Nro 2-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pyhäjärviseutu, Eura, Säkylä, Yläne, Pöytyä, Pyhäjärvi, Köyliönjärvi, Harjureitti, Kuhankuonon retkeilyreitistö, Kurjenrahkan kansallispuisto, Lustari, Naurava Lohikäärme, Kauttuan Ruukinpuisto

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Pyhäjärviseudulla järville tehdyt hyvät latuverkostot ja auratut retkiluistelureitit kutsuvat talvilajien pariin. Kuva: Visit Pyhäjärviseutu

Pyhäjärviseutu on pieniä aarteita pullollaan 

Esihistoriallisen Euran, harjumaisemistaan tunnetun Säkylän sekä Pöytyän kuntaan kuuluvan Yläneen muodostama Pyhäjärviseutu piilottelee uskomattomia luonto- ja kulttuurihelmiä, joista jokaisen tulisi tietää.


  Alueen yhteinen voima piilee ympäri vuoden hyödynnettävässä järviluonnossa. Satakunnan ja Varsinais-Suomen yhteinen maakuntajärvi Pyhäjärvi kuuluu Suomen suurimpiin ja koko Euroopan kalaisimpiin järviin. 


Kajakin kanssa Pyhäjärvellä. Kuva: Visit Pyhäjärviseutu
  Työntäessä veneen, kajakin, kanootin tai SUP-laudan Pyhäjärven avaralle selälle voisi luulla lipuvansa avomerta kohti.

Luontoelämykset kaikkien saataville

  Säkylän Köyliönjärvi on noussut retkiluistelun ja erityisesti potkukelkkailun paratiisiksi.

  – Köyliönjärven jääradalla on yli sata potkukelkkaa, jotka ovat vapaasti ulkoilijoiden käytössä. Nuotiopaikkojakin löytyy, eli retkeilijän tarvitsee vain pakata eväät mukaan ja hurauttaa paikalle, kertoo Pyhäjärviseudun matkailunkehittäjä Niina Aitamurto.

  Omatoimisen luontolomailijan kannattaa hyödyntää seudun lukuisia rantasaunoja, vuokramökkejä ja ohjelmapalveluyrityksiä. Frisbeegolfratojakin alueelta löytyy kymmenkunta.


Harjureitti on elämys myös ruskan aikaan. Kuva: Visit Pyhäjärviseutu
  Ympärivuotisia retkeilymahdollisuuksia tarjoavat myös Säkylän Harjureitti sekä Yläneellä toisiinsa yhdistyvät Kuhankuonon retkeilyreitistö ja Kurjenrahkan kansallispuisto. Tulevana kesänä Föli-kokeilu avaa Turun seutuliikenteen Kuhankuonoon.

  – Seutuliikennekokeilu kestää koulujen loma-ajan. Jos matkustajia riittää, jatketaan kokeilua myös ensi vuonna, Aitamurto iloitsee.

Mielenkiintoinen matka menneeseen

  Eura on esihistorialtaan Suomen merkittävimpiä kuntia. Luistarissa piilee Pohjoismaiden laajin rautakauden kalmistoalue. Valtakunnallisestikin tunnettu Euran emännän puku on luotu Luistarin yli 1 300 tutkitun haudan löytöjen perusteella.


Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme esittelee elämyksellisin keinoin viikinkiaikaa sekä Eurassa tehtyjä kaivauksia ja esinelöytöjä. Kuva: Visit Pyhäjärviseutu
  – Luistarin muinaispuistoon voi tutustua oppaan kanssa tai omatoimisesti opastettua polkua pitkin. Esihistorian opastuskeskus Naurava lohikäärme puolestaan esittelee elämyksellisin keinoin viikinkiaikaa sekä Eurassa tehtyjä kaivauksia ja esinelöytöjä.


Alvar Aallon funktionalistinen terassitalo. Kuva: Visit Pyhäjärviseutu
  Esihistorian lisäksi Eurassa kiehtovat Alvar Aallon kädenjälki sekä rauta- ja paperiteollisuuden historiaa kuiskiva Kauttuan Ruukinpuisto kesänäyttelyineen, kahviloineen ja kartanoineen. Aallon kohteista tunnetuin on vuonna 1938 valmistunut funktionalistinen terassitalo, johon pääsee tutustumaan vanhoilla Artekin kalusteilla sisustetussa näyttelyhuoneessa.http://www.visitpyhajarviseutu.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »