Nro 4-2017
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Varsinais-Suomi, Uusikaupunki, pyöräily, Velhoveden rengasreitti, risteilyt, Pakkahuone, rantabulevardi, Selkämeren kansallispuisto, Isokari, Katanpää, Wahlbergin museotalo, Automuseo, Bonk-museo, Taidetalo Pilvilinna

Suomi 100 Varsinais-Suomi


Uudenkaupungin Kaupunginlahti rantabulevardeineen houkuttelee meren äärelle. Kuva: Rami Nummelin

Aitojen nautintojen Uusikaupunki

Tänä vuonna 400-vuotisjuhlaansa viettävä Uusikaupunki on nuorekas muutenkin kuin nimeltään. Autotehtaan suurrekrytoinnit näkyvät katukuvassa – merellinen Uusikaupunki ei hiljene talvellakaan.


  Autotehtaan läsnäolosta huolimatta Uudessakaupungissa ei autoa tarvita, mikä onkin osa kaupungin viehätystä. Kiireen voi jättää kotiin, sillä kiehtovat käyntikohteet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan. 


Hotelli Aquariuksesta löytyvät saman katon alta majoitus- ja ruokapalvelut niin ryhmämatkailijoille kuin yksittäisille vieraillekin. Viereissä sijaitsevassa kulttuurikeskus Crusellissa voi nauttia Uudenkaupungin Teatterin esityksistä. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki
  Uusikaupunki nostaa päätään myös pyöräilykohteena – silmiä hivelevien saaristomaisemien koristamalla Velhoveden rengasreitillä pyöräilijämäärät vain kasvavat.

  – Velhoveden reitin voi kiertää päivässä tai venyttää viikonlopuksi. Opasteet ja taukopaikat tarinoineen tuovat kierrokseen elämyksellisen lisän ja mikä parasta, ei reitillä tarvitse panikoida lautta-aikatauluista, matkailusihteeri Irmeli Laaksonen vinkkaa.


Lisää Velhoveden kierroksesta täältä>>

  Matkailuneuvonnasta ja leirintäalueelta voi vuokrata nyt myös sähköavusteisia pyöriä, jotka tekevät 55 kilometrin Velhoveden reitistä kevyemmän polkea.

Suomen kauneimman saariston suulla

  Uudessakaupungissa merestä voi nauttia monin eri tavoin; suosittu Pakkahuoneen vierasvenesatama ja rantabulevardi ravintoloineen vievät ajatukset kauas arjesta. Kesällä risteily- ja purjealukset kuljettavat Selkämeren kansallispuistoon Isonkarin majakalle, Katanpään linnakesaareen ja jopa tutkimusmatkalle merenpohjaan jääneille laivanhylyille.

  Parin tunnin mittaiset teemaristeilyt saivat kuluneena kesänä suursuosion.

  – Lasten merirosvoristeilyjen ja aikuisempaan makuun sopivien pubivisaristeilyjen kysyntä yllätti, ja ne pysyvät ohjelmistossa myös ensi vuonna, Laaksonen iloitsee.

Sopivasti vanhaa, uutta ja utopiaa

  Uusikaupunki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä empiretyylisistä puutalokaupungeista, jonka ainutlaatuisuus huokuu meren läheisyydestä. Puutalojen ohessa kaupungin 400-vuotista historiaa ilmentää tupakkatehtailija Fredrik Wahlbergin rakennuttama Wahlbergin museotalo. Ympärivuotisista kohteista vetovoimaisin on Automuseo, jossa juhlavuotta vietetään kestävän kehityksen teeman ympärillä.


Uusikaupunki on yksi Suomen parhaiten säilyneistä empiretyylisistä puutalokaupungeista. Kuva: Uudenkaupungin kaupunki
  Täysin uniikkeja elämyksiä voi kokea tuulesta temmattujen keksintöjen ihmemaassa Bonk-museossa sekä taiteen ja tarinoiden värittämässä, matkailijaryhmien suosimassa Taidetalo Pilvilinnassa.

  – Taiteilija Raija Nokkalan kierrokset saavat vieraat haltioitumaan ihastuksesta. Yllätyselementin luo suuri piha, jonka taideteoksiin pääsee tutustumaan fingerporimaisen huumorin siivittämänä.http://uusikaupunki.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »