistä tullaan katsomaan varta vasten kauempaakin. Urheilun huumaa tuo myös jokakesäiset motocrossin SM-osakilpailut Tarinagolfin golfkisoja unohtamatta.


Siilinjärven Hamulan radalla järjestetään vuosittain motocrossin Sm-osakilpailut. Kuvassa Santtu Tiainen. Kuva: Siilinjärven kunta
  Kesätapahtumien kärkeen kuuluu myös Mäntyrannan kesäteatterin esitykset upeassa järvenrantamiljöössä, missä 29. kesäkuuta ensi-iltansa saa Kari Hotakaisen romaanin pohjalta dramatisoitu Ihmisen osa. Heinäkuinen kansanmusiikkifestivaali Siilifolk houkuttelee Siilinjärvelle jopa 10 000 musiikin, tanssin ja taiteen ystävää.


Siilifolk on musiikikia, tanssia ja taidetta. Kuva: Siilinjärven kunta
  – Siilifolk on nopeasti kasvanut Itä-Suomen suurimmaksi, lähes viikon mittaiseksi kansanmusiikkitapahtumaksi. Katetussa tapahtumateltassa festivaalin päivä- ja iltaohjelmista sekä ravintoloiden tarjonnasta voi nauttia säästä piittaamatta, vinkkaa nuoriso- ja kulttuuritoimenjohtaja Tuula Pärnänen.


Yhdessä on kiva soittaa! Kuva: Siilinjärven kunta
  Siilifolk soi Siilinjärvellä jälleen 17.–22. heinäkuuta. Festivaalilla esiintyvät muun muassa Agents & Vesa Haaja, Jarkko Martikainen & Luotetut Miehet sekä Kaukolasipartio ja Antti Heikkinen erikoisvieraanaan Jaakko Teppo.

Kurkistuksia menneisyyteen

  Pöljän kotiseutumuseo esittelee talonpoikaiselämää Siilinjärvellä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Museo on perustettu kivikautiselle asuinpaikalle, josta esiin kaivettuja esihistoriallisia löydöksiä on esillä kotiseututalolla.


Kotiseututalo Pöljän museolla. Kuva: Siilinjärven kunta
Pöljän kylän kulttuuripolulla tutuksi tulevat kylän historialliset kohteet, kuten Pöljän vanha pysäkki. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus on pala kylän ja rautateiden historiaa. 


Säpinää Pöljän vanhalla pysäkillä. Kuva: Marko Lavila
  Elokuussa pysäkillä nähdään Teatteri Vivateksen Matkalla – tarinoita radan varrelta -esitykset, joissa tutustutaan paikallishistoriasta dramatisoituihin ihmiskohtaloihin.

  Harjamäen sairaalamuseo on valtakunnallisestikin merkittävä kohde, joka esittelee vuosina 1926–1997 toimineen Siilinjärven piirimielisairaalan historiaa potilaiden ja henkilökunnan näkökulmasta. MieliMaisema-kesänäyttelyssä 9.6.–26.8.2017 on esillä sairaalan entisten potilaiden maalauksia. Sairaalamuseo ja kotiseutumuseo ovat kumpikin Museokortti-kohteita.


Harjamäen sairaalamuseo. Kuva: Minna Halonen
  Pöljän museolla 13.8.2017 järjestettävä Pikku-Marjan keppihevoskisat kietoo historialliset kulttuurikohteet yhteen. Tapahtuman taustalla on kaikkien tuntema lastenlaulu Ihahaa, jonka on kirjoittanut mielisairaalan lääkärinä toiminut Laura Latvala teokseensa Pikku-Marjan eläinkirja. Latvalan Tuulien talo -kirja kuvaa Harjamäen sairaalan elämää 60-luvulla.

    

http://www.siilinjarvi.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »