Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Alavus, Tuuri, Töysä, Keskisen kyläkauppa, Taidekeskus Harri, Sotavanhuksen museo, Töysän museoalue, Töysän Kenkätehdas, Alavuden Öljynpuristamo, Vietävän hyvää -myymälä, Nahkatuote Kamkeris, Suutalan Mansikkatalo, Hirvelän Taimisto, Heikin Tupa, Tohninmäen Talo, Sepänniemen leirintäalue, Alavus 66, PikkuAmerikka

Suomi 100 Pohjanmaa


Alavuden kruununjalokivi, Keskisen kyläkauppa, tarjoaa palveluja ja aktiviteetteja useammaksikin päiväksi. Kuva: Alavuden kaupunki

Kiertomatka eteläpohjalaisen kulttuurin ja lähituotannon lähteille

Kaikki tuntevat Tuurin ja kylän koko Suomen tietoisuuteen tuoneen Keskisen kyläkaupan. Mutta muistatko, missä kaupungissa Tuurin kylä sijaitsee?


  Luonnonkaunis maaseutukaupunki Alavus ihastuttaa ja yllättää monipuolisuudellaan. Kahden järven välissä sijaitseva kaupunkikeskusta ja idylliset maalaiskylät sykkivät eteläpohjalaista vieraanvaraisuutta, viihtyisää kahvila- ja ravintolakulttuuria sekä mielenkiintoisia käyntikohteita taidegallerioista museoihin, tilapuoteihin ja tehtaanmyymälöihin.


Alavuden Tuurin kylässä sijaitseva Keskisen kyläkauppa on Suomen suosituin matkailukohde. Kuva: Alavuden kaupunki
  Moni matkailija saapuu Alavudelle Suomen suurimman matkailukohteen, Tuurin kauppakylän houkuttelemana. Kun Alavuden kruununjalokiven palvelut ja aktiviteetit on koettu, on syytä jatkaa kaupungin muiden kohteiden pariin.

Syväsukellus paikalliskulttuuriin

  Alavudenjärven rantamaisemissa sijaitsevan Taidekeskus Harrin näyttelykausi alkaa vappuna jatkuen elokuun loppuun. Kesän 2018 päänäyttely koostuu näyttelijä-taidemaalari Tuija Piepposen maalauksista. 


Taidekeskus Harrin kesän 2018 päänäyttely koostuu Tuija Piepposen maalauksista. Kuva: Alavuden kaupunki
  Vaihtuvien näyttelyjen lisäksi voi taidekeskuksessa tutustua taiteilija Matti Annalan ja Alavudella syntyneen säveltäjämestari Toivo Kuulan näyttelyihin, Arabian maitokannukokoelmaan sekä Veteraanien perinnehuoneeseen. Keräilijähuoneessa esillä on tulevana kesänä muun muassa Minna Talvilahden kokoelman Barbie-nukkenäyttely.


Taidekeskus Harrin Keräilijähuoneessa on esillä tulevana kesänä mm. Minna Talvilahden kokoelman Barbie-nukkenäyttely. Kuva: Alavuden kaupunki
  Alavuden kirkon vieressä sijaitseva Sotavanhuksen museo esittelee Alavuden taistelun historiaa Suomen sodassa ja tutustuttaa paikalliskulttuurin pariin.


Sotavanhuksen museon esineistöä. Kuva: Alavuden kaupunki
  Sankarihautausmaalla matkailijaryhmiä kiehtoo sankarivainajien muistolle rakennettu Muistojen kappeli. Neljän eri sodan muistomerkkien ympäröimää kappelia koristaa taiteilija Bruno Tuukkasen suunnittelema suuri lasimaalaus.


Muistojen kappeli. Kuva: Alavuden kaupunki
  Töysän museoalue Sepänniemessä esittelee vuosisadan vaihteen ja sota-ajan historiaa sekä suutari- ja kauppaesineistöä. Kesällä 2018 Töysän museon ja Kauppamuseon seuraksi muuttaa aiemmin Tuurin vanhalla asemalla sijainnut Apteekkimuseo. Töysän kirkon vieressä on Makasiinimuseo, joka esittelee kirkkohistoriaa.

Tilapuodit ja tehtaanmyymälät tutuiksi

  Alavuden Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Ulla Koivisto kehottaa tutustumaan kaupungin moniin tehtaanmyymälöihin ja tiloihin.

  – Töysässä jo 85 vuotta toimineen Töysän Kenkätehtaan erikoisuuksia ovat tanhutossut sekä perinteiset ja modernit huopalapikkaat, Koivisto kertoo.


Vierailijaryhmät ovat tervetulleita vanhaan 1950-luvun meijeriin. Kuva: Alavuden kaupunki
  Vanhassa 50-luvun meijerissä kaupungin keskustassa toimivat Alavuden Öljynpuristamo ja Vietävän hyvää -myymälä vastaanottavat matkailijaryhmiä mielellään. Samalla vierailulla voi tutustua rypsiöljyn puristamisen saloihin ja poimia ostoskoriin paikallisten luomutuotteiden ja lähiruoan parhaimmistoa. Meijeriltä on lyhyt matka Nahkatuote N. Kamkeriksen outletiin, joka myy Suomessa valmistettuja nahkavöitä ja olkaimia sekä maahantuotuja laukkuja ja muita piennahkatuotteita.


Suutalan Mansikkatalo on mansikan luomuviljelyyn erikoistunut maatila. Kuva: Alavuden kaupunki
  – Luonnonmukaiseen viljelyyn voi tutustua Töysän Suutalankylässä Suutalan Mansikkatalon luomutilalla. Vanhoihin perennakasveihin erikoistunut Hirvelän Taimisto kiinnostaa puolestaan puutarhaharrastajia.

Makuja ja majoitusta maalla ja kaupungissa

  Eteläpohjalaisten makujen maailmaan voi sukeltaa idyllisessä maalaismaisemassa Heikin Tuvalla ja Tohninmäen Talossa. Vanhaan koulurakennukseen kunnostettu majatalo-ravintola kestitsee niin juhla- ja kokousvieraita kuin yksittäisiä matkailijoita ympäri vuoden. Perinteikäs Sepänniemen leirintäalue Ponnenjärven rannalla tarjoaa majoituspalveluiden lisäksi maittavat ateriat.

  Uusia ihastuttavia kohteita Alavudella ovat viihtyisä perhehotelli ja ravintola Alavus 66 sekä Töysän keskustassa palveleva piristysruiske, vuonna 2016 avattu Sisustuskahvila PikkuAmerikkahttp://www.visitalavus.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »