Nro 5-2017
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Saanan samoiluja, Saana Jaakkola, luksus, suomalainen luksus, luonto, hiljaisuus, aitous

Saanan samoilujaSuomalainen – luksuksen edelläkävijä

Pohdiskelin taannoin, mitä luksus on. Löysin Haaga-Helian opiskelijan opinnäytetyön, jossa selvitettiin suomalaista luksusta käsitteenä ja ilmiönä.

Tutkimuksessa kirjoittaja totesi, että Suomessa luksus on hyvin erilaista kuin muualla maailmassa. Asenteemme luksusta kohtaan on hyvin arkinen: sitä ilmentävät luonto, hiljaisuus, hyvä design ja käsityö sekä autenttisuus.

Kuulostaa samaistuttavalta, eikö vain?

Kun mietin, mitä luksus minulle tarkoittaa, samaistuin yllä kuvattuun entistä paremmin. Matkustan paljon, mutten ole koskaan matkustanut bisnesluokassa. Lentokenttien lounget ovat tuttuja vain leffoista. En ehkä nauti ruoasta tarpeeksi – tai sitten nautin siitä liikaa – ymmärtääkseni, miksi maksaa maltaita kynnen kokoisista annoksista. Kun varaan majoitusta, tähtiluokitus on viimeinen asia, mikä minua hotellin ominaisuuksissa kiinnostaa.

Ei siksi, että haluaisin venyttää penniä tappiin asti. Niillä ei vaan ole minulle minkäänlaista merkitystä. Tuskin kieltäytyisin, jos mahdollisuus tarjottimella nenäni eteen tuotaisiin, mutta en kaipaa niitä arkeeni.

Vaikka matkustan budjettitietoisesti, en aina valitse halvinta mahdollista vaihtoehtoa. Tähtiluokitusta ja hintaakin enemmän hotellin valinnassa painaa omaperäisyys. Maksan ilomielin siitä, että saan viettää yöni pienen purjelaivan kajuutassa hitusen sivussa ydinkeskustan sykkeestä, kavuta yöksi puumajaan tai nauttia henkeäsalpaavista maisemista porealtaassa majatalon takapihalla tähtien tuikkeessa. Se on luksusta.

Vaikka vielä suomalaisen luksuksen todetaan olevan hyvin erilaista muuhun maailmaan nähden, lähenee maailmanlaajuinen luksusajattelu vauhdilla arvostamiamme luonnonläheisiä elämyksiä, hiljaisuutta ja aitoutta. Metropoleista hakeudutaan Suomen metsiin ja Lapin erämaihin. Enää ei Suomestakaan etsitä ohjattuja aktiviteetteja vaan puhdasta luontoa ja rauhallisuutta.

Suomalaisten sanotaan olevan vaatimattomia. Vai olemmeko sittenkin edelläkävijöitä?
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »