Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Sauvo, Raitti 181, lähiruoka, majoitus, hyvinvointi, tapahtumat, ravintolat, panimo, liikunta, kulttuuri, Elopäivät

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Sauvon idyllistä keskustaa. Kuva: Jouko Parviainen

Suu makiaks, mieli keviäks Raitin varrella

Saariston sylissä sijaitseva Sauvo tarjoaa paikallisia makuja, merenrantaa ja maalaisidylliä sekä monenlaista nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille.


  Moni tuntee sauvolaiset maustekurkut, herneet, mansikat ja perunat. Lähiruoantuotanto on viime vuosina laajentunut muihinkin vihanneksiin ja juureksiin. Suomen parhaan tittelistä kilvoittelevat Salmensuun tilan Hereford-karjasta valmistetut burgerit, joita tullaan maistelemaan Rantolan Puotiin aina pääkaupunkiseudulta.


Suosittuja Rantolan Puodin burgereita tullaan nauttimaan pitkienkin matkojen päästä. Kuva: Rantolan Puoti
  – Naapuriimme, Rantolan Kievariin, poikkeavat pitsan ystävät, ja vierestä löytyvät myös Sauvon Käsien kesänäyttely, luomutila kotieläimineen ja Kalliorannan tanssi- ja juhlapaikka. Merenrannalla sijaitsevalle, jykevälle Karunan kivikirkollekin on vain kolmisen kilometriä, kertoo Rantolan Puodin emäntä, Anne Vuorio.


Rantolan venesatama. Kuva: Jouko Parviainen
  Puodin yhteydessä toimiva B&B-majoitus on saanut vieraita eurooppalaisten lisäksi myös Intiasta, Kiinasta ja Mongoliasta. Asiakkaat ovat kiittäneet ruoan ohella lämminhenkistä ja asiakaslähtöistä palvelua. Vuorion mukaan tänne on helppo tulla nauttimaan aidosta maalaisidyllistä: pelloista, metsistä ja merestä.

Pienet suuret elämykset

  Vasta toista vuotta matkailijoita Sauvon kirkonkylällä majoittanut Elämys Ämmi on saanut asiakkaita lähes kaikista Pohjois- ja Keski-Euroopan maista, kaukaisimmat Japanista, Iranista, Vietnamista ja Australiasta. Eri kansallisuuksia on vieraskirjassa jo parikymmentä.


Elämys Ämmi on saavuttanut suosiota ulkomaita myöden. Kuva: Jouko Parviainen
  Suosio on yllättänyt paikkaa pyörittävän Sanna Katajaisen. Ulkomaalaiset ovat tulleet booking.com ja airbnb:n kautta. Ämmi on yltänyt arvioinneissa eteläisen Suomen top 10:een: booking.comin keskiarvo on 9,6 ja airbnb:n viisi tähteä.

  – Asiakkaamme haluavat rauhoittua, seurata paikallista elämää ja tutusta paikkakunnan luontoon ja kulttuuriin sekä maistella paikallisia makuja – jopa osallistua ruoanvalmistukseen, sanoo Katajainen. 

Yhteinen Raitti 181

  Sauvon vahvuutena Vuorio ja Katajainen pitävät yritysten ja lähiruoantuottajien hyvää yhteishenkeä, josta osoituksena on Raitti 181 -brändi. Sen kotisivut antavat lisätietoa eri palveluista ja maatilojen tuotteista.


Liesniemen Keskiaikamarkkinoiden yhteydessä järjestettiin Wanhan Liesniemen keskiaikaisen kivikellarin esittelykierroksia. Kuva: Jouko Parviainen
  Sauvolaisia makuja pääsee nauttimaan vierailemalla suoraan tiloilla ja kesäkahviloissa tai vaikkapa Kalle´s Backan tilausravintolassa tai kodassa. Paikan tunnelmallisessa miljöössä järjestetään myös musiikkitapahtumia ja illanviettoja. Olutpubin tunnelmaa tarjoaa puolestaan Tapper´s Inn. Näiden lisäksi Matin Maku Matkat tuo liikkuvan keittiön herkkunsa paikan päälle, toritapahtumista jopa mökkijuhliin.


Sauvolaisia makuja. Kuva: Jouko Parviainen
  Paikkakunnan oma pienpanimo, Sauvon Panimotupa, valmistaa käsin aitoja maalaisoluita, kuten Rantolan Puodille pantua Rantgalloa ja matkailuyritysten innoittamaa Raitti 181 -olutta. Näiden kera sopivat nautittavaksi Puotipuksujen kehittämät makumakkarat ja Katajainen mallassinappi.Tekemistä, nähtävää ja tapahtumia

  Sauvossa voi patikoida ja pyöräillä kauniissa pelto- ja kalliomaisemissa tai meloa saariston sylissä. Liikuntakeskuksessa pääsee palloilemaan sisällä tai kuntoilemaan salilla. Hännilän hevos- ja matkailumaatilalla voi kokeilla hyvinvointihetkiä hevosten parissa ja majoittua viihtyisässä rintamamiestalossa.


Hännilän hevos- ja matkailumaatilalla voi kokeilla hyvinvointihetkiä hevosten parissa. Kuva: Jouko Parviainen
  Myös nähtävää on moneen makuun. Kulttuurikohteita ovat Sauvon keskiaikainen kirkko ja kauniilla paikalla merenrannalla seisova Karunan kirkko, kodikas kotiseutumuseo näyttelyineen, Timperin Kuppikivikallio ja vanhassa meijerirakennuksessa toimiva kirjasto. 


Maalun maisemaa. Kuva: Jouko Parviainen
  Luonnonystävää taas kiinnostavat Kirveskallio luolineen, Maalun näköalatorni, Pirunpelto ja Paratiisimäki. Uusia kokemuksia hakeva kokeilee Eco Camp Grelsbölessä, millaista on yöpyä tentsilessä, puiden varaan kiinnitetyssä teltassa, kuten teki ranskalainen hääparikin. Grelsbölen Tilan omaa saaristolaisleipää ja tyrni-omenaglögiä tilataan Lappiin asti.


Elopäivät 2017. Kuva: Jouko Parviainen
  Sauvon tapahtumista tunnetuin on heinäkuun lopun Elopäivät. Niihin johdattavan Rantolan Unikeon markkinat ja Wanhan Liesniemen Keskiaikamarkkinat. Loppuvuodesta makumatkalle houkuttelee joulumarkkinat. Raittilaisten kokoama herkkukori oli jo viime joulun hittituote.Tekstin kirjoittiJouko Parviainen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »