Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Lieto, Nautelan kartano, Merja Jokila, juhlat, kahvila

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Nautelan kartanon kiviosa on vuodelta 1762 ja puurakennus perua 1880-luvun lopulta. Kuvat: Nautelan kartano

Vietä hetki menneisyydessä Nautelan kartanossa

Liedon maalaismaisemassa ilmassa leijailee tuoreiden leivonnaisten tuoksu. Lähes 20 vuoden ajan ryhmämatkailijoita kestinneen Nautelan kartanon emäntä Merja Jokila odottelee uusia vieraita saapuvaksi.


  Historiallinen Nautelan kartano on ollut Jokilan koti 70-luvun lopulta lähtien. Ensimmäiset maininnat kartanosta on 1400-luvulta. Kartanon kiviosa on vuodelta 1762 ja puurakennus perua 1880-luvun lopulta. Vuosikymmenten saatossa on kartanon historiasta selvinnyt mielenkiintoisia vaiheita.  – Omistajaluettelossa on pilkahdellut merkkejä niin papistosta, aatelistosta kuin armeijastakin. Kartanon omistajien joukossa mainitaan myös Naantalin nunnaluostari, Jokila kertoo.

  Nautelan kartano on tehnyt historiaa sittemminkin. Vuonna 1998 kartano avautui yleisölle ensimmäisenä maaseutumatkailuyrityksenä Liedossa.

Vain vartin päässä Turun vilskeestä

  Pihapiirin puistoa koristavat yli satavuotiaat puut. Aurajoen rannassa laiduntavat lampaat hoitavat maisemaa ja sulattavat niin pienten kuin isompienkin vieraiden sydämiä. On vaikea uskoa, että Nautelan kartanon kaltainen rauhan tyyssija sijaitsee vain 15 minuutin ajomatkan päässä Turusta.  Tilauksesta auki oleva Nautelan kartano on suosittu juhla- ja kokouspaikka. Kartanon historia ja tiluksien tarinat tulevat ryhmämatkailijoille tutuksi kahvi- tai lounastauon aikana.  – Teemme tiivistä yhteistyötä Lieto-Oppaiden kanssa. Liedon seutu on täynnä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kohteita, jotka sijaitsevat vain kivenheiton päässä kartanosta, Jokila vinkkaa.

  Samalla kannattaa piipahtaa ainakin Nautelankosken museolla ja keskiaikaisessa Pyhän Pietarin kirkossa.

Kartanokahvilaan jokainen on tervetullut

  Neljästi vuodessa Nautelan kartano muuttuu kodikkaaksi kahvilaksi. Silloin myös Lieto-Oppaat ovat paikalla kertomassa talon tarinoita. Kahvilapäivien tarkoituksena oli alun perin antaa ihan jokaiselle mahdollisuus tutustua kartanon salaisuuksiin, ja tapahtumat ovatkin yllättäneet suosiollaan – eikä vähiten makunystyröitä hellivien leivonnaisten vuoksi.  Seuraavan kerran kartanokahvilan antimista saadaan nauttia itsenäisyyspäivänä. Kahvila avataan myös joulun alla, palmusunnuntaina sekä kesällä Lieto-viikon kunniaksi.http://www.nautelankartano.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »