Nro 5-2017
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Suomi 100 Pohjanmaa, Kauhajoki, Valkoinen Puu, kahvila, myymälä, keramiikka, leivonnaiset, lounas, ryhmäruokailu, kotiseututalo, taidenäyttely, ITE-taide, delituotteet, luomu

Suomi 100 Pohjanmaa


Suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi Valkoinen Puu tarjoilee arkilounasta, joka huokuu samaa rakkautta lähituottajien antimia ja mutkattomia makuja kohtaan. Kuva: Valkoinen Puu

Valkoinen Puu Cafe & Shop 
– arkea hellivä keidas 

Valkoinen Puu alkoi itää vuonna 2002 kahden luovan ja idearikkaan ihmisen löytäessä toisensa internetin aalloilta. Digiajan rakkaustarinan myötä sai syntynsä kauniista keramiikastaan ja suomalais-amerikkalaisista leivonnaisistaan tunnettu Valkoinen Puu Cafe & Shop, joka palvelee aitojen makujen ystäviä Kauhajoen keskustassa sekä Seinäjoella.


  Omistajapariskunta Kirsi ja Mark Heidtin haaveena oli alusta asti luoda kotoisa ja kiireetön olohuone, jonka tarjoiluissa yhdistyvät kummankin sukujuuret sekä eteläpohjalaiset puhtaat raaka-aineet. Siinä Valkoinen Puu onkin onnistunut – Amerikanmummun pähkinäkakun resepti on Markin isoäidin Dorothyn peruja, Lapinäidin puolukkaunelma Kirsin Toijalan-tädin arkistoista ja täydelliseksi kehuttu Salaisen puutarhan suklaakakku on pariskunnan vuosien omistautumisen tulos.


Kahvilan tarjoiluissa yhdystyvät omistajapariskunta Hirsi ja Mark Heidtin sukujuuret sekä eteläpohjalaiset puhtaat raaka-aineet. Kuva: Valkoinen Puu
  Kaikki Valkoisen Puun kakut leivotaan luomuspelttijauhoista, jotka jauhetaan vain 10 kilometrin päässä Kauhajoen kahvilasta.

Kahvihetki taiteen parissa

  Kauhajoki-Seuran omistamassa Kotiseututalossa sijaitseva kahvila tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Yläkerrassa on esillä kuukausittain vaihtuva taidenäyttely, jonne on vapaa pääsy. Pihamaata koristavat paikallisen ITE-taiteilijan Alpo Koivumäen luonnollisen kokoiset, romumetallista valmistuneet eläinteokset. Iloa silmälle tuovat Valkoisen Puun muhkeat kakutkin, vaikka maku ja raaka-aineiden laatu on aina etusijalla.


Kahvila sijaitsee Kauhajoki-Seuran omistamassa Kotiseututalossa. Kuva: Valkoinen Puu
  – Talon oma herukkakinuskikakku hurmasi jopa Suomen paras leipomo -ohjelman tuomariston ensimmäisellä tuotantokaudella, vinkkaa Kauhajoen kahvilapäällikkö Sirkku Ylikoski.


Talon oma herukkakinuskikakku hurmasi jopa Suomen paras leipomo -ohjelman tuomariston. Kuva: Valkoinen Puu

Lähiruokaa myös lounaspöydässä

  Suolaisten ja makeiden leivonnaisten lisäksi Valkoinen Puu tarjoilee arkilounasta, joka huokuu samaa rakkautta lähituottajien antimia ja mutkattomia makuja kohtaan. Jauhojen tavoin myös kananmunat, marjat, kasvikset ja lihat taittavat vain kilometrien matkan Valkoisen Puun keittiöön päästäkseen.


Herkkuja täynnä olevassa kakkuvitriinissä on aina vähintään kolme gluteenitonta vaihtoehtoa. Kuva: Valkoinen Puu
  Erikoisruokavaliot huomioidaan Valkoisen Puun tarjoiluissa huolella.

  – Kakkuvitriinissä on aina vähintään kolme gluteenitonta vaihtoehtoa. Myös kokonaan maidottomia ja vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla sekä lounaalla että leivonnaisissa, Ylikoski tarkentaa.


Ryhmille voidaan tilauksesta järjestää ruokailut myös lounasaikojen ulkopuolella. Kuva: Valkoinen Puu
  Ryhmille voidaan tilauksesta järjestää ruokailut myös lounasaikojen ulkopuolella. Kahvilan 55 asiakaspaikan ja kesäterassin lisäksi Kotiseututalon kabinetit tarjoavat tilausasiakkaille ruoka- ja kokousrauhan. Tilaisuuksien yhteydessä Valkoisen Puun henkilökunta kertoo mielellään historiallisen kauppiastalon ja kahvilan mukaansatempaavaa tarinaa.

Maukkaat tuliaiset myymälästä

  Myymälästä mukaan tarttuu Valkoisen Puun oman tuotemerkin alla myytäviä lähiruoka- ja delituotteita, kuten luomuspelttijauhoja, mehuja ja hilloja. Asiakkaiden ikisuosikkeja ovat mansikka-raparperi-sitruunamehu sekä vadelma-limehillo.   Myynnissä on tietysti myös omistajaparin kotistudiossa valmistamaa käyttökeramiikkaa sekä muita inspiroivia tuotteita Suomesta ja maailmalta.


Myymälässä on omistajaparin kotistudiossa valmistamaa käyttökeramiikkaa sekä muita inspiroivia tuotteita Suomesta ja maailmalta. Kuva: Valkoinen Puu
  Kokonaisuuden kruunaa kaunis sisustus, taustalla pehmeästi soiva tunnelmallinen musiikki sekä iloinen ja ystävällinen palvelu, joka on Valkoisen Puun väelle kunnia-asia.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »