Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Pietarsaari, Rosenlund, Aspegren, pappila, puutarha, ravintola, kotiseutumuseo

Suomi 100 Pohjanmaa


Rosenlundin kokonaisuuteen kuuluu puutarhan lisäksi 1700-luvulla rakennettu pappila ja kotiseutumuseona toimiva upea kivinavetta. Kuva: Daniel Löf

Tuhansien tuoksujen Rosenlund on Pohjanmaan helmi

1700-luvulta peräisin oleva pappila puutarhoineen on nyt elävämpi kuin koskaan.


  Rosenlundin rakensi Pedersören seurakunnan kirkkoherra Gabriel Aspegren 1700-luvulla. Aspegren oli paitsi pappi, myös hyötymaanviljelijä ja eräänlainen visionääri. Hänen hoidossaan Rosenlundin puutarhassa kasvoivat 1700-luvulla Suomessa harvinaiset lajit kuten päärynät, kriikunat, tupakka ja jopa appelsiinit. 


Puutarhan itäisellä nurkalla sijaitseva ansari eli talvipuutarha on rakennettu uudelleen vanhojen piirustusten mukaan. 
  Aspegrenin jättämä perintö kukoistaa Rosenlundilla edelleen. Puutarhaa hallinnoi nykyisin Aspegrenin puutarhasäätiö, jonka hoidossa Rosenlund on viime vuosina palautettu rovasti Aspegrenin aikaiseen asuun: pappilan laaja puutarha huvimajoineen, säännöllisten hiekkakäytävien reunustamine viljelykortteleineen ja ansareineen on paitsi esimerkki barokin aikaisen edelläkävijän kunnianhimosta, myös hyöty- ja virkistyskäytössä oleva keidas keskellä kaupunkia. 

 
Aspegrenin puutarhan syksyistä tunnelmaa. Kuva: Eva-Stina Kjellman
  Perinneperennat, kesäkukkaniitty ja hyötykasvit, etunenässä kymmenet eksoottistenkin lajien omenapuut, muodostavat hyvin hoidetun kokonaisuuden, jollaista ei löydy muualta.

Rovasti Aspegrenin henki elää

  Säätiö kunnioittaa Aspegrenin työtä pitämällä puutarhan elävänä ympäristönä. Puutarha tarjoaa keitaan, jossa hengähtää, joko toisten aikaansaannoksia ihaillen tai vuokrapalstoilla itse kätensä multaan työntäen.   Vaikka puutarha on historiallinen ja siellä halutaan kunnioittaa alkuperäistä, se myös elää vahvasti tätä päivää. Joka vuosi puutarhassa tehdään jotain uutta, ja vuosittain vaihtuvien teemojen ympärille kehitetään jotain mielenkiintoista. Ensi vuoden teemana ovat suomalaisten kestosuosikit pelargonit sekä kovasti pinnalla oleva chili. Aspegrenin puutarhayhdistys, joka on ollut aktiivisesti mukana puutarhan jälleenrakentamisessa, toimii edelleen säätiön kanssa yhteistyössä alueen tapahtumien järjestämisessä pitäen puutarhan elävänä.  

Historiallinen pappila sai uudet vaatteet

  Rosenlundin ainutlaatuiseen kokonaisuuteen kuuluu puutarhan lisäksi jo 1700-luvulla rakennettu pappila ja kotiseutumuseona toimiva upea kivinavetta. Aikanaan yksi Suomen suurimmista navetoista oli Aspegrenin johdossa sen aikaisen karjankasvatuksen edelläkävijä. Nykyisin Pietarsaarenseudun kotiseutuyhdistyksen ylläpitämässä museossa järjestetään teemanäyttelyitä ja tapahtumia, ja sinne on koottu kattava kokoelma alueen talonpoikaisesineistöä, tekstiilejä sekä maatalous- ja kalastustarvikkeita.


Aspegrenin puutarhasäätiön hoidossa Rosenlund on palautettu rovasti Aspegrenin aikaiseen asuun. Kuva: Eva-Stina Kjellman
  Pappilan upea päärakennus on peruskorjattu täysin viime vuosina, ja paljon nähnyt rakennus on palautettu 1700-luvun aikaiseen loistoonsa aina huonejakoa myöten. Vaikka rakennus on kunnostettu alkuperäistä henkeä tiukasti noudattaen, se ei ole muinaisjäänne tai museo, vaan toimiva ja nykyaikainen tila, jossa toimii nykyaikainen ravintola. Arkisin ravintolasta saa lounasta ympäri vuoden ja muina aikoina se toimii tilausravintolana. Ravintolassa hyödynnetään viereisen puutarhan antia, joten kaikki yrtit, vihannekset ja kasvikset tulevat lautasille taatusti tuoreina ja läheltä. 


Ympäri vuoden auki olevassa ravintolassa hyödynnetään oman puutarhan antimia. Kuva: Eva-Stina Kjellman
  Pappilasta vuokrataan myös nykyvaatimukset täyttäviä kokous- ja juhlatiloja – ja mikä olisikaan inspiroivampi ympäristö kokoukselle kuin vuosisatoja vanha ja monissa päätöksissä mukana ollut pappila. Historiallinen miljöö yhdessä toimivien tilojen ja nykyaikaisen kokoustekniikan kanssa takaa puitteet onnistuneille tilaisuuksille. 

Historiaa ja nykypäivää draaman keinoin

  Elämyksellinen Rosenlund elää tällä hetkellä uutta tulemistaan. Hyvissä käsissä se on pikku hiljaa herännyt entiseen loistoonsa ja saa ansaitsemaansa arvostusta. 


Rosenlundin draamaopastukset ovat saavuttaneet suuren suosion. Kuva: Eva-Stina Kjellman
  Ryhmille Rosenlundissa on tarjolla elämyksellisiä opastuksia, joiden aikana pääsee tutustumaan pappilaan ja sen puutarhaan vaikka itsensä rovasti Aspegrenin johdolla. Paikallisten oppaiden kanssa yhteistyössä toteutetut draamaopastukset ovat saavuttaneet suuren suosion, ja niiden lisäksi ensi vuonna pappilassa aloitetaan ohjelmalliset draamaillalliset. Niiden aikana ruokaillaan tietysti pappilan ravintolassa ”pitkän kaavan mukaan”, ja samalla saadaan nauttia aikamatkasta Pietarsaaren värikkääseen historiaan draaman ja musiikin keinoin.http://www.rosenlund.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »