Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Evijärvi, Evijärvi-sovellus, Väinöntalo, Uittomieskämppä

Suomi 100 Pohjanmaa


Evijärvi on sloganinsa mukaisesti itseään suurempi kunta. Monella tavalla! Kuva: Hannu Takamaa

Evijärvellä perinteet ja innovatiivisuus lyövät kättä

Kolmen maakunnan, Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan, rajalla sijaitsevalta, reilun 2500 asukkaan Evijärveltä löytyy vahvaa yrittäjyyttä, perinteiden vaalimista sekä tulevaisuuteen suuntaamista.


  Evijärvellä on vietetty tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden lisäksi kunnan 150-vuotisjuhlia. Juhlatapahtumia on riittänyt pitkin vuotta, ja elämä kunnassa on muutenkin aktiivista.

  – Evijärvi on vireä ja sympaattinen kunta, täällä on tekemisen ja eteenpäin menemisen meininki. Yrittäjyyttä, yhteishenkeä ja kotiseuturakkautta riittää, kertoo Evijärven kunnanjohtaja Teemu Kejonen

Edelläkävijänä mobiilimaailmassa

  Evijärven Yrittäjät julkaisi marraskuun alussa yhdessä kunnan kanssa Evijärvi-mobiilisovelluksen, jolla tehtiin historiaa, sillä tiettävästi yksikään pieni kunta Suomessa ei ole tehnyt vastaavaa. 

  – Evijärvi on sloganinsa mukaisesti itseään suurempi kunta. Evijärvellä kuljetaan digimaailmassa kuntien kärkijoukoissa, Teemu Kejonen tuumaa. Mobiilisovellus kokoaa yhteen esimerkiksi kaikki palvelut, säätiedot, uutiset, työpaikat ja tapahtumat. Erittäin helppokäyttöinen sovellus on ladattavissa ilmaiseksi App Storessa sekä Google Playssa. 


Evijärvi-sovellus on ladattavissa veloituksetta sovelluskaupasta esim. skannaamalla yllä oleva QR-koodi. Kuva: Evijärven kunta
  Sovellus toimii myös kuntaviestinnän ja -markkinoinnin kanavana. Sillä voi viestiä tehokkaasti ja reaaliaikaisesti kaikille, jotka asuvat tai vierailevat Evijärvellä. Palvelusta hyötyvät yhtä lailla kuntalaiset, kesäasukkaat kuin matkailijatkin. Sovelluksesta on helppo löytää vaikka majoituspalvelu ja soittaa tai navigoida sinne.


Evijärvi-sovelluksesta hyötyvät niin kuntalaiset kuin matkailijatkin. Kuva: Sanna Syrjälä
  Sovelluksella voidaan lisätä yhteisöllisyyttä ja esitellä alueen yritysten monipuolista tarjontaa. Sovellus sopii senioreillekin, sillä se on tehty helppokäyttöiseksi. Myös Evijärven Facebook-sivua pääsee seuraamaan sovelluksen kautta ilman tunnuksia. 

  Mobiilisovelluksen takana on evijärveläinen Kimmo Siukola, joka sai idean tutkiessaan paikallisia nettisivustoja. Hän huomasi, että tietoa oli vaikea löytää, sillä se oli hajallaan eri paikoissa. Evijärven kunta lähti innolla mukaan sovelluksen jatkoideointiin sekä rahoitukseen.

Perinnekohteet kunniaan

  – Pysymme kiinni tässä ajassa, mutta vaalimme samalla perinteitä, ja Evijärveltä löytyykin mielenkiintoisia kohteita perinnematkailusta kiinnostuneille, toteaa Teemu Kejonen. 


Väinäntalon alueella on 19 rakennusta ja sen kokoelmissa jopa 20 00 esinettä. Kuva: Tuija Ahola
  Väinöntalo - Järviseudun museo on kulttuurihistoriallinen, kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalan perustama, Suomen suurin kotiseutumuseo. Väinöntalo esittelee 1800-luvun järviseutulaisen talonpojan elämää, entisajan kädentaitoja sekä kulttuuria. Museoalueella on 19 rakennusta ja sen kokoelmissa jopa 20 000 esinettä.

  Väinöntalo on avoinna pääsääntöisesti kesän ajan, toukokuusta elokuuhun. Sen yhteydessä on myös museokauppa sekä kahvila. Kesäisin alueella esiintyy harrastajateatteri.


Uittomieskämppä on rakennettu talkoovoimin. Kuva: Sanna Syrjälä
  Kesällä 2017 Evijärvellä juhlittiin Pohjanmaan Järviseudun Uittomieskämpän avajaisia. Kämppähanketta hallinnoi Evijärvi-Seura. Rakennusurakka alkoi vuonna 2016 ja se toteutettiin pitkälti noin kolmenkymmenen ahkeran talkoolaisen voimin. Upeassa Välijoen rantamaisemassa sijaitseva Uittomieskämppä tarjoaa majoitus- ja kokoustiloja huokeaan hintaan. Lisäksi siellä voi järjestää juhlia ja tapahtumia.


Uittomieskämppä kunnioittaa uittoperinnettä sekä uittomiesten vaativaa työtä. Kuva: Sanna Syrjälä
  Uittomieskämppä rakennettiin kunnioittamaan uittoperinnettä sekä uittomiesten vaativaa työtä. Tällä tavoin arvokkaan perinteen vaaliminen saa jatkua Evijärvellä tulevaisuudessakin. http://www.evijarvi.fi

Tekstin kirjoittiMirka Kallio


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »